Prof. Segarić u svom domu, svojevrsnom muzejuFilip Brala
StoryEditor
30. OBLJETNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

Sjećanja PROF.ROMANA SEGARIĆA na vrijeme dok je bio vijećnik Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije, od 1993. do 1997.

Na sjednicama se uvijek vodila konstruktivna rasprava, među vijećnicima postojalo je međusobno uvažavanje, nije bilo vrijeđanja između vladajuće stranke i oporbe, a često su se odluke i zaključci donosili jednoglasno...

Ove godine u mjesecu travnju navršava se 30 godina od osnivanja Zadarske županije. Prof. Roman Segarić, ekonomist, kulturni i prosvjetni djelatnik, prisjetio se za Zadarski tjednik događanja u vrijeme dok je bio vijećnik Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije, kako se zvala od 1993. do 1997.

Izvor svih fotografija su iz spomen-albuma, navedenih monografija i osobne arhive prof. Segarića

Naime, kratko vrijeme nakon Vojno-redarstvene akcije Maslenica 22. siječnja 1993. godine, koja je označila prekretnicu u Domovinskom obrambenom ratu, početak oslobađanja Srednje Dalmacije i kojom su stvoreni preduvjeti za uspostavljanje prekinute prometne veze između sjevera i juga Hrvatske, održani su prvi lokalni izbori u Samostalnoj demokratskoj Hrvatskoj na kojima su predstavnici građana izabrani u tijela lokalne samouprave.

Izabrani vijećnici

image

Prof. Segarić pokazuje Spomen-album

Filip Brala

- Tako su prije trideset godina održani izbori i u Županiji Zadarsko-kninskoj, pa su se nakon provedenih izbora prvi put sastali izabrani vijećnici na prvoj konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije 16. travnja 1993. godine. Prije održavanja tih izbora pristupili su predstavnici Županijskog odbora HDZ-a Petru Periću i meni, tada smo nas dvojica radili u Croatia banci, Zagreb, Podružnici u Zadru i nismo bili ni u jednoj stranci, te nam predložili da budemo na izbornoj lista HDZ-a kao nestranačke osobe, što smo rado prihvatili. Na tim izborima za Županijsku skupštinu Zadarsko-kninske županije izabrana su 39 vijećnika i to: 26 vijećnika (66,7%) iz liste vodeće stranke Hrvatske demokratske zajednice - HDZ među kojima smo bili Perić i moja malenkost i 13 vijećnika (33,3%) iz lista ostalih stranaka: lista Hrvatske socijalno-liberalne stranke - HSLS, Hrvatske narodne stranke - HNS 9 vijećnika te po jedan vijećnik iz liste Stranka demokratskih promjena - SDP, Socijalistička stranka Hrvatske - SSH; lista Hrvatsko socijalno-liberalna stranka - HSLS, Hrvatska narodna stranka - HNS, Stranka demokratskih promjena - SDP; lista Hrvatska demokratska kršćanska unija-HDKU i lista Hrvatska stranka prava-HSP, prepričava prof. Segarić.

Izabrani vijećnici za Županijsku skupštinu Zadarsko-kninske županije u mandatu 1993. -1997. godine prema listama stranaka:

image

Na Kninskoj tvrđavi

Filip Brala

Lista HDZ: Eduard Bajlo, prof., Jakov Bakić, dipl. ing., Ivan Bucić, učitelj, Ivica Crljenko, dipl.ing., Božo Čolak, dipl. iur., mr. Nikola Dellavia, Ante Dujmović, Mirko Đinđić, oecc., Ante Gambiraža, nastavnik, Mile Ivković, prof., Viktor Jeličanin, Marko Knežević, Danijel Kotlar, ing., dr.sc. Petar Kragić, Duško Kuman, dipl. iur., dr.sc. Danijel Lovrinov, dr.sc. Slavko Maduna, Martin Mikecin, dr. med., Petar Perić, dipl. oecc., Šime Prtenjača, dipl.oec., Pavao Račić, prof., Zvonko Radić, Roman Segarić, dipl.oecc., prof., Frano Tamburović, prof., Milivoj Ugrinić, prof., Miljenko Vrkić, dipl. ing.

