Damir Brkljača, Marko Eškinja Njokin, Nediljko BaturVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
SUKOB MIŠLJENJA

Što mještani misle o izgradnji doma za stare i nemoćne u sv. Filipu i Jakovu?

Riječ je institucijskom domu koji će se graditi iznad Sv. Filip i Jakova na lokaciji Rabatin

Žitelji Općine Sv. Filip i Jakov (Babac, Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Sveti Filip i Jakov, Sveti Petar na Moru, Turanj) krajem kolovoza 2023., primili su izuzetno lijepu vijest, osobite važnosti za žitelje zlatne dobi. Vlada RH odobrila je izgradnju doma za starije i nemoćne iznad općinskog središta u vrijednosti 8.064.571,72 eura (61 milijun kuna), od čega je bespovratno 5.342.778,76 eura (40 milijuna kuna), Dom će imati smještaj za 98 institucijskih korisnika te će pružati izvaninstitucijske pomoći za 218 korisnika.

Svakim danom sve više stariji

- Dom je pravi Bingo, odmah bih se upisala na listu za dom i započela uplaćivati mjesečne rate, u jednom će dahu Sanja Santini-Šuperba, istaknuta članica turanjske klape Karmel.

Svake godine slavimo rođendan, no neki kažu da što smo stariji, imamo manje razloga za slavlje. Razlog tomu su često financije, ali i zdravstveno stanje, o čemu i ovisi kakva se starost može doživjeti.

- Ovih ću dana u Općinu da vidim je li se za misto u domu može uplaćivati unaprid, reći će Šime Đinđić iz Sv. Filip i Jakova.

Uvelike raste udio starijih osoba u trećoj životnoj dobi koji su uglavnom bolesni i trebaju institucionalnu skrb bez obzira na to žive li sami ili s nekim jer im djeca u srednjoj dobi ne mogu pružiti takvu skrb ako rade i brinu se za svoju djecu. Ne mogu se brinuti za roditelje 24 sata na dan.

- Ono što projektu daje dodatnu vrijednost je i njegova prilagođenost osobama koje boluju od Alzheimera i demencije. Zato treba graditi domove za najstarije, bolesne i nemoćne općinske žitelje. Dakako, u kućanstvima gdje stariji i nemoćni još mogu živjeti sami treba razvijati izvaninstitucionalnu skrb, kazala je prof. Danijela Deković iz Turnja.

Deković je učiteljica u filipjanskoj školi, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar i remeta-sakristanka u turanjskoj crkvi Gospe od Karmela.

- Zato je vijest da će se nakon višegodišnjeg projekta Zaželi izgradnjom doma u našoj općini i dalje omogućiti razni oblici besplatne pomoći u kući za preko 200 starijih osoba koje ne žele u dom ili za one koji nemaju financijskih sredstava, kazala je Deković.

image

Mile Matešić iz Raštana Donjih (prvi zdesna)

VELIMIR BRKIĆ

Dugi red čekanja za domove

Ima i drugih mišljenja o tome je li potrebno graditi ili ne domove za starije i nemoćne.

- Gotovo svi stari imaju svoju dicu i svoje obitelji. Žalosno je da se grade domovi i da je velika gužva za doći na red, dok im nasljednici čekaju da umru i da prodaju nekretnine umjesto da vode brigu o svojim starima kako je bilo “od vike vikova”, mišljenja je Milan Patača, strastveni lovac s 30-godišnjim policijskim stažem.

S obzirom na negativan trend starenja stanovništva, projekt je zamišljen prvenstveno da se sačuva starije stanovništvo i omoguće im se adekvatni uvjeti za zbrinjavanje.

- Fala dragon Bogu pokretna sam, a i imam svakodnevnu pomoć u kući. Sin mi donosi hranu, a i crkva mi je blizu pa sam redovita na misama. Što će mi više, sasvim odlučno će 93-godišnja baka Stoja Colić iz Sv. Petra.

Kako su privatni domovi često skuplji, liste za županijske domove su jako dugačke i smještaj se čeka godinama, primjerice kao na zadarskoj Sfingi.

- Tražio sam misto u bližin domovima, ali ih nema. Upisao sam se zato u Dom na Sfingi, tko zna kad ću doći na red. A baš bi vridilo dočekati dom u Filipjakovu, daj Bože da se što prije izgradi, poželio je 86-godišnji Mile Matešić iz Raštana Donjih.

I sugovornici Marin Jurišić i Josip Colić iz Sv. Petra, Mile Bausović, Timo Santini, Vito Santini i Rade Kadija iz Turnja te Damir Brkljača iz Sv. Filip i Jakova podržavaju izgradnju doma za stare i nemoćne.

Za sve projekte na dobrobit mještana

- Nemam dlake na jeziku ali sam zato za sve što se radi na dobrobit mještana, uvjerljiv je Marko Eškinja Njokin.

Ovo će biti najmodernija vrsta staračkog doma u Hrvatskoj koja neće obuhvaćati samo smještaj već i izvaninstitucijske usluge. Naime, dom se gradi kao odgovor na potrebe starijeg stanovništva, razvoj socijalnih usluga za posebno osjetljive skupine i sprječavanje socijalne isključenosti.

- Ako do toga dođe najviše bih volio skrb i njegu u kući, ali nemam ništa ni protiv doma koji će se, kako tvrde, graditi iznad Filip i Jakova, reći će Ante Mitrović.

Riječ je institucijskom domu koji će se graditi iznad Sv. Filip i Jakova kraj osnovne škole, na lokaciji Rabatin, gdje su izgrađena 24 POS-ovih stanova i gdje se gradi 60 privatnih stambenih objekata, pored budućeg novog dječjeg vrtića, vatrogasnog doma i općinske zgrade.

- A što reći, živim na Rabatinu nekoliko stotina metara od budućeg doma. Jesam li za život u starijim godinama u domu ili u kući? Ja sam za kuću, moju slobodicu, izričit je Nediljko Batur.

04.10.2023., 13:03h
VELIMIR BRKIĆ
18. listopad 2024 10:53