<p>Projektna dokumentacija za uređenje uvale Batalaže</p>
Projektna dokumentacija za uređenje uvale BatalažeOpćina Privlaka
StoryEditor
ODGOVOR NAČELNIKA BEGONJE

Sutra se u Privlaci prosvjeduje protiv uređenja plaže

Uz plažu na Batalaži gravitira preko 100 iznajmljivača i pet malih autokampova. Samo želim poslati poruku da je planirani zahvat u skladu s prostorno planskom dokumentacijom, i da postoji nužnost da se prostor uredi na način koji će biti na korist svima nama, poručio je načelnik Begonja

Atana Grbić-Martinović, u ime nekolicine zabrinutih mještana Privlake, poslala je poziv medijima na prosvjed koji će se održati u Privlaci 22. lipnja 2023. godine. Kako oni navode, Privlaka se sprema na urbanistički genocid pod izlikom uređenja plaže i pretjeranoga betoniranja.

- Ovaj štetan projekt uništava i Vilu Rusticu, iz prvoga stoljeća, naveli su zabrinuti mještani u pozivu na prosvjed.

Na navode prosvjednika iz Općine Privlaka poručili su da se prema dobivenim uvjetima iz Konzervatorskoga odjela u Zadru u planiranim zahvatima ne smije oštetiti niti jedan dio arheoloških ostataka rimskoga objekta; ostataka Ville Rustice iz 1. st., kao i da je prije glavnoga projekta, odnosno početka radova, potrebno izvršiti kopneni i podmorski arheološki pregled, a što će se u svemu udovoljiti.

Mještani su dalje zabrinuti jer su uvejreni da će se, kako navode, ovakvim projektom u potpunosti uništiti eko sustav pješčanoga plićaka, u kojem su zamijećene nove jedinke periski, nastambe grmalja, morski krastavci i zaštićena morska trava posidonija.

Iz Općine su potvrdili da je tvrka Vita projekt d.o.o. prethodno izradila elaborat zaštite okoliša, kojega je odobrilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje je ujedno i donijelo rješenje za uređenje obalnoga pojasa uvale Batalaža.

Načelnik Begonja poručuje da Općina djeluje isključivo za dobrobit svih mještana i da su im vrata uvijek otvorena za raspravu.

- Uz plažu na Batalaži gravitira preko 100 iznajmljivača i pet malih autokampova. Samo želim poslati poruku da je planirani zahvat u skladu s prostorno planskom dokumentacijom, i da postoji nužnost da se prostor uredi na način koji će biti na korist svima nama. Planirano uređenje je jedino iz razloga da se u Privlaci konačno sustavno uredi barem jedna plaža gdje će se naši ljudi kupati, i da gostima kojima naplaćuju boravak ovdje mogu reći: "Imate dolje uređenu plažu i ne morate prolaziti preko tuđih čestica", poručio je načelnik Begonja.

Više detalja o ovoj gorućoj temi pročitajte u petak, u novom broju Zadarskog tjednika.

21.06.2023., 14:39h
20. rujan 2024 08:58