Filipjanska bajkovita priča koja trajeVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
22. DANI CVIĆA

Trodnevna cvjetna rapsodija oduševila sve prisutne u Sv. Filipu i Jakovu

Od zumbula, narcisa, ruža pa sve do irisa – izbor je bio golem, a miomirisi koji su se širili zrakom oduševljavali su i oduzimali dah jer cvit nije samo cvit već je proljeće, nada u mir u svim segmentima života

U mirisnom ugođaju raznovrsnih cvjetnih boja održana je tradicionalna, trodnevna bajkovita cvjetna manifestacija, 22. Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvića u Sv. Filipu i Jakovu”. U fascinantnom ambijentu Ilirijinog hotela Villa Donat, festival je postao okupljalište svih obožavatelja prirode, proljeća i zabavnog programa.

- Dani cvića su najveći i najznačajniji festival cvijeća na ovim prostorima i šire, kazala je Ana Barbaroša, direktorica TZO Sv. Filip i Jakov, organizatora festivala.

Velikom uspjehu kumovala je besprijekorna organizacija, veliki broj sudionika, izuzetno bogat program i lijepo vrijeme.

image

Ana Barbaroša i Ivan Šimunić

VELIMIR BRKIĆ

Cvijeće, suveniri, cvjetne instalacije, radionice, zabava

- Više od 100 sudionika ponudilo je svoje proizvode: sadnice cvijeća, suvenire, vješto složene cvjetne instalacije te svega što bi ljubiteljima mirisnog šarenila moglo pomoći u kompletiranju vlastitih vrtova, kazala je prva dama turizma Općine Sv. Filip i Jakov.

Potaknuti cvjetnom pričom 2001. godine pokrenut je projekt Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakovu. Ova tradicionalna manifestacija uključena je u manifestaciju Zadarske županije ‘’Dani županije’’. Međutim, ove godine zbog opravdanog razloga, nije se održalo otvaranje, koje je svake godine istinsko spektakularno događanje.

- Festival je obogaćen raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Jedni su to od izuzetne važnosti ovog festivala kao najljepše najave dolaska turističke sezone. Festival cvijeća jedan je od događaja koji zasigurno podiže kvalitetu Županijskih dana u cjelini. Jer biljke su one koje nam oplemenjuju život. Život u lijepom okruženju, kakvo baš cvijeće može stvoriti, ugodniji je i sretniji, poručio je Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport.

image

Djeca su pokazala svoje talente

VELIMIR BRKIĆ

Festival s dušom

Ljubav prema biljkama važno je učiti od malih nogu, kao i razvijati estetske sklonosti i poštivanje prirode.

- Sveti Filip i Jakov, poznat po svojoj slikovitosti i gostoprimstvu, postaje još živopisniji u vrijeme održavanja Festivala cvijeća. Festival s dušom otvara svoja vrata svim zaljubljenicima u cvijeće i cvjetne priče. Ne mogu ga zaustaviti ni juga, bure, kiše i nevere. Ovo omiljeno proljetno događanje koje oduševljava sve generacije, otvara se raznolikim aktivnostima za djecu i odrasle, potičući posjetitelje da se spoje s prirodom i umjetnošću, reći će Barbaroša.

Uz podršku hotelske kuće Ilirija, Turističke zajednice Zadarske Županije, Općine Sv. Filip i Jakov te općinske Turističke zajednice ovo je mali projekt ali s velikom dušom.

- Cvit nije samo cvit već je proljeće, nada u mir u svim segmentima života, reći će Barbaroša.

image

Minea raspjevala i rasplesala publiku

VELIMIR BRKIĆ

Što je proljeće bez cvijeća

Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu je savršeno mjesto za stvaranje nezaboravnih uspomena s obitelji i prijateljima, a svima nam nudi priliku da zastanemo i pomirišemo cvijeće.

Ovaj festival nije samo blagdan za oči zahvaljujući prekrasnim cvjetnim aranžmanima, već je i praznik za dušu. On nas podsjeća na važnost povezivanja s prirodom, i pruža prigodu da se kroz zabavu, učenje i umjetnost zajedno radujemo proljeću, zaključila je Ana Barbaroša.

02.05.2024., 09:59h
VELIMIR BRKIĆ
17. svibanj 2024 04:33