<p>Marino Radović, Antonio Vučetić, Katarina Radović</p>
Marino Radović, Antonio Vučetić, Katarina RadovićKažimir Škrbić
StoryEditor
Nazire se kraj političke krize na Viru

Sedmero vijećnika u Općini Vir traži razrješenje predsjednika OV-a te prvog i drugog potpredsjednika

Šestero vijećnika uputilo je zahtjev za održavanjem 15. sjednice Općinskog vijeća uz prijedlog da se zbog božićnih blagdana i novogodišnjih praznika ta sjednica održi 15. prosinca

Sedmero vijećnika Općinskog vijeća Općine Vir – Antonio Vučetić, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša – zatražilo je razrješenje predsjednika OV-a Josipa Bašića te prvog i drugog potpredsjednika Vesele Vučetić i Veseljka Orlića. Zahtjev je obrazložen člankom 14. Poslovnika Općinskog vijeća koji kaže kako se predsjednik i potpredsjednici mogu razriješiti dužnosti prije isteka redovitog četverogodišnjeg mandata te da prijedlog za razrješenje predsjednika odnosno potpredsjednika Vijeća može podnijeti Povjerenstvo za izbor i imenovanja ili najmanje trećina članova Općinskog vijeća.

U drugom zahtjevu upućenom predsjedniku Bašiću – u slučaju izglasavanje odluke o razrješenju predsjednika i potpredsjednika - većinskih sedam vijećnika poziva na dužnost OV-a da se izabere novi predsjednik i potpredsjednici, pa se kao kandidati predlažu Antonio Vučetić za novog predsjednika Općinskog vijeća te Rajko Radović za prvog i Jadranka Okreša za drugog potpredsjednika.      

Prema predsjedniku OV-a Bašiću išao je i zahtjev šestero vijećnika, svih navedenih bez Okreše, da se žurno sazove 15. sjednica Općinskog vijeća uz prijedlog da se zbog božićnih blagdana i novogodišnjih praznika ta sjednica održi 15. prosinca.

- Kako bi Općina Vir napokon izašla iz situacije nastale blokadom proračuna i pokušala riješiti probleme koji su se pojavili kao popratna posljedica donošenja nezakonitog proračuna od strane većine u Općinskom vijeću, s ciljem da se konačno donese zakoniti proračun za 2023. i sve prijeko potrebne ovdje predložene odluke te da Općina Vir napokon može profunkcionirati i realizirati potrebe građana radi kojih je i osnovana, tražimo žurno sazivanje sjednice Općinskog vijeća Općine Vir, stoji u zahtjevu vijećnika koji podržavaju načelnika Općine Vir Marina Radovića.

Usvajanje proračuna, odluke o materijalnim potporama umirovljenicima, nezaposlenima, stipendije za studente, novčane potpore za opremu novorođenčadi…

Odluke šestero vijećnika predložene za 15. sjednicu Općinskog vijeća Općine, pored odluka o razrješenju predsjednika i potpredsjednika te izbora novog predsjednika i potpredsjednika OV-a, su prihvaćanje godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2022., raspodjela rezultata i način korištenja viška prihoda iz 2022., prihvaćanje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvu polovicu 2023., prihvaćanje proračuna Općine Vir za 2023. s pripadajućim programima, analizama, planovima smjernicama i projekcijama za 2024. i 2025., prihvaćanje proračuna za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026., izvješća trgovačkih društava i ustanova o ostvarivanju plana i programa rada (DV Smješko, Čisti otok, Vodovod Vir, Vir održavanje, Vir turizam, Vir zaštita) te polugodišnje izvješće o radu načelnika Općine Vir. Među ostale predložene 34 odluke izdvajaju se još odluke o izmjenama odluka o isplati jednokratne materijalne potpore povodom božićnih i novogodišnjih blagdana umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima centra za socijalnu skrb i osobama starijima od 65 godina. Također se iste izmjene odnose i na odluke o studentskim stipendijama, odnosno novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta.

01.12.2023., 11:19h
12. svibanj 2024 03:40