<p>Nezaobilazan alat ili zapreka u praćenju nastave?</p>
Nezaobilazan alat ili zapreka u praćenju nastave?Izvor Pixabay
StoryEditor
Pročelnik Ivan Šimunić

U gotovo svim osnovnim školama kojima je osnivač Županija zabranjena upotreba mobitela

Prednosti zabrane korištenja mobitela ili ograničenja u korištenju mobilnih uređaja odnose se ponajprije na nesmetano odvijanje nastavnog sata i bolju usredotