Najuspješniji maslinari s domaćinimaVelimir Brkić
StoryEditor
TEKUĆE ZLATO

Šampion sedme “Peljuzice” Borislav Bore Pedić, Zadranin iz Pridrage

Cilj Peljuzice je da svim maslinarima i zaljubljenicima u maslinu i njezine blagodati približimo kako se treba odnositi prema maslini, te kako težak i mukotrpan put do dobivanja maslinovog ulja i njegovog čuvanja treba izgledati prema savjetima struke

Borislav Bore Pedić, maslinar iz Zadra koji maslinike ima u rodnoj Pridragi i Smilčiću, šampion je 7. Dana maslina i maslinovih ulja “Peljuzica ‘25” u Sukošanu. U konkurenciji 74 uzoraka njegovo višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje od mogućih 110 bodova osvojilo je 103 boda.

- Isplatio se naš ulog u zemlju, ljubav i trud koji poklanjamo našem masliniku, rekao je slavodobitnik Bore Pedić, stopostotni invalid Domovinskog rata, pošto mu je Dobrila Dević, direktorica TZO Sukošan, oko vrata objesila zlatnu medalju, a mladi sukošanski agronom Denis Protić, inicijator manifestacije, uručio najmoderniji tresač maslina i umjetničku sliku Domagoja Rogoznice.

Drugo mjesto sa 102,70 bodova za svoje ekstra djevičansko ulje od Levantinke dobila je Vanja Pušnik iz Smoljica, a treće s osvojena 102 boda Josip Pavlica iz Zadra za ulje Oblice, Lastovke i Coratine.

Rad “tutta forza”

Maslina se kod Bore Pedića uzgaja na tradicionalan dalmatinski način uz savjete stručnjaka, čime se zadržava tradicijski dobro i kvalitetno maslinovo ulje koje se koristi, kako za svakodnevnu prehranu tako i za lijek.

- Masline i rad u prirodi su mi terapija za dušu i tijelo. Kad radim, radim “tutta forza”, poručio je Pedić, dopredsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, koji je ove godine osvojio šampionsku titulu i na međunarodnim 27. Danima masline u Zadru te zlatnu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

Uz diplome, troje najbolje plasiranih dobili su i vrijedne nagrade. Šampion Bore Pedić tresač za masline i umetničku sliku Domagoja Rogoznice. Drugoplasirana Vanja Pušnik bačvu od 100 litara, pilu felco, škare lowe, paket boca za ulje i umjetničku sliku Domagoja Rogoznice. Trećeplasirani Josip Pavlica dobio je teleskopsku pilu Silky Forester i tečaj rezidbe, dar Škole za rezidbu maslina.

image

Mirjana, Dobrila, Branka

Velimir Brkić
image

Vrhunska ulja za degustaciju

Velimir Brkić
image

Pokazna vježba rezidbe maslina

Velimir Brkić
image

Petsto porcija domaće spize

Velimir Brkić

Svi uzorci su podvrgnuti najprije kemijskoj analizi, dok je senzorsko ocjenjivanje provedeno kroz pet panela. U radu panela sudjelovalo je 22 ocjenjivača Profesionalnog panela Udruge “Olea” voditeljice Anastazie Milardović.

- Održan je i Mali sajam domaćih proizvoda. Dan prije, u masliniku kod sv. Martina, agronom Stjepan Dević dojmljivo je govorio o važnosti pravilne rezidbe maslina te je prezentirao prednosti uzgojnog oblika polikonične odnosno višestožaste vaze. Sve ono što je dobro obasjano suncem daje najbolje, navodi Mirjana Veleslavić – Nadinić, ovdašnja turistička animatorica.

Blagodati maslinovog ulja

Izvrsna dvodnevna maslinarska manifestacija pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom Olea Zadar, održana je uz šetnicu u uvali Zlatna luka, nasuprot ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 1470. godine

- Cilj Peljuzice je da svim maslinarima i zaljubljenicima u maslinu i njezine blagodati približimo kako se treba odnositi prema maslini, te kako težak i mukotrpan put do dobivanja maslinovog ulja i njegovog čuvanja treba izgledati prema savjetima struke, istaknuo je agronom Denis Protić.

Voditeljica programa, u čast svetom maslinovom, bila je Branka Pelicarić s Radio BnM-a, dok se za veseli štimung brinula klapa Mirakul iz Vrpolja kod Šibenika. Osim fritula, kroštula i kolača te mađarskih delicija, sukošanski meštar od kužine Hrvoje Veleslavić – Papa u velikoj “teći od tri uva” pripremio je oko 500 porcija janjetine s bižima i mladim krumpirima za “prste polizati”.

07.06.2025., 13:33h
Velimir Brkić
07. lipanj 2025 13:34