Borislav Bore Pedić, maslinar iz Zadra koji maslinike ima u rodnoj Pridragi i Smilčiću, šampion je 7. Dana maslina i maslinovih ulja “Peljuzica ‘25” u Sukošanu. U konkurenciji 74 uzoraka njegovo višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje od mogućih 110 bodova osvojilo je 103 boda.
- Isplatio se naš ulog u zemlju, ljubav i trud koji poklanjamo našem masliniku, rekao je slavodobitnik Bore Pedić, stopostotni invalid Domovinskog rata, pošto mu je Dobrila Dević, direktorica TZO Sukošan, oko vrata objesila zlatnu medalju, a mladi sukošanski agronom Denis Protić, inicijator manifestacije, uručio najmoderniji tresač maslina i umjetničku sliku Domagoja Rogoznice.
Drugo mjesto sa 102,70 bodova za svoje ekstra djevičansko ulje od Levantinke dobila je Vanja Pušnik iz Smoljica, a treće s osvojena 102 boda Josip Pavlica iz Zadra za ulje Oblice, Lastovke i Coratine.
Rad “tutta forza”
Maslina se kod Bore Pedića uzgaja na tradicionalan dalmatinski način uz savjete stručnjaka, čime se zadržava tradicijski dobro i kvalitetno maslinovo ulje koje se koristi, kako za svakodnevnu prehranu tako i za lijek.
- Masline i rad u prirodi su mi terapija za dušu i tijelo. Kad radim, radim “tutta forza”, poručio je Pedić, dopredsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, koji je ove godine osvojio šampionsku titulu i na međunarodnim 27. Danima masline u Zadru te zlatnu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.
Uz diplome, troje najbolje plasiranih dobili su i vrijedne nagrade. Šampion Bore Pedić tresač za masline i umetničku sliku Domagoja Rogoznice. Drugoplasirana Vanja Pušnik bačvu od 100 litara, pilu felco, škare lowe, paket boca za ulje i umjetničku sliku Domagoja Rogoznice. Trećeplasirani Josip Pavlica dobio je teleskopsku pilu Silky Forester i tečaj rezidbe, dar Škole za rezidbu maslina.
Svi uzorci su podvrgnuti najprije kemijskoj analizi, dok je senzorsko ocjenjivanje provedeno kroz pet panela. U radu panela sudjelovalo je 22 ocjenjivača Profesionalnog panela Udruge “Olea” voditeljice Anastazie Milardović.
- Održan je i Mali sajam domaćih proizvoda. Dan prije, u masliniku kod sv. Martina, agronom Stjepan Dević dojmljivo je govorio o važnosti pravilne rezidbe maslina te je prezentirao prednosti uzgojnog oblika polikonične odnosno višestožaste vaze. Sve ono što je dobro obasjano suncem daje najbolje, navodi Mirjana Veleslavić – Nadinić, ovdašnja turistička animatorica.
Blagodati maslinovog ulja
Izvrsna dvodnevna maslinarska manifestacija pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom Olea Zadar, održana je uz šetnicu u uvali Zlatna luka, nasuprot ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 1470. godine
- Cilj Peljuzice je da svim maslinarima i zaljubljenicima u maslinu i njezine blagodati približimo kako se treba odnositi prema maslini, te kako težak i mukotrpan put do dobivanja maslinovog ulja i njegovog čuvanja treba izgledati prema savjetima struke, istaknuo je agronom Denis Protić.
Voditeljica programa, u čast svetom maslinovom, bila je Branka Pelicarić s Radio BnM-a, dok se za veseli štimung brinula klapa Mirakul iz Vrpolja kod Šibenika. Osim fritula, kroštula i kolača te mađarskih delicija, sukošanski meštar od kužine Hrvoje Veleslavić – Papa u velikoj “teći od tri uva” pripremio je oko 500 porcija janjetine s bižima i mladim krumpirima za “prste polizati”.