Zadarska županija nabavlja nova sanitetska vozilaLuka Jeličić
StoryEditor
Ivana Šimić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

Šimić: Djelatnik koji je pacijenta prevezao svojim osobnim automobilom je jedini takav slučaj

Uz pomoć Zadarske županije pokrenut je postupak nabave ukupno 29 novih vozila ukupne vrijednosti 2.833.101,75 eura čime se podiže kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima naše županije na veću razinu

Razgovarali smo s Ivanom Šimić, ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije o povećanom opsegu posla u ljetnim mjesecima, najčešćim intervencijama te gorućoj temi diljem Lijepe Naše - dovoljnom broju zdravstvenog osoblja, kao i načinu kako privući u službu zdravstvene djelatnike.

Zadarska županija nabavlja nova sanitetska vozila pa smo provjerili sa Šimić o kojem je broju vozila riječ te kada se, s obzirom na okolnosti, može očekivati isporuka. Na koncu, budući da je sve više unesrećih po plažama uslijed visokih temperatura, pitali smo na koji način građani trebaju reagirati i kako najbolje i najbrže pomoći.

Stalno aktivni u traženju i popunjavanju timova

Zavod za hitnu medicinu jedna je od ustanova koja je pod najvećim pritiskom u ljetnim mjesecima. Koliko je otprilike, u odnosu na zimski period, veći broj intervencija?

- Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije je u 2022. godini imao ukupno 18.317 ili 49,67% intervencija na terenu i 18.559 ili 50,33% intervencija u ambulanti u odnosu na ukupan broj pregleda - 36.876.

image

Ivana Šimić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

Osobni album
Najveći broj pregledanih pacijenata u odnosu na ukupan broj obavljenih pregleda bio je u Ispostavi Zadar 28,31%, slijede Biograd na Moru 13,92%, Pag 12,08%, Benkovac 10,97%, Kali 9,23%, ostale ispostave broje manje od 9% pregleda u odnosu na ukupan broj pregledanih u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije.

U ljetnom periodu (lipanj, srpanj, kolovoz i rujan 2022.) bilo je ukupno 19.237 intervencija, što je 52% svih intervencija u godini, odnosno u ta četiri ljetna mjeseca obavimo više od pola obavljenih pregleda za jednu godinu. To govori o intenzitetu rada hitne medicinske službe i koncentraciji posla tijekom sezone kada radimo pod najvećim pritiskom.

Do sada prema podacima u prvih šest mjeseci 2023. godine imali smo 13.304 intervencije.

Kakve su vrste intervencija najčešće?

- Prema prioritetima crvenih akutnih prioriteta ukupno je bilo 6.666 od kojih je 3.837 pacijenata prevezeno u OHBP, a 2.806 ili 73,13 % je napravljeno u okviru Zlatnog sata.

Intervencija žutog hitnog prioriteta ukupno je bilo 10.708, od toga je 4.381 pacijenata prebačeno u OHBP.

Intervencija zelenog prioriteta ukupno je bilo 645, od čega je 97 pacijenata prebačeno u OHBP.

Imate li dovoljno liječnika i timova na raspolaganju?

- Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije svoju djelatnost organizira sukladno Mreži hitne medicine i Ugovorima o provođenju djelatnosti hitne medicine s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje s ukupno 34 tima T1 i 15 timova T2, 21 timom sanitetskog prijevoza, 5 timova prijavno-dojavne jedinice, 5 punktova pripravnosti (Sali-Žman, Božava, Ist, Iž, Silba). Ulažemo velike napore da pokrijemo sve dijelove naše županije i stalno smo aktivni u traženju i popunjavanju timova.

29 novih vozila

Zadarska županija nabavlja nova sanitetska vozila. O kojem je broju riječ i kad se može, s obzirom na okolnosti, očekivati isporuka?

- Prema Okvirnom sporazumu za nabavku vozila za hitni medicinski prijevoz i sanitetski prijevoz je ugovorena isporuka ukupno 12 vozila od čega je 6 vozila za hitni medicinski prijevoz, te 6 vozila za sanitetski prijevoz. Postupak je započeo krajem 2022. godine. Isporuka prvih 4 vozila iz okvirnog sporazuma se očekuje početkom jeseni a 4 vozila do kraja 2023. godine, ostatak vozila bit će isporučen u prvoj polovici 2024. godine. Ukupna vrijednost nabavke 12 vozila je 1.221.381,66 eura. Sredstva će se osigurati iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva te iz prihoda Zadarske županije.

Isto tako, Zadarska županija je pokrenula postupak okvirnog sporazuma za dva dodatna sanitetska vozila kojim bi se pacijenti iz Zadra prevozili u Zagreb i Split ukupne vrijednosti 73.860,09 eura. Isporuka vozila se očekuje do kraja srpnja 2023.godine.

Postignut je i novi Okvirni sporazum za nabavku dodatnih 15 vozila od čega je 8 vozila za hitni medicinski prijevoz te 7 vozila za sanitetski prijevoz. Postupak nabave za ova vozila trebao bi započeti početkom listopada 2023. godine, a vozila bi se isporučivala krajem 2024 i tijekom 2025. godine. Procijenjena vrijednost nabave je 1.537.860,00 eura.

Osiguran smještaj za osoblje

Uz pomoć Zadarske županije s ovim sporazumom pokrenut je postupak nabave ukupno 29 novih vozila ukupne vrijednosti 2.833.101,75 eura čime se podiže kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima naše županije na veću razinu.

Također, Županija je najavila da će se ove godine dodatno ugovoriti 10 liječnika, 10 tehničara i 6 vozača vozila hitne pomoći. Smatrate li ugovaranje tolikog broja zdravstvenih i radnika u stručnim službama realnim?

- Kao i svake godine organiziramo dodatne timove za vrijeme turističke sezone kao pomoć u radu našim postojećim timova na terenu. Ove smo godine uz pomoć Zadarske županije i 25 općina i gradova sklopili ugovore o organizaciji i financiranju dodatnih timova. Ulažemo velike napore u organiziranju i privlačenju zdravstvenog osoblja u Zavod. Osigurali smo i smještaj kako bismo privukli zainteresirane za rad.

Nedavno se društvenim mrežama proširila priča o djelatniku koji je pacijenta prevezao svojim osobnim automobilom zbog iznenadnog kvara službenog vozila. Jesu li takve situacije česte i kako ih planirate reducirati?

- Djelatnik koji je pacijenta prevezao svojim osobnim automobilom je izuzetak i jedini je takav slučaj.

S obzirom na visoke temperature, sve je više ljudi po plažama i ulicama koji trebaju pomoć. Na koji način građani mogu pomoći do dolaska Hitne pomoći? Kako reagirati u takvim situacijama?

- Na prvu je najbolje zvati 194 te se konzultirati s našim dispečerima na dojavi koji će dati savjet na koji način će najbolje pomoći pojedincu. Bitno je ostati pribran te jasno odgovoriti na postavljena pitanja dispečera što je jako važno za tim koji dolazi do unesrećenog.

02.08.2023., 12:05h
06. listopad 2024 16:49