Novi bager “težak” 114.000 euraVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
MARLJIVI I USPJEŠNI

Sukošanski komunalci brinu za žive i za pokojnike

U cilju učinkovitijeg i jeftinijeg rada te ušteda kupljen je novi kombinirani rovokopač, bager u vrijednosti od 114.000 eura

Komunalno poduzeće Zlatna luka Sukošan d.o.o. skrbi o komunalnoj infrastrukturi u sva četiri općinska naselja Općine Sukošan u kojima prema Popisu stanovništva 2021. živi 4.667 žitelja (Sukošan 2.977, Debeljak 900, Gorica 611, Glavica 179).

- U cilju učinkovitijeg i znatno jeftinijeg rada te velikih ušteda kupili smo novi kombinirani rovokopač, bager u vrijednosti od 114.000 eura (860.000 kuna). Kupnju u potpunosti financira komunalno poduzeće, kazala je Katarina Bebek, direktorica Komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o., koje zapošljava 25 djelatnika.

S novim bagerom od sada se kvalitetnije i lakše uređuje 55,3 km2 površine na području općine Sukošan.

- U suradnji s Općinom u tijeku je provedba javne nabave za kupnju traktora s malčerom koji je neophodan jednoj velikoj općini poput naše. Procijenjena vrijednost je 130.000 eura bez PDV-a (1 milijun kuna), objavila je Bebek.

Od mlade mise do čistih plaža

image

Katarina Bebek, direktorica komunalnog poduzeća

VELIMIR BRKIĆ

Komunalci upravljaju s modernom tržnicom i ribarnicom u Sukošanu, a sudionici su i svih društvenih događanja.

- U pripremi veličanstvenog crkveno-pučkg događaja, mlade mise mladomisnika don Mladena Protića (42), prvog svećenika iz Sukošana nakon čak 60 godina, sudjelovali smo na sveobuhvatnom uređenju prostora oko crkve Gospe od milosrđa gdje je 18. lipnja 2023. održana mlada misa a cijelog ljeta mise i duhovno-kulturna događanja, pohvalila se Bebek.

Tijekom sezone najveći je zadatak održati čiste plaže i uređenost općinskih naselja te pripreme za održavanje turističkih feštica u Sukošanu i Debeljaku.

- Zaposlenici tijekom sezone pojačano, mogli bismo reći, od jutra do sutra brinu da plaže budu čiste i uredne na zadovoljstvo svih korisnika plaža od Marine Dalmacija do Tustice, na oko osam kilometara obale, ističe Bebek, ne krijući pritom zadovoljstvo da su komunalci sve poslove izveli stručno i na vrijeme.

image

Uređena nova obalna šetnica

VELIMIR BRKIĆ

Hortikulturalna uređenja

Na novom dijelu obale u uvali Zlatna luka, obalnog pojasa od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, sa 450 metara šetnicom i 120 parkirališnih mjesta u potpunosti su hortikulturno uredili i posadili tamarise, masline, palme i pinjole.

- Pred ljeto smo plaže Kod križa, Makarska i Tratica nasuli oblutkom i kamenim agregatom različitih frakcija, navodi Katarina, prva dama komunalnog poduzeća Zlatna luka.

Osim za blagdane Svih svetih i Dušni dan komunalci tijekom cijele godine izvode radove unutar i izvan groblja u Sukošanu i u Gorici.

- Na groblju u Gorici je izgrađeno 40 novih grobnica, dok se u Sukošanu planira završetak još 25. Treba naglasiti kako smo zbog nedostataka radne snage morali gradnju grobnica u Gorici predati drugom izvođaču, transparenta je Bebek, dodavši kako pružaju sve pogrebne usluge, od preuzimanja pokojnika do ukopa i sve drugo što je potrebito za dostojanstven ispraćaj pokojnika.

image

U Gorici 40 novih grobnica

VELIMIR BRKIĆ

Dobili koncesiju parkirališta i osvojili Brudetijadu

Osim uređenja poljskih puteva kroz sva četiri općinska naselja renovirano je i dječje igralište ispred dječjeg vrtića u Debeljaku.

- Kad je riječ o parkiralištima u Sukošanu dobili smo i koncesiju za naplatu parkiranja na Rudini i Ždralovcu, s vidnim zadovoljstvom će Bebek, mještanka Debeljaka.

Komunalcu slijedi božićno i novogodišnje uređenje te za doček sv. Luce, omiljene svetice koja daruje djecu.

- Kakva je atmosfera, međuljudski odnosi i zajedništvo u komunalnom društvu najbolje govori da smo ovog ljeta u Sukošanu osvojili šampionsku titulu na prestižnoj, 13. po redu “Brudetijadi 2023.”, ponosno će Katarina Bebek, među prijateljima zvana Kate.

26.11.2023., 09:05h
VELIMIR BRKIĆ
29. travanj 2024 11:13