Uspješna akcija održana u Domu mladežiVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
NEZNANI HEROJI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Sveti cilj sukošanskih darivatelja krvi je spašavanje života

Na akciji koja se održala u Domu mladeži odazvalo se 53 davatelja, od kojih je dvoje po prvi puta darovalo krv. Prikupljeno je 46 doza krvi koja može spasiti preko 100 ljudskih života

Nastavljajući s organiziranim prikupljanjem krvnih doza sukošanski Aktiv DDK u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar i Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar održao je prvu od tri godišnje akcije darivanja krvi. Medicinsku ekipu predvodila je Sukošanka, voditeljica zadarske transfuzije dr. med. spec. transfuziolog Mirjana Nadinić.

- Darivatelji krvi su najplemenitiji ljudi, spremni su dati dio sebe nekomu koga ne poznaju. Zahvalio bih svima koji su dali krv, kao i svim onima koji su se odazvali, a nisu bili u mogućnosti dati krv, zahvalio se Šime Dijan, mladoliki predsjednik Aktiva DDK Sukošan.

image

Šime Dijan, predsjednik Aktiva DDK

VELIMIR BRKIĆ

Mnoštvo lijepih priča

Na akciji koja se održala u Domu mladeži odazvalo se 53 davatelja, od kojih je dvoje po prvi puta darovalo krv. Prikupljeno je 46 doza krvi ili 20,70 litara krvi koja može spasiti preko 100 ljudskih života.

- Aktiv DDK Sukošan protekle godine je u tri održane akcije prikupio 157 doza krvi čime su naši članovi sasvim besplatno darovali čak 70,65 litara najdragocjenije tekućina, objavio je Dijan.

U ovom plemenitom činu darivanja krvi i spašavanja života postoji još puno lijepih priča, međutim smisao svega je spasiti nekom život.

- Želim pomoći nekom ako mogu, a kažu da je to čak i dobro za organizam da se povremeno da krv, rekao je 51-godišnji Šime Bičić iz sukošanske Vrljice, koji je dosad sasvim besplatno darovao čak 56 doza krvi ili 25,2 litara dragocjene tekućine.

Unatoč napretku znanosti koja je u stotinu godina grabila velikim koracima naprijed, umjetne krvi još uvijek nemamo. Davatelji mogu biti zdrave osobe, oba spola, u rasponu dobi od 18 do 65 godina.

- Pozvala bih one koji nikad nisu davali krv da dođu i vide da se nemaju čega bojati i da se uvjere kakav je osjećaj spasiti nečiji život, pozvala je dr. Mirjana Nadinić.

Darivatelji krvi

Na akciju dobrovoljnog darivanja krvi pristupili su: Božo Bičić, Ozren Bičić, Šime Bičić, Marko Bugarija, Mate Dević, Andrija Dijan, Mirjana Dijan, Šime Dijan, Zrinka Diijan, Petra Dijan Vanjak, Marko Dominiković, Željka Dominiković, Ante Drobnak, Luka Foro, Predrag Franić, Božo Gašparović, Luka Gašparović, Marijan Gašparović, Danijela Grdović, Šime Grginović, Danijel Hajdinger, Gabrijel Hajdinger, Ivan Milković, Luka Milković, Tina Milković, Boris Nadinić I, Boris Nadinić II, Zvonimir Nadinić, Ante Pavić, Katica Pavić, Krešimir Pavić, Kristina Pavić, Šimun Pavić, Dino Peričić, Filip Peričić, Martina Prenđa, Toni Protić, Dragan Raspović, Josip Rašo, Marina Rašo, Mislav Rogoznica, Andrej Rožman, Carlo Smolić, Filip Smolić, Andrija Sudinja, Emil Sudinja, Marinka Sudinja, Mislav Štrenja, Antonija Veleslavić, Ivan Vezilj, Josip Vezilj, Vedran Vuković.

29.04.2024., 11:45h
VELIMIR BRKIĆ
16. svibanj 2024 00:55