Budući moderan vrtić
StoryEditor
EU STANDARD

Rekonstrukcija turanjskog i izgradnja novog filipjanskog vrtića

Potpisan je ugovor i započinje rekonstrukcija i opremanja turanjskog Dječjeg vrtića Cvitić, dok se za novi filipjanski vrtić Cvit ishodi dokumentacija

U Turnju će uskoro započeti projekt rekonstrukcije i opremanja “starog” Dječjeg vrtića Cvitić.

- Ovaj projekt ima za cilj poboljšanje infrastrukture i kapaciteta predškolskog odgoja, čime će se povećati dostupnost ranog obrazovanja na tom području. U Turnju smo prije četiri godine izgradili novi vrtić, no on danas ne može primiti svu djecu, kazao je načelnik Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 243.826,11 eura s PDV-om.

image

Vrtić na turanjskoj obali

Općina ima 207 upisane vrtićke djece

Općina Sv. Filip i Jakov u tri vrtića, matični Cvit, Cvitić u Turnju i Cvitak u Raštanima Gornjim, ima ukupno 207 upisane vrtićke djece, što je pokazatelj povećanja nataliteta koji je trenutno među vodećim u općinama RH.

- Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta je osigurati adekvatnu infrastrukturu koja će omogućiti upis još 20-ero djece, istaknuo je Pelicarić.

Kako je vrtić na obali, zbog prodiranja mora, izvršit će se temeljita izolacija i napraviti novi krov. Posebna pažnja bit će posvećena energetskoj učinkovitosti zgrade, s ciljem poboljšanja toplinskih svojstava.

- Aktivnosti uključuju opsežne građevinske radove koji će obuhvatiti obnovu drvene građe, hidroizolaciju i krovne konstrukcije, zamjenu vanjske stolarije, instalacija, te sanaciju zidova i podova. Dakako, cijeli prostor će se opremiti s novim interijerom, didaktičkom opremom i igračkama, pojasnio je Pelicarić.

Predviđeno vrijeme provedbe projekta je 36 mjeseci, zaključno do kraja ožujka 2026. godine.

- Kroz reorganizaciju prostora vrtića, predviđeno je premještanje ulaza s javne površine na pripadajuće dvorište, te će se opremiti nova jedinica koja će moći primiti dodatnih 20 djece u dobi od 3 do 7 godina, rekao je načelnik Pelicarić.

Novi filipjanski vrtić za 184 djece

U tijeku je i projekt izgradnje novog Dječjeg vrtića Cvit u Sv. Filip i Jakovu. Općina je potpisala ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt. Financiranje dolazi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021. – 2026.

- Novi vrtić osigurat će kapacitete za 184 djece, koja će biti raspoređena u deset odgojno-obrazovnih skupina. Prostori vrtića uključivat će sobe dnevnog boravka, garderobe, trijažne prostore, sanitarne uređaje, terase i višenamjenski prostor za tjelesne aktivnosti. Također, tu su i prostori za djelatnike. Izgradnjom četvrtog dječjeg vrtića, Općina Sv. Filip i Jakov održava kontinuitet bez liste čekanja zadovoljavajući potrebe lokalnog pučanstva, istaknuo je Zoran Pelicarić.

Procijenjeni troškovi pripreme projekta iznose približno oko 90.000,00 eura.

image

Potpisivanje ugovora

image

Budući moderan vrtić

05.10.2024., 11:28h
05. listopad 2024 11:48