kualjske ribarskeTz Kali
StoryEditor
Tradicionalna ribarska fešta u Kalima

U četvrtak počinje Tunuara - ribarska fešta gdje ćete guštati isključivo u ribi i odlično se zabaviti

Mještani ovog malog mista na fešti će predstaviti posjetiteljima svoj način života, “pismu” koju brižno njeguju, gastro gušte, a sve uz prstohvat umjetnosti i glazbe

Tunuara će početi simbolički u četvrtak predstavljanjem slikovnice za djecu ˝Putovanje Srdele Dele˝ autorice Sarah Stručić koja je ugledala svjetlo dana zahvaljujući incijativi i narudžbi Općine Kali.

Riječi autorice Sarah: - Kaljani odabiru nastaviti tradiciju koja već toliko godina čini njihovo mjesto posebnim. I to je nešto što je kod mene izazvalo iskreno divljenje. Kroz priču o maloj srdeli Deli nastojala sam povući paralelu s Kalima-naizgled malim, običnim mjestom, koje je zahvaljujući svojoj tradiciji uspjelo postati najribarskije mjesto na Jadranu.

Ćetvrtak će biti posvećen tuni, biti će naglasak na jelima od ove tako popularne ribe, a goste će zabavljati zadarska grupa Pink Noise.

Petak će obilježiti natjecanje u kuhanju brudeta. Čak 22 ekipe spremati će poznati brudet od ugora (gruževina), uz poneki tajni sastojak te pregršt dobrog raspoloženja savršeni je recept za pripremu ovoga jela, kojeg će spravljati na tradicionalan način - na živoj vatri, baš kako se to oduvijek radilo. Tko će biti najbolji ocijenit će stručni žiri oko 21 h, kada kormilo preuzima DJ Bego i nastavlja s ritmovima & beatovima do ranih jutarnjih sati. U natjecanju će sudjelovati: Pasi, Ruaskrižje, Frajle, Stršljeni, Pojonsko srce, Smušeni, Čađavica, Bluaslovi, Vampiri, Amigosi, Žuti bravinci, Žuta jaketa, Špina, Pitoni, Stanjarovi, Galebi, Klošari, Gušteri, Šćuavi, Gorile, OPG Pierini i Rege Gege.

U subotu Zadarskim kanalom će prodefilirati ribarski brodovi s gostima, u popodnevnim satima nastavlja se gastro ponuda od ribe, a pozornicu od 22 sata zauzima Dražen Zečić i grupa Banana, koji će ujedno i zatvoriti Tunuaru. 

Tijekom fešte, umjetnica Ana Kolega će izrađivati 12 metara dugi mural, koji će, vjerujemo, postati svojevrsna atrakcija jer ćemo na Artini dobiti lijepi diptih, pošto je umjetnica prošle godine već izradila jedan mural, svojim prepoznatljivim slikarskim izričajem i koloritom, a tematski je ˝zarobila˝ duh mjesta.  

U prostorijama turističkog ureda I Narodne knjižnica Kali gosti će moći razgledati izložbu maketa ribarskih brodova Tomislava Vitlova (tip gajeta, tip leut, tip guc, tip bracera, te brodovi Tunolovac, Ošljak 2 i Blanka).

image

Program festivala

Tz Kali
25.07.2023., 15:42h
24. rujan 2024 06:46