Alan Crljenko
StoryEditor
DRUGA STRANA MJESECA - KOMPLEKS OD TRI STAZE

Skrivene ljepote i povijest otoka Paga bez kotizacije uz stručno vodstvo

Otkrit ćete prekrasne vidikovce, impresivne stijene, kristalno čisto more te bogatu kulturnu baštinu otoka Paga

Otok Pag izaziva mnogo asocijacija koje su duboko ukorijenjene u njegovoj bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Vjerojatno je jedna od prvih asocijacija upravo daleko prepoznatljiv paški sir, a tu je i čarobna paška čipka, čija preciznost i ljepota pričaju priču o vještinama generacija koje su je tkale. No, ono što svakako definira Pag su njegovi karakteristični kameni pejzaži, koje bura oblikuje u surovoj igri snage prirode i po kojima rijetko i aromatično bilje pase tisuće paških ovaca. Naziv “Mjesečev otok” koji se pripisuje Pagu jasno dočarava njegov karakter, dok plavetnilo oko njega pruža kontrastnu nježnost.

Pag Outdoor Summer

Prije nekoliko godina zaživjela je inspirativna inicijativa pod nazivom Pag Outdoor Summer, koja je za svoju realizaciju okupila Grad Novalju, Grad Pag, Općinu Kolan i Općinu Povljanu. Koncept je proizišao iz želje da se otok Pag prožme mrežom trail i biciklističkih staza, iskoristivši njegovu znatnu dužinu kako bi se stvorilo sveobuhvatno iskustvo raznih outdoor sportova poput moon walkinga, kajakinga, hikinga i bikinga.

Glavni cilj ove inicijative jest istaknuti otok Pag kao neodoljivo turističko odredište koje nudi širok spektar mogućnosti za bavljenje raznovrsnim outdoor sportovima. Povezivanjem ovih staza, otok postaje raj za avanturiste i ljubitelje aktivnoga odmora, pružajući im jedinstvenu priliku da istraže raznolikost prirodnog okoliša otoka dok se bave omiljenim sportovima.

image

Nije potrebna nikakva posebna planinarska oprema

Alan Crljenko

Ture pod organizacijom TZ Grada Paga

Bogat izbor tura, organiziranih od strane Turističke zajednice Grada Paga, pruža posjetiteljima raznolikost doživljaja. Ture su pažljivo raspoređene tijekom dana kako bi se omogućila najbolja iskustva uzimajući u obzir vremenske uvjete. Dok neke ture započinju u jutarnjim satima, druge se održavaju u popodnevnim satima kako bi se izbjeglo najjače sunce i vrućina, a neke su specifično organizirane kao noćne ture.

Ove godine, interes za ovakvim aktivnostima bio je iznimno visok, s prosječno 20 do 40 sudionika po turi. To svjedoči o sve većem zanimanju za spoj aktivnog turizma i prirodnih ljepota otoka Paga, ujedno promovirajući sportski duh i zdrav način života.

- Ove se godine održalo više tura u raznim terminima. Imali smo osam tura kajakinga, s time da nas još dvije očekuju u rujnu. Što se tiče hikinga, održalo se 13 tura, od čega ih je 11 bilo Druga strana Mjeseca, a dvije su Šetnja Mjesecom. Tijekom rujna očekuju nas još dvije biciklističke ture, kazala je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga.

Ova inicijativa, obogaćena podrškom TZ Grada Paga, omogućava svima da slobodno uživaju u otkrivanju otoka Paga bez plaćanja kotizacije.

- Svi su dobrodošli, potrebno je samo prijaviti se putem e-mail adrese, koja je na službenim stranicama navedena za svaku turu zasebno. Ture vode profesionalni licencirani vodiči s licencama HGSS-a i Hrvatske gospodarske komore, objasnio nam je Fran Bukša, predsjednik Udruge sportskog turizma Pag MareMonti.

image

Hiking ture napunit će Vas dobrom energijom

Fran Bukša

Kompleks staza Druga strana Mjeseca

Druga strana Mjeseca predstavlja očaravajući kompleks koji se sastoji od tri jedinstvene staze – Sveti Jure, Zaton i Mikula. S ovih se staza pružaju nezaboravni pogledi na monumentalnu planinu Velebit, beskrajno plavetnilo mora, kamene stijene te prostranstvo neba. Svaka od tri staze nosi sa sobom svoju jedinstvenu priču i obilje zanimljivosti i znamenitosti koje pri posjeti možete otkriti uz stručno vodstvo. Sve tri staze vode kroz područje poznato kao Ledenik, što je važan geološko-paleontološki segment otoka Paga, što dodatno obogaćuje doživljaj istraživanja ovih staza. 

image

Ture su idealne za obiteljsko pješačenje

Tomaž Mikec

Naziv Druga strana Mjeseca krasi ovaj izuzetni kompleks jer reflektira titulu otoka Paga kao Mjesečevog otoka. Nasuprot ovih staza nalazi se Novalja, s vlastitom trail stazom pod nazivom Life on Mars. Staze Druge strane Mjeseca locirane su na suprotnoj strani grada Paga, daleko od kuća i urbanoga okruženja, pružajući autentično iskustvo ogoljenog otoka gdje se samo priroda ispred nas prostire u svojoj sirovoj ljepoti. 

image

Punta Mikula, poznata i kao Rt sveti Nikola

Fran Bukša

Idejni koncept planinara Alana Crljenka

Staze Druge Strane Mjeseca osmišljene su prema idejnom konceptu planinara s Paga, Alana Crljenka, u suradnji s TZ Grada Paga. Inicijalno, Alen je označio prvu stazu toga područja, nazvanu Sveti Jure. Ovaj pionirski korak pokazao se izvanrednim, privlačeći sve više posjetitelja i zaljubljenika u prirodu. Uz rastuće zanimanje, ovaj inovativan projekt evoluirao je, rezultirajući dodatnim dvjema stazama.