Tijekom proljeća 1994. godine djelatnici Županije Zadarsko- kninske uselili su se u današnju zgradu Zadarske županije, bivšeg Doma JNA, koja je zgrada postala Dom Županije...

- Nakon izbora predloženo je Periću i meni da se učlanimo u stranku HDZ, na čemu smo se obojica zahvalili i ostali smo nestranačke osobe, ali s velikim simpatijom i radom za pokret i stranku HDZ, dodaje prof. Segarić.

Lista HSLS, HNS: Stanislav Antić, dipl.ing., Nikola Begonja, dipl. ing., Blaženko Ivoš, dipl. ing., Ljubica Juraga, ing., Nenad Santini, dipl. oecc., prof. dr.sc. Tomislav Skračić, mr. Marijan Tomac, Tomislav Višić, dipl. oecc., Rajko Zurak, dipl.oecc.

Lista SDP,SSH: prim. dr. sc. Ante Gilić

Lista HSLS,HNS,SDP: prim. dr.sc. Josip Labar

Lista HKDU: Želimir Meštrović, prof.

Lista HSP: Alojz Pavlović, dipl. ing.

Bez novčane naknade

Županijska skupština izabrala je Financijsko povjerenstvo Zadarske županije, u kojoj je Segarić izabran za predsjednika.

Sjednica konstituirajuće Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije sazvana za 16. travnja 1993. godine održana je u prostoriji Vijećnice Grada Zadra.

image

Akreditacija za uspomenu

Filip Brala

- Određeno vrijeme prije održavanja te sjednice predstavnici Županijskog odbora HDZ-a izvijestili su Perića da će ga predložiti za predsjednika Županijske skupštine što je on s velikim zadovoljstvom prihvatio, ali jedino pod uvjetom da izabrani vijećnici Županijske skupštine kao vijećnici ne primaju nikakve novčane naknade, što je i prihvaćeno. Na toj prvoj sjednici, kojom je predsjedao najstariji vijećnik, osoba jedna od najvećih žrtava bivšeg komunističkog režima, profesor Želimir Meštrović, za prvog predsjednika Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije izabran je Petar Perić, za potpredsjednike izabrani su Danijel Kotlar i Nikola Begonja. Nakon toga u nastavku te sjednice za župana je izabran Šime Prtenjača, a za podžupana Pavao Račić, priča prof. Segarić.

Na drugoj sjednici Županijske skupštine 22. listopada 1993. godine izabrano je Županijsko poglavarstvo od osam članova:

image

Šime Prtenjača, dipl. oecc, prvi župan Zadarsko-kninske županije

Filip Brala

Ivo Grbić, dipl. pravnik (pravo i samouprava), Vice Profaca, prof. (društvene djelatnosti), Josip Kraljić, dr. med.(zdravstvo i socijalna skrb), Mate Bilaver, dipl. ing. (gospodarstvo), mr. Nikola Dellavia, dipl. ing. (krupna infrastruktura), dr. sc. Damir Magaš (prostorno uređenje), dr. sc.Petar Kragić (turizam i pomorstvo) i Duško Kuman, dipl. pravnik (obnova).

- Od osam članova Županijskog poglavarstva trojica su bili volonteri (Damir Magaš, Nikola Dellavia i Petar Kragić), dok su ostala petorica bili zaposlenici, djelatnici odnosno poglavari Zadarsko-kninske županije, kaže prof. Segarić i nastavlja:

- Županijska skupština izabrala je Financijsko povjerenstvo za nadziranje rada financijskog poslovanja Županije u kojoj su mene izabrali za predsjednika, pa sam Županijskoj skupštini o tome svake godine podnosio izvješće o financijskom poslovanju Županije, govori prof. Segarić.

Dali svoj prilog na ratištu

Sjednice Županijske skupštine i dalje su se nastavile održati u prostoriji Vijećnice Grada Zadra sve do ožujka 1995. godine, od kada se održavaju u današnjoj zgradi Zadarske županije, Božidara Petranovića 8.

image

Alojz Pavlović, dipl. ing.

