<p>Virska vijećnica Jadrana Okreša</p>
Virska vijećnica Jadrana OkrešaKažimir Škrbić
StoryEditor
POLITIČKA KRIZA NA VIRU

Sjednice OV-a Općine Vir ipak neće biti u petak, upitno je hoće li se održati do kraja godine

Nemam pravo na destruktivno ponašanje ako se pruža prilika za rad koji će osigurati ostvarivanje prava za 1.500 korisnika materijalnih naknada, naglasila je vijećnica Okreša

Petnaesta sjednica Općinskog vijeća Općine Vir ipak se neće održati, odnosno neće se održati 15. prosinca, što je bio datum koji je u zahtjevu tražilo šestero općinskih vijećnika. Odlučio je tako predsjednik OV-a Josip Bašić navodeći da vijećnicima dosadašnje većine treba još vremena kako bi se upoznali s proračunom te da nema žurbe za održavanjem sjednice. Taj je zahtjev vijećničke šestorke koji podržavaju načelnika Općine Vir Marina Radovića ranije bio žurno adresiran na adresu predsjednika Bašića, u prvom redu zbog usvajanja proračuna za 2023. i 2024, nadolazećih božićnih blagdana i novogodišnjih praznika te isplate materijalnih potpora prema stanovništvu.

Hoće li se sjednica ipak održati u zakonskom roku do kraja kalendarske godine s obzirom na to da postoji zahtjev najmanje trećine vijećnika za njezinim održavanjem, ili će predsjednik Bašić ignorirati zahtjev i forsirati prijevremene izbore, kako je njegovih pet vijećnika već najavilo u hotelu Kolovare, tek ostaje za vidjeti. Trenutno jedan od najvažnijih političkih igrača u cijeloj priči, vijećnica Jadranka Okreša, ipak računa na održavanje sjednice, usvajanje proračuna i odluka o materijalnim potporama, ali i na smjenu predsjednika Bašića i njegovih zamjenika te izbor novog predsjednika s potpredsjednicima OV-a. Postoji i dodatni razlog, a vezan je uz njezinu nekadašnju vijećničku ulogu i značaj u Udruzi Vir bez podjela.

- Na mene se sada vrši kontinuirani pritisak. Nakon svega što se dogodilo tijekom posljednjih mjesec dana, nude mi mjesto predsjednice ili žele da prepustim svoje vijećničko mjesto. Istovremeno umjesto s javnom isprikom, vijećnik Frane Vučetić nastavlja s neprimjerenim istupima u javnosti, kaže vijećnica Okreša objašnjavajući kako je njezino postupanje, odnosno izlazak iz redova dosadašnje većine u Općinskom vijeću te zauzimanje neutralne pozicije s podrškom načelnikovom proračunu i materijalnim potporama prema stanovništvu, potpuno ispravno i logično.

- Nemam pravo na destruktivno ponašanje ako se pruža prilika za rad koji će osigurati ostvarivanje prava za 1.500 korisnika materijalnih naknada, ujedno i birača koji su nam dali povjerenje da ih zastupamo. Ova nam je godina na izmaku, a načelnik Radović ima pravo na upravljanje javnim novcem i on je svojim odlukama podmirio nužne rashode, a u njima se nisu mogle naći isplate za školske knjige, stipendije, uskrsnice, božićnice, voda, ogrjev i drugo. U prilici sam da pregovaram i tražim njihovo provođenje i ako bude sluha, bit će provedene. Načelnik je imao sluha za rad, pozvao me i načelno je postignut dogovor. Jasno sam ukazala da nisam za izbore koji bi sve stanovnike koštali, a kojima ništa ne bismo dobili, tvrdi vijećnica Okreša.

Okreša predsjedniku Bašiću i, naročito vijećniku Vučetiću, posebno zamjera što na 14. sjednici nisu dopustili da se za govornicom obrati drugim vijećnicima i virskoj javnosti. Podnesak koji je predala na općinsku službu protokola Vučetić je nazvao "pamfletom", no još nigdje javno nije ugledao svjetlo dana.

- Energiju treba trošiti u rad i hvaliti se njime, a ne baviti se klevetanjima i uhođenjima, jer to nije izlaz iz vlastitih problema. Zato ostajem i dalje na strani birača, ali ne pristajem zastupati pojedinačne interese, nego interese većine stanovnika Vira. S ovim sam zaista sve rekla, zaključuje vijećnica Okreša.      

12.12.2023., 09:59h
19. rujan 2024 04:04