Benkovački laureati s Tomislavom Bulićem i Borisom Ercegom
StoryEditor
DAN GRADA BENKOVCA

Tomislav Bulić: Godina će biti upisana u gradsku povijest kao jedna od najuspješnijih

Postignuti rezultati uspjeh su našeg zajedništva i međusobnih povjerenja svih gradskih zaposlenika, trgovačkih društava i ustanova i uvjerenja da radimo ispravne stvari, kako za našu sadašnjost tako i za našu budućnost, kaže benkovački gradonačelnik

Komemoracijom i prisjećanjem na poginule hrvatske branitelje i civile na Gradskom groblju, svečanom sjednicom Gradskog vijeća u velikoj dvorani novog Doma kulture nastavljeno je obilježavanje Dana grada koji se proslavlja u povodu nebeskog zaštitnika sv. Ante.

Svečanu sjednicu podužim uvodnim govorom otvorio je Boris Erceg, predsjednik Vijeća, zatim je gradonačelnik Tomislav Bulić govorio o dostignućima koja su ostvarena na unapređenju i podizanju standarda ovoga kraja na vratima Ravnih kotara i Bukovice.

image

Gosti i uzvanici u velikoj dvorani Doma kulture

Grad diše punim plućima i razvija se

- Naš grad diše punim plućima i razvija se u željenom pravcu na dobrobit svih žitelja. Proteklih sedam godina provodimo program integralne, fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije u sklopu Intervencijskog plana malih gradova na ratom pogođenim područjima. S ponosom možemo reći da smo sve projekte uspješno doveli do kraja i potrošili sav raspoloživi novac EU-a za tu namjenu, objavio je Bulić.

Ukupna uložena sredstva u 13 sveobuhvatnih projekata iznose oko 35 milijuna eura, od čega su 25 milijuna eura bespovratna sredstva EU, sredstva ministarstva preko 3,5 milijuna eura, sredstva grada 6,5 milijuna eura i sredstva iz drugih izvora 450 tisuća eura.

- Grad je za praćenje svih projekata digao dugoročni kredit na 4 godine u visini od 3,5 milijuna eura koji se vraća, dok se kratkoročni kredit od 3 milijuna eura ovih dana u cijelosti zatvara, transparentan je Bulić.

Projektima se podigla razina života sugrađana, kaže on, a to je grad ugodan za življenje, turistima za posjećivanje i poduzetnicima za ulaganja.

image

Himna "Lijepa naša domovino"

Benkovački sajam i Dom kulture

- Svi su projekti važni, ali bih izdvojio Benkovački sajam kao stoljetnu tradiciju i osobnu kartu Benkovčana s obzirom na njegovu važnost u Lijepoj našoj i izvan naših granica, naglasio je Bulić.

U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova prijavljen je nastavak ulaganja u Benkovački sajam za izgradnju Autohtone dalmatinske kuće u vrijednosti od 1.250.000 eura.

- Kruna svih projekata je naš Dom kulture na kojem smo položili sve ispite stručnosti, i kompentencija za upravljanje projektima u iznimno teškim okolnostima poremećaja na tržištu te u financijskom smislu uštedjeli još jedan takav dom i spasili proračun, pohvalio se benkovački gradonačelnik.

U nastavku je govorio o strateškom projektu izgradnje Centra za gospodarenje otpada u Biljanima Donjim kao i aplikaciji projekta rekonstrukcije Autobusnog kolodvara Benkovac u vrijednosti od 950 tisuća eura uz gradsko sufinanciranje od 20%, izgradnji biciklističko-pješačke staze prema Kuli Atlagić u dužini od 1.000 metara u vrijednosti od 450 tisuća eura te staze od pravoslavne crkve do regionalne veletržnice u dužini od 1.500 metara, itd.

Projekti za priču

- Iz gradskog proračuna kupili smo zemljište za novi dječji vrtić, dok smo od Ministarstva regionalnog razvoja dobili 170 tisuća eura za projektnu dokumentaciju. Završena je rekonstrukcija i dogradnja SRC Benkovac (atletska staza) u iznosu od 110 tisuća eura od čega je Ministarstvo turizma osiguralo 50 tisuća eura, temeljit je Bulić, nabrajajući pritom još projekata koje namjeravaju započeti i završiti, poput ispraćajnih dvorana u Tinju i Pristegu, koncept pametnog grada, nesvrstanih cesta i dr.

Nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Belišća, Ljerka Vučković te Zoran Šikić, predsjednik Županijske skupštine. Zbog održavanja aktualnog sata u Hrvatskom saboru nisu nazočili pojedini ministri i saborski zastupnici, dok je zadarski župan Božidar Longin bio na Hrvatskim danima u Beču.

- Posve sam siguran da će ova godina biti upisana u povijest Grada Benkovca kao jedna od najuspješnijih, a njezinu važnost spoznat ćemo tek protekom vremena, zaključio je Tomislav Bulić.

Program je vodio Mihovil Mijo Brkić, dok su se za svečani štimung brinuli mezosopranistica Nela Gojanović i pijanistica Gordana Pavić.

image

Nela Gojanović i Gordana Pavić

Devet benkovačkih laureata

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljeno je pet Godišnjih nagrada za stvaralački rad, dva Grba i dvije zahvalnice Grada Benkovca.

Godišnje nagrade dodijeljene su: Marijanu Kamberu iz Rodaljica, voditelju KUD-a Kamen Bukovica koji se odrekao novčane nagrade u korist KUD-a; novinaru i voditelju Mihovilu Miji Brkiću; nositeljici uspješnog OPG-a i majci petero malodobnih sinova Antoniji Gašpar iz Ceranja Gornjih, UHDDR-u Benkovac predsjednika Nedjeljka Gende; Kickboxing klub “Velebit” Benkovac (nagradu preuzeo dopredsjednik i trener Mario Brzoja).

Grbovi grada Benkovca dodijeljeni su: prof. Mili Mariću, ravnatelju Gradske knjižnice Benkovac te Petru Logaru, Savezna zemlja Tirol - Austria, za 120.000 eura vrijednu protupožarnu donaciju JVP Benkovac. Dodijeljene su i dvije zahvalnice: KUD-u Kamen Bukovica, Rodaljice, te dipl. ing. Ivani Dević, zamjenici ravnatelja županijske Agencije za ruralni razvoj.

13.06.2024., 13:39h
I SNIMA:
VELIMIR BRKIĆ
08. rujan 2024 05:38