Velebno zdanje društvenog doma
StoryEditor
OPĆINA POLIČNIK I EU FONDOVI

Svečano otvoren društveni dom u Lovincu vrijedan 350.000 eura

Dom, koji je s 100.000 eura sufinanciran EU sredstvima, sastoji se od prostorije za sastanke, dječje igraonice, sanitarnog čvora i ugostiteljskog prostora, ukupne površine 140 četvornih metara, s uređenim okolišem i dvadesetak parkirnih mjesta

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, županijski pročelnik Ivan Šimunić i općinski načelnik Davor Lončar, u nazočnosti oko 200 mještana i uzvanika, simboličnim presijecanjem vrpce u Ulici hrvatskih slavuja, otvorili su društveni dom u Lovincu, vrijedan 350.000 eura.

- Bespovratna EU sredstva iznose 100.000 eura, dok općinska sredstva iznose 250.000 eura, kazao je Davor Lončar

Općini zemljište, Nedjeljku Baljaku kuća

- Projekt je započeo prije 12 godina kad je mještanin Nedjeljko Baljak Općini Poličnik donirao 6.500 kvadrata građevinskog zemljišta. Općina je gospodinu Baljaku bila dužna izgraditi kuću prizemnicu površine 97 kvadrata. Međutim, zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i ishođenja potrebne dokumentacije, sve se odužilo. Sad se, na obostrano zadovoljstvo, napokon izgradio društveni dom i Baljakova kuća, pojasnio je Lončar.

Dom u Lovincu sastoji se od prostorije za sastanke, dječje igraonice, sanitarnog čvora i ugostiteljskog prostora, ukupne površine 140 četvronih metara, s uređenim okolišem i dvadesetak parkirnih mjesta.

- Do kraja rujna, nasuprot doma izgradit će se dječje igralište, a prema željama mještana, što skorije i boćalište, najavio je Lončar i zahvalio Vladi RH i resornom ministarstvu, što su, kako je istaknuo, prepoznali potrebu lokalne sredine.

image

Ivan Šimunić, Šme Erlić, Davor Lončar

Vlada tjera lokalne jedinice na rad

Vlada, kaže on, prepoznaje potrebe jedinica lokalne samouprave i kroz brojne zakonske propise, fiskalna izravnanja i povećanja alokacija za ove programe.

- Vlada RH nas zapravo tjera da budemo još bolji, učinkovitiji i uspješniji u realizaciji svih onih bitnih i ključnih projekata za razvoj, poručio je Lončar.

U Općini Poličnik provode se radovi na opremanju komunalne, gospodarske i društvene infrastrukture, a nakon otvaranja društvenog doma u Lovincu, uskoro se otvara i društveni dom u Dračevcu Ninskom.

- U općinskom proračunu za 2025. godinu osigurat će se sredstva za društveni dom u Visočanima, boćarsku dvoranu u Ruplju, dom za starije i nemoće u Poličniku, najavio je Davor Lončar.

Široka je lepeza namjena, za koje su naši gradovi i općine ostvarili bespovratna sredstva. Jedan od novih razvojnih ciklusa je i poticanje razvoja gospodarskih i društvenih aktivnosti na području Ravnih kotara i Bukovice.

EU projekti za bolji život ruralnih sredina

- Nema kraja Hrvatske u kojem nije realiziran neki projekt iz europskih fondova, rekao je ministar Erlić, ključni čovjek u provedbi EU projekata.

Osim velikih projekata, kojima se rješavaju krucijalna pitanja, važni su i mali projekti, poput društvenih domova, dječjih igrališta ili javne rasvjete, kako bi se izjednačili životni uvjeti u urbanim i ruralnim sredinama.

- Koliko to znači za jedan kraj i zajednicu, to najbolje znate vi koji ste se izborili za ta sredstva, zaključio je Šime Erlić

03.08.2024., 14:38h
VELIMIR BRKIĆ
16. rujan 2024 21:09