- Preko polovine svojeg mandata vijećnici Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije radili su još za vrijeme Domovinskog obrambenog rata (travanj 1993.- početak kolovoza 1995.), a drugi dio (kolovoz 1995.- travanj 1997.) nakon rata, u poraću, kada je velika briga i rad posvećen obnovi porušenih kuća i povratku izbjeglica u svoja mjesta. Na sjednicama se uvijek vodila konstruktivna rasprava, među vijećnicima postojalo je međusobno uvažavanje, nije bilo vrijeđanja između vladajuće stranke i oporbe, a često su se odluke i zaključci donosili jednoglasno. Poštujući instituciju u koju su izabrani, svi su vijećnici dolazili na Županijsku skupštinu svečano obučeni u zavisnosti od vremenskih prilika, prisjeća se prof. Segarić koji smatra da su kao vijećnici puno napravili na preobražaju i unapređenju gospodarstva, kulturnog, zdravstvenog i ostalog života u tadašnjoj Županiji, što je napisano u tekstualnom dijelu spomen-albuma.

U nastavku navodi neka događanja u mandatu Zadarsko-kninske županije, od kojih su neke napisane i u Spomen-albumu.

image

Prof. dr. Tomislav Skračić

- Svi smo svatko na svoj način dali svoj prilog na ratištu, u opremanju branitelja ili u organizaciji logističke potpore našim braniteljima. Sudjelovali smo, koliko je to bilo moguće, u organizaciji zbrinjavanja i pomaganju izbjeglica kojih je povremeno bilo na našem području i do 30.000, naglašava prof. Segarić.

U Zemuniku u srpnju 1993. godine obnovljena je Zračna luka kada je sletio zrakoplov Croatia airlinesa kojim je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman s tadašnjim državnim vrhom i ratnim zapovjednicima došao u Zadarsko-kninsku županiju.

- Budući je Maslenički most bio porušen, kratko vrijeme nakon VR akcije Maslenica izgrađen je pontonski most koji je pušten u promet 18. srpnja 1993. godine, ali vožnja tim mostom nije bila potpuno sigurna, jer je bio na dometu neprijateljskog topništva.

image

Mr. Marijan Tomac

Niti mjesec dana poslije od otvaranja pontonskog mosta, 16. kolovoza 1993. započeli su radovi na izgradnji južnog tunela kroz Velebit, tunel Sv. Rok, koje je radove simbolično otvorio predsjednik dr. Franjo Tuđman, kazuje nam prof. Segarić, svjedok vremena.

Veliki događaj u Zadru

Tijekom proljeća 1994. godine djelatnici Županije Zadarsko- kninske uselili su se u današnju zgradu Zadarske županije, bivšeg Doma JNA, koja je zgrada postala Dom Županije...

image

Prim. dr. sc. Ante Gilić

- 3. lipnja 1994. godine Županijska skupština donijela je Odluku o osnivanju i ustroju Zavoda za prostorno uređenje Zadarsko-kninske županije. U ožujku 1995. godine održana je posebna tematska sjednica Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o problematici prognanika na našem području i obnovi porušenih kuća. Kratko vrijeme nakon toga je započela obnova u velikim naseljima: Škabrnje, Polače, Lovinca, Kijeva i Kruševa. U kolovozu 1995. godine, nakon vojno-redarstvene operacija Oluja, značila je konačni kraj rata, ne samo za našu Županiju, već i za čitavu Hrvatsku. U 1995. godini započele su pripreme za obilježavanje velikog događaja u Zadru: Proslava 600. obljetnice Generalnog učilišta Dominikanskog reda u Zadru (1396.-1807.) i 40. obljetnica Filozofskog fakulteta u Zadru (1956.-1996.). Bio sam član Odbora za Proslavu, zadužen za financije. Proslava je trajala sedam dana od od nedjelje 13. listopada do subote 19. listopada 1996. godine, navodi prof. Segarić.

U 1996. godini, 21. svibnja objavljena je impozantna monografija Županija Zadarsko-kninska, autora prof. dr.sc. Damira Magaša. Tom prigodom svim vijećnicima Županijske skupštine i članovima Županijskog poglavarstva poklonjena je ta knjiga uz prigodnu posvetu koju su potpisali župan Šime Prtenjača i autor knjige...

image

Prim. dr. sc. Josip Labar

- U proljeće 1996. godine županijski vijećnici i članovi Županijskog poglavarstva posjetili su Knin, kojom su prilikom nazočili sv. misi u crkvi sv. Ante, nakon koje je održana kratka prigodna sjednica Županijske skupštine, a zatim smo se svi uputili prema Kninskoj tvrđavi, najvećoj fortifikacijskoj utvrdi u Dalmaciji s koje imamo zajedničku fotografiju, kaže prof. Segarić.

