Središnji obalni pojas druga podfazaOpćina Starigrad
StoryEditor
RAZVOJ U PUNOM JEKU

Razvojni projekti podižu atraktivnost Općine Starigrad kao mjesta za život i turističke destinacije

Prioriteti su poboljšanje i razvoj komunalne infrastrukture, pod kojim prvenstveno mislim na unaprjeđenje vodoopskrbe kao i pomak u razvoju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda što je, složit ćemo se svi, preduvjet daljnjeg razvoja cijelog podvelebitskog područja. Ulaganje u obrazovnu infrastrukturu i sadržaje za djecu i mlade je temelj za jačanje konkurentnosti sustava odgoja i obrazovanja na području općine Starigrad te usklađenosti sustava odgoja i obrazovanja s potrebama lokalne zajednice i tržišta rada

Općina Starigrad sastavni je dio Zadarske županije. Sjeverna granica općine ujedno je i sjeverna granica prema Ličko-senjskoj županiji. Južnim morskim dijelom graniči s općinama Posedarje i Ražanac, a istočno, kopneno-morskom granicom s općinom Jasenice. Sjevernim dijelom dominira planina Velebit koja svojom ljepotom i turističkim potencijalima plijeni pažnju. Općini Starigrad pripada prostor od 170,09 km2 što iznosi 4,6 % kopnenog teritorija zadarske županije. Broj stanovnika Općine Starigrad u stalnom je padu i tako je 1971. bilo 2361 stanovnik a 2001. 1893 što daje gustoću naseljenosti od 11,19 stanovnika/km2.

Ostvaruje se niz strateških projekata

U Općini se ostvaruje niz projekata važnih za kvalitetniji život njezinih stanovnika, istodobno važnih za razvoj gospodarstva, posebice turizma. Općinski proračun za 2024., koji je izglasan potkraj prošle godine, iznosi 5.185.500 eura. Tom je prigodom, načelnik Općine Marin Čavić govorio o važnim projektima koje će Općina realizirati tijekom ove godine. Istaknuo je drugu fazu proširenja mjesnog groblja i izgradnju mrtvačnice u Selinama, nastavak uređenja središnjeg obalnog pojasa u Starigradu i dječjeg igrališta, ako i nastavak sanacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Kako je u Hrvatskoj jedan od većih problema demografija i starenje stanovništva, Čavić je posebno apostrofirao demografske mjere koje provode u Starigradu, poput naknada za novorođenčad, sufinanciranja cijene programa u dječjem vrtiću, rada dječjeg vrtića i jaslica, sufinanciranje radnih materijala učenika osnovne škole, projekata i aktivnosti osnovne škole, prijevoza učenika srednjih škola i stipendiranja studenata. Nepunih godinu dana poslije, bila je prigoda da s načelnikom Čavićem razgovaramo o tome koliko je planova ostvareno te o izazovima koji predstoje.

image

Marin Čavić, načelnik Općine Starigrad

Osobni Album

U kratko vrijeme, puno toga ostvareno

Što bi ste izdvojili od projekata koje ste proveli u svom dosadašnjem mandatu?

U dosadašnjem mandatu, koji, podsjećam, traje od veljače 2023. godine, izdvojio bih projekt uređenja središnjeg obalnog pojasa naselja Starigrad Paklenica, odnosno završene radove na 2. podfazi. U pripremi je postupak nabave za sljedeću podfazu. Također, realiziran je projekt Interpretacijski centar mora. Radi se o sanaciji, uređenju i opremanju stare zgrade koji projekt je sufinanciran EU sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Od drugih projekata istaknut ću radove na proširenju mjesnog groblja u Selinama i izgradnji mrtvačnice, koji su u završnoj fazi. Također, realiziran je projekt uređenja dječjeg igrališta u centru Starigrada sufinanciran sredstvima iz proračuna Zadarske županije i Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i projekt uređenja sportskog igrališta u Selinama. Ovi projekti donose konkretne rezultate za lokalnu zajednicu, unaprjeđuju infrastrukturu i osiguravaju prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, čime se dodatno podiže atraktivnost općine Starigrad kao mjesta za život, ali i kao turističke destinacije. Realizacijom projekta Društvenog doma, općina Starigrad bogatija je za centar kulture i razvoja. Opći cilj projekta bio je potaknuti i pozitivno pridonijeti unapređenju kvalitete životnih uvjeta, te razvoju društvene infrastrukture i usluga koje se vežu uz navedenu infrastrukturu na području općine Starigrad. Radovima na uređenju i opremanju društvenog doma stvoreni su prostori za rad civilnih i sportskih udruga i dodatnih sadržaja koje će ponuditi lokalnom stanovništvu. Ovaj vrijedan projekt pridonosi atraktivnosti područja općine Starigrad i njegovom razvojnom potencijalu za niz aktivnosti. Između ostalog, informirat će posjetitelje i kreirati nove motive dolazaka turista kroz mogućnost održavanja tribina, predstava, manifestacija, izložbi i slično.

