Slavljenički pjenušac slavodobitnika i domaćinaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
TEKUĆE ZLATO

Šampion šeste ‘Peljuzice‘ Ante Škopić iz Ugljana: "Ako radim, radim tuta forca"

OPG Škopić iz Ugljana za ekstra djevičansko maslinovo ulje (Coratina, Bjelica, Lastovka) sa 102 boda je šampion 6. dana masline i ulja “Peljuzica”. Drugoplasirani sa 101 bodom je Živko Mustapić iz Opuzena, dok je trećeplasirana PZ Dubrava iz Raštana Donjih s 99,5 bodova

Prošlogodišnji vicešampion OPG Škopić iz Ugljana, vlasnika legendarnog meštra Vojka Škopića, za ekstra djevičansko maslinovo ulje (Coratina, Bjelica, Lastovka) sa 102,0 bodova, zbog loše maslinarske godine u konkurenciji od tek 28 uzoraka, je šampion 6. dana masline i ulja “Peljuzica”.

- Isplatio se naš ulog u zemlju, ljubav i trud koji poklanjamo našem masliniku, rekao je slavodobitnik Vojko, vlasnik istoimenog OPG-a u Škabrnji, pošto mu je Dobrila Dević, direktorica TZO Sukošan, oko vrata objesila zlatnu medalju, a mladi sukošanski agronom Denis Protić, inicijator manifestacije, uručio najmoderniji tresač maslina, dok mu je općinski vijećnik Toni Šime Gašparović u ime načelnika Ante Martinca uručio umjetničku sliku.

image

Šime Martinović Radeka i Dinko Denona

VELIMIR BRKIĆ

Ako radim, radim “tuta forca”

Maslina se kod Vojka Škopića uzgaja na tradicionalan dalmatinski način čime se zadržava tradicijski dobro i kvalitetno maslinovo ulje koje se koristi kako za svakodnevnu prehranu tako i za lijek.

- Takav sam, ako me nešto zanima, ulazim u dubinu, ne želim ništa raditi površno. Ako radim, radim “tuta forca”. Masline obožavam od djetinjstva, prema njima gajim istinsku ljubav. To vam je maslina, život, rekao je Škopić, koji na natjecanjima isključivo dobiva zlatne medalje.

Drugo mjesto za ekstra djevičansko maslinovo ulje (Lastovka, Istarska bjelica) sa 101,0 bodom osvojio je Živko Mustapić iz Opuzena (medalja, inox bačva 100 lit.) Treće mjesto za ekstra djevičansko maslinovo ulje s 99,5 bodova osvojila PZ Dubrava iz Raštana Donjih. Medalju i inox bačvu od 50 litara preuzeo je dobro znani Denis Galešić, upravitelj zadruge.

Šime Martinović Radeka iz sukošanske Goleše

Svi uzorci su podvrgnuti najprije kemijskoj analizi, dok je senzorsko ocjenjivanje provedeno u pet sjednica panela. U radu panela sudjelovalo je 22 ocjenjivača Profesionalnog panela Udruge Olea voditeljice Anastazie Milardović.

- Održan je i Mali sajam domaćih proizvoda. Dan prije, Šime Marinović - Šparoga iz Labina, a po obiteljskoj lozi iz sukošanskog zaselka Goleša i Radeka, održao je predavanje i radionicu na temu “Uzgoj divljih šparoga u masliniku”. Šime Martinović je uspio ono što se smatralo gotovo neizvedivim - uspio je uzgojiti divlje šparoge, višegodišnju biljku čiji se uzgoj isplati uz minimalna ulaganja, pohvalila se Mirjana Veleslavić – Nadinić, ovdašnja turistička animatorica, navodeći kako su kao dragi gosti bili Mađari, njih 50-ak, koji su također nudili mađarske delicije.

image

Zadarski meštar Renato Kraljev s kolegicom

VELIMIR BRKIĆ

Mukotrpan i koristan maslinarski rad

Fascinantna dvodnevna maslinarska manifestacija pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom Olea Zadar, održana je na Donjem more uz šetnicu u uvali Zlatna luka, nasuprot ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 1470. godine

- Cilj Peljuzice je da svim maslinarima i zaljubljenicima u maslinu i njezine blagodati približimo kako se treba odnositi prema maslini te kako težak i mukotrpan put do dobivanja maslinovog ulja i njegovog čuvanja treba izgledati prema savjetima struke, istaknuo je agronom Denis Protić.

Voditelj programa u čast maslinovom ulju je već tradicionalno bio Andrija Vanjak iz Sukošana, za veseli štimung se brinula klapa Kontrada. Osim fritula, kroštula i kolača te mađarskih delicija, zadarski meštar od kužine Renato Kraljev u velikoj “teći od tri uva” pripremio je oko 500 porcija janjetine s bižima za “prste polizati”.

04.06.2024., 13:56h
16. rujan 2024 21:48