5. veljače 1997. godine otvorena je nova školska zgrada Medicinske škole Ante Kuzmanića.

image

Želimir Meštrović, prof.

- Za vrijeme našeg mandata Zadar i njegova šira okolica trajno su osigurani električnom energijom tzv. “Otočna veza” i u to vrijeme dovedena je u Zadar voda s rijeke Krke. U vrijeme našeg mandata započet i završen najvažniji prometni objekt u Hrvatskoj, novi Maslenički most, koji je svečano otvoren 8. travnja 1997. godine i koji je otvorio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Iz toga događaja sačuvao sam svoju akreditaciju broj 503, govori prof. Segarić.

Zanos i empatija

Na predzadnjoj sjednici Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije održane 14. travnja 1997. godine donešena je Odluka o dodjeli javnih priznanja za 1996. godinu.

image

Stanislav Antić, dipl. ing.

- Na toj sjednici uručena su svim vijećnicima Županijske skupštine i članovima Županijskog poglavarstva Zahvalnica …”za sudjelovanje i doprinos u radu prve višestranačke demokratske Skupštine Županije Zadarsko-kninske u vremenu stvaranja i uspostave samostalne, demokratske i suverene države Hrvatske”, “Čikin križić” i Spomen-album…” s vašim fotografijama koji je skromni dar za uspomenu u sjećanje na teške ali slavne i neponovljive dane Domovinskog rata i stvaranja drage nam, “Lijepe naše”, vječne Hrvatske.”, emotivno prepričava prof. Segarić.

Zadnja svečana sjednica Županijske skupštine Županije Zadarsko-kninske održana na Dan Županije, 16. travnja 1997. godine u Hrvatskoj kazališnoj kući u 12 sati na kojoj su dodijeljena priznanja za 1996. godinu.

image

Nikola Begonja, dipl. ing.

- Nagradu za životno djelo dobio je tada pukovnik Ante Gotovina, a godišnje nagrade dobili su: Romano Bajlo, Ivica Matešić Jeremija, Savjetovalište za trudnice Pro-vita Caritasa Zadarske nadbiskupije, Veslački klub Jadran i JP Vodovodi sjeverne Dalmacije, Zadar. Istog dana u povodu Dana Županije održan je Svečani koncert u 20 sati u Hrvatskoj kazališnoj kuću, a navečer tog dana održana je Svečanost u povodu Dana Županije koja se priredila u Disco baru “Saturnus” u 22 sata. Za sva ta tri događanja dobio sam posebno tri pozivnice u jednoj koverti, koja je poslana 11. travnja 1997., s crvenom etiketom žurno-express, koje sam sačuvao, govori nam prof. Segarić i pokazuje uspomene...

image

Roman Segarić, dipl. oecc

Filip Brala

Rado se s ponosom, naglašava prof. Segarić, sjeća s velikom nostalgijom tog zanosnog vremena u stvaranju Hrvatske države i empatije prema ljudima iz toga doba! Više o svemu možete saznati iz knjige: Županija Zadarsko-kninska, autora Damira Magaša, knjige: 20 godina Zadarske županije, autorice Daniele Nižić i Leksikona zadarskih laureata čiji je autor naš sugovornik, poštovani i dragi prof. Segarić...

Više o svemu možete saznati iz knjige: Županija Zadarsko-kninska, autora Damira Magaša, knjige: 20 godina Zadarske županije, autorice Daniele Nižić i Leksikona zadarskih laureata čiji je autor naš sugovornik, poštovani i dragi prof. Segarić...

image

Čikin križić

Filip Brala
image

Župan, dožupan i članovi Županijskog poglavarstva

Filip Brala
image

Impozantna monografija Županija Zadarsko-kninska, autora prof. dr.sc. Damira Magaša

Filip Brala
16.04.2023., 16:41h
06. svibanj 2024 11:10