image

Središnji obalni pojas druga podfaza

Općina Starigrad
image

uređeno dječje igralište na Trgu Stjepana Radića

Općina Starigrad
image

Uređenje i opremanje vanjskog višenamjenskog sportskog igrališta Seline

Općina Starigrad

Prioriteti infrastruktura, turizam i demografija

Koji su vam trenutno prioriteti i koliko su značajni za razvoj Općine?

Prioriteti su poboljšanje i razvoj komunalne infrastrukture, pod kojim prvenstveno mislim na unaprjeđenje vodoopskrbe kao i pomak u razvoju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda što je, složit ćemo se svi, preduvjet daljnjeg razvoja cijelog podvelebitskog područja. Ulaganje u obrazovnu infrastrukturu i sadržaje za djecu i mlade je temelj za jačanje konkurentnosti sustava odgoja i obrazovanja na području općine Starigrad te usklađenosti sustava odgoja i obrazovanja s potrebama lokalne zajednice i tržišta rada. U tom smislu uložit ćemo maksimalne napore za realizaciju projekta izgradnje nove osnovne škole, naravno uz Zadarsku županiju kao osnivača. Nadalje, prioritet je svakako i daljnji razvoj turizma. Turistička sezona je bila dobra. U prvih devet mjeseci 2024. godine ostvareno je 444 839 komercijalnih noćenja što je za 0.31 % više u odnosu na prethodnu godinu. Razvoj turizma, odnosno posljedično povećavanje turističkih brojki, zahtjeva razvoj kompletne infrastrukture. Trudimo se realizirati druge manje zahtjevne projekte koji će zajedno s angažmanom svih turističkih dionika rezultirati kvalitetnijom turističkom ponudom Starigrada. Općina je pokrenula aktivnosti vezane uz aktivaciju ugostiteljsko-turističke zone Pod Bucića Podi, izradom urbanističkog plana za dio zone kao i analizom raspolaganja, potaknuli smo interes da se predmetna turistička zona aktivira, odnosno zaživi čime bismo dodatno upotpunili turističku ponudu.

Na koji način osiguravate ostanak mladih i razvoj demografije?

Na neki način sam prethodnim odgovorom dao odgovor na ovo pitanje u smislu poboljšavanja uvjeta za djecu i mlade. Općina osim što financira rad dječjeg vrtića Osmjeh, sufinancira i brojne projekte osnovne škole (kao što je rano učenje njemačkog jezika, radne materijale i dr.), ali temeljni iskorak bi bio izgradnja nove škole sa svim sadržajima i prelazak na jednosmjenski rad. Dječji vrtić Osmjeh otvoren je 2010. godine, a program rada dječjeg vrtića obuhvaćao je programe odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece od navršene treće godine života do polaska u školu. Općina je prepoznala potrebu za adaptacijom postojećeg dječjeg vrtića kako bi se uspostavila jaslička skupina, a isto je realizirano u 2023. godini. Naknada za novorođenu djecu kao i slične potpore su dobre mjere, ali same po sebi neće okrenuti demografski trend. Upravo je ulaganje u spomenutu infrastrukturu što može donijeti željene rezultate.

Opstrukcijama usprkos, nastavljaju raditi na projektima

Gdje ste se najviše potrošili i što smatrate najvećim uspjehom?

Napomenuo bih da smo moji kolege i ja realizacijom spomenutih projekata vrlo zadovoljni, međutim osjeti se svojevrsni žal što nismu u ovom razdoblju uspjeli u realizaciji još nekih ciljeva koje smo postavili pred sebe. Otegotna okolnost su svakakve razno razne opstrukcije i negativne, rekao bih, strelice usmjerene baš na naš rad što nam svima crpi jako puno vremena i energije. Međutim, moji suradnici i ja smo odlučni u namjeri da svakako realiziramo zacrtane projekte koji će biti u interesu svih stanovnika općine Starigrad, unatoč ranije spomenutoj nekolicini naših oponenata. I još bih želio istaknuti kako su konkretni i konstruktivni, realno ostvarivi prijedlozi, koji će rezultirati dobrim za širu zajednicu uvijek dobrodošli.

image

Društveni dom

Općina Starigrad
image

Interpretacijski centar mora

Općina Starigrad
16.10.2024., 10:29h
Jasna Rumora
18. listopad 2024 06:14