38684
Dm
StoryEditor
OBJAVLJENI DOBITNICI ASCI NAGRADA 2024.

Tri kampa u Zadarskoj županiji osvojila prestižnu europsku nagradu za kvalitetu

Za Hrvatsku je kamping iznimno važan jer predstavlja elitnu kategoriju našeg turizma u europskim razmjerima. Vrijedi to i za područje Zadarske županije, u kojoj je ovaj vid turizma, uz nautiku, najelitniji

ACSI je objavio dobitnike ACSI Awards 2024. uvrstivši među nagrađene i 10 hrvatskih kampova, među kojima i tri s područja Zadarske županije,koji su se tako uvrstili u kamping elitu Europe. ACSI, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, djeluje od 1965. godine i deklariran je kao najvažniji europski kamping vodič.Njegova web stranica je najposjećenija u Europi, a posebnost njegovih nagrada je što za njih glasaju sami korisnici, a ne samo inspektori koji obilaze sve uvrštene kampove.

Važnost nagrada za Hrvatsku i Zadarsku županiju

Hrvatski kamping turizam lani je ostvario još jednu izvrsnu sezonu. U razdoblju od početka godine do 5. studenog 2023., kampovi su ostvarili oko 21,5 milijuna noćenja.Sve je veći interes i za kamping u kontinentalnoj Hrvatskoj koja bilježi rast od 3,2%. Ovi podaci su predstavljeni na 17. Kongresu hrvatskog kampinga koji je u Vodicama okupio više od 370 predstavnika kamping sektora.

Stoga su za Hrvatsku, kojoj je kamping važan, ne samo u smislu broja turističkih posjeta, već i stoga što predstavlja elitnu kategoriju našeg turizma u europskim razmjerima, ACSI-jeva priznanja iznimno značajna. Vrijedi to i za područje Zadarske županije kojoj je ovaj vid turizma, uz nautiku, najelitniji, jer ima niz kampova koji su kvalitetom u europskom vrhu. Naša je županija treća najvažnija kamping destinacija u Hrvatskoj, nakon Istre i Kvarnera, s oko 12,5% udjela u hrvatskom kamping turizmu.

ACSI je od rujna 2023. do siječnja 2024. otvorio mogućnostza posjetiteljima kampova diljem Europe da glasuju za svoje omiljene kampove. Iako postoji nagrada za najbolji kamp u zemlji, što je u Hrvatskoj dobio Krk Premium Camping Resort, glasovati se moglo u devet različitih kategorija.Upravo glasovanje samih korisnika čini ACSI Awards jednom od najprestižnijih nagrada u svijetu kampiranja.

ACSI, osim glavnih pobjednika, navodi i kampove kojima je nedostajalo jako malo glasova za osvajanje nagrade i njima se dodjeljuje počasno priznanje. Ukupno će se u cijeloj Europi dodijeliti 120 ACSI Awards i 326 počasnih priznanja.

- Osvajanje nagrade ACSI Award pokazuje da kamp jamči nezaboravan odmor. Uostalom, sami kampisti su birali, pojašnjava glavni izvršni direktor ACSI-a Ramon van Reine.

Na mrežnim stranicama i aplikacijama ACSI-a, koje godišnje generiraju 60 milijuna pregleda, posjetitelji brzo vide da je riječ o nagrađivanom kampu.

- Mi to radimo pomoću posebnih ikona i dodatnih filter opcija, objašnjava Van Reine.

Zadarski dobitnici

Camping Zaton Holiday Resort nagrađen je kao kamping s najboljim bazenom odnosno bazenskim kompleksom. U obrazloženju inspektora, na web stranici ACSI-a, stoji:

’1 km od povijesnog grada Nina, najstarijeg grada u Hrvatskoj, pronaći ćete kamp Zaton Holiday Resort s četiri zvjezdice. Ovaj super opremljeni kamp nalazi se na ravnom imanju punom borova. Također lijepa lokacija u lijepoj uvali Jadranskog mora s polaganim padom morskog dna. Ovaj veliki kamp ima parcele za izlete, kamperske parcele i smještaj za iznajmljivanje (mobilne kućice i glamping šatori). Cijene se razlikuju po zonama. Unatoč činjenici da je posjed vrlo raširen, u kampu vlada vrlo opuštajuća atmosfera. Prethodno uzmite u obzir da sve parcele imaju prednosti i nedostatke u pogledu pješačke udaljenosti do objekata kampa. Prostrani kampovi (80 - 120 m2) za šatore i kamp-prikolice su pod (borovima), a drugi prostor za veće kamp-kućice označen je mladim stablima. Tereni imaju pjeskovitu podlogu, ponekad s travom.