- Nije potrebna nikakva posebna planinarska oprema, ali sudionici moraju imati dovoljnu količinu vode, prilagoditi obuću i odjeću uvjetima na stazi. Pri prijavi je uvijek navedeno koliko je staza dugačka i tehnički zahtjevna. Zahtijevamo da se na staze ne ide u platnenim tenisicama, nego u čvrstim tenisicama, naglasio je Bukša.

Izvan ljetne sezone, glavni posjetitelji staza uglavnom su domaći ljudi, koji prepoznaju vrijednost ovih prirodnih blaga i dolaze na jednodnevne ili dvodnevne izlete. TZ Grada Paga ima poseban fokus na poticanje aktivnosti i izvan ljetne sezone. U sklopu toga, izvan programa Pag Outdoor Summer, organiziraju ture tijekom Uskrsa i Božića, prilagođene za one koji dolaze na otok kako bi proveli dragocjeno vrijeme sa svojim obiteljima.

- Ako vidimo da ima interesa, onda naknadno organiziramo ture izvan ljetne sezone. Grupe gostiju koje imaju želju za određenom turom svakako mogu nazvati naše licencirane vodiče i samostalno organizirati ture, istaknula je direktorica Karavanić.

Ove staze pažljivo su koncipirane kako bi pružile idealno iskustvo za obiteljsko pješačenje, ali važno je napomenuti da je staza Sveti Jure ipak tehnički zahtjevnija.

image

Noćna tura povodom punog Mjeseca

Fran Bukša

Staza Sveti Jure sa starim pastirskim kućicama

Staza Sveti Jure započinje na parkiralištu u Pagu i proteže se sve do Lokve na Ledeniku. S vremenom obilaska od 2 sata i 30 minuta, dužinom od 6.3 km te usponom od 270 metara, ova staza spada u kategoriju tehnički zahtjevnijih staza. No, njezina zahtjevnost nagrađuje se spektakularnim pogledima i posebnim mjestima duž putovanja. Pogled puca na prekrasne suhozide, a s jednog vidikovca možete uočiti Paška vrata i Maškalic – otočić u obliku srca. Na putu ćete naići i na polupiramidalnu građevinu za koju se pretpostavlja da potječe iz antičkih vremena.

Staza vodi i do promatračnice koja je nekoć služila za nadgledanje Velebitskog kanala i ulaza u Paška vrata. Imate priliku vidjeti i mjesto na kojem je nekad stajala bizantska utvrda iz 6. stoljeća, a čiji su ostatci vidljivi i danas, zajedno s ostatcima crkve sv. Jure. Ovdje se zadržavaju i tragovi starih kamenih kućica koje svjedoče o životu starih pastira koji su nekoć naseljavali Pag. Na ovoj stazi ne manjka ni fosila, koji pričaju priču staru trideset milijuna godina.

Biciklistička staza pod nazivom Zagrljaj kamena i vjetra pruža jedinstveno iskustvo iznad grada Paga, a nadovezuje se na pješačku stazu Sveti Jure.

Staza Zaton otkriva zatvorenu špilju

Staza Zaton započinje i završava svoje putovanje kod Lokve na Ledeniku. Vrijeme potrebno za obilazak ove staze je jedan sat, a ukupna dužina iznosi 3.2 km (do Zatona 1.6 km, s povratkom na početnu točku ukupno 3.2 km). Uspon na stazi iznosi 120 metara, dok je razina zahtjevnosti označena kao lagana. Ova staza ističe se svojom pristupačnošću svim dobnim skupinama te se često koristi kao odličan izbor za kratki izlet u toplijim mjesecima, kada je moguće uživati u cjelodnevnom odmoru uz kupanje u uvali Zaton.

Staza vodi prema prekrasnoj uvali Zaton, čime nudi pogled na Paška vrata, otočić Mali Maškalic oblikovan poput kamenog krokodila te zapanjujuće formacije stijena. Hodajući ovom stazom, otkrit ćete Velesovu zatvorenu špilju, nazvanu po bogu zemlje, vode i podzemlja iz staroslavenske mitologije. Staza također uključuje dva vidikovca koji pružaju prekrasne panoramske poglede.

Staza Mikula i impresivne kamene dine

Staza Mikula predstavlja kružno putovanje koje započinje ispod Lokve na Ledeniku, vodi do crkvice svetog Mikule i idilične Punte Mikule, poznate i kao Rt sveti Nikola. Ukupno vrijeme potrebno za obilazak ove kružne staze je 1 sat i 15 minuta, pri čemu se proteže na dužinu od 3.5 km s usponom od 80 metara. Razina zahtjevnosti staze označena je kao lagana.

Punta Mikule, svojedobno je bila utočište brodovima i posadama koje su tražile zaštitu od orkanskih udara bure. U skrovitom okruženju otkrit ćete crkvicu svetog Mikule, izgrađenu u 14. stoljeću u čast ovom svetcu, zaštitniku pomoraca.

Podvodni svijet u blizini crkvice skriva priče iz prošlosti, s više potopljenih brodova iz prethodnih stoljeća koji čekaju da budu istraženi. Ovo je područje poslužilo i kao kulisa za snimanje serije “The Terror”, koja nadahnuta istinitim događajima priča priču o istraživačkim brodovima koji su nestali u prostranstvima Arktika prije gotovo dva stoljeća. Posebno impresivne su paške kamene dine, polja kamenja koja pod bljeskom sunčeve svjetlosti dobivaju potpuno novu dimenziju.

04.09.2023., 12:09h

ANDREA KRŠLOVIĆ
29. rujan 2024 02:19