Kupališni raj bez pretjerivanja možete nazvati izuzetnim. Postoji veliki središnji bazen (s dubljom vodom) sa šest manjih bazena oko njega, različitih veličina i dubina. Posvuda su terase s ležaljkama i suncobranima. Djeca će se beskrajno zabaviti uz kreativna igrališta i tobogane. Ili otiđite na lijepu široku plažu i okupajte se u čistom i mirnom moru.

Organiziraju se brojne aktivnosti za sve uzraste (aerobik, satovi surfanja, itd.) Tu su i večernji nastupi s pjesmom i plesom. Super za roditelje.’

Falkensteiner Premium Camping Zadar nagrađen je kao kamp s najboljim sanitarnim sadržajima, a o njemu se navodi:

’Tri kilometra od hrvatskog lučkog grada Zadra nalazi se kamp Zadar. Lokacija kampa je idealna zbog blizine atraktivnih mjesta i živahne obale. Mnoštvo borova u blizini plaže i oko kampa osigurava dovoljno hlada. Do centra Zadra može se doći kratkom vožnjom biciklom uz obalu.

Kamp Zadar smješten je u parkovnom okruženju mediteranskog i gostoljubivog ambijenta. Zasjenjeni teren je podijeljen u nekoliko polja. Uz samu obalu nalazi se malo igralište gdje ćete pronaći i prostranije otvorene terene s pogledom na more. Pogled kilometrima na bistro more ugodna je poslastica. Kamp nudi besplatan pristup uskoj plaži sa sitnim šljunkom.

U neposrednoj blizini mora pronaći ćete prekrasan vanjski bazenski kompleks s nekoliko bazena i odvojenim bazenom za djecu. Povišena terasa gleda na bazen i lijepo njegovani travnjak. Sve je uređeno u svježim i svijetlim bojama.

U kampu Zadar uvijek se nešto događa. Za djecu od tri godine postoji dječji vrtić, tako da i roditelji mogu sudjelovati u aktivnostima. Ljeti kamp organizira nekoliko izleta na koje su pozvani mladi i stari. Tinejdžeri mogu dati sve od sebe na sportskim turnirima. Susrest ćete svoje kolege kampere kada uđete u zajednički prostor za roštilj.

Zadar je poznat po prekrasnim zalascima sunca. Na šetnici se nalaze dvije umjetnine: morske orgulje i prekrasan spomenik na solarnu energiju.’

Odmoree Camp & Hostel nagrađen je nagradom za nabolje male kampove, a navedeno je:

’Ako pratite E71 od hrvatske granice, možete izaći na izlaz 16 u smjeru Posedarja i Otoka Paga. Skrenite lijevo na D106. Nakon sedamnaest kilometara, nakon Rtine, s lijeve strane pokazuje se kamp. Strma, uska cesta dolje je teška za velike kampere i karavane.

Ako želite provesti odmor u Odmoree Camp & Hostelu, najbolje je rezervirati na vrijeme, čak i izvan sezone. Kamp raspolaže sa samo trinaest turističkih parcela raspoređenih na terasama. Nizane su jedna do druge i dobro su omeđene niskim zidovima i raslinjem koje stvara hlad. Parcele su malo skučene, što ovaj kamp čini manje pogodnim za kampere s velikom karavanom ili kamperom.

Grijani vanjski bazen malen je i jednostavan. No, više je nego dovoljan za broj gostiju u kampu. Pored bazena je restoran sa malim jelovnikom. Možete dobiti lokalne specijalitete i obroke za van. Od vašeg kampa samo je nekoliko desetaka metara hoda do plaže i mora. Ovdje možete jedriti i skijati na vodi, a možete donijeti i vlastiti motorni čamac ili jedrilicu. Postoji navoz za prikolice i mala lučica gdje možete privezati svoj brod.’

20.05.2024., 12:42h

Damir MARIČIĆ
19. rujan 2024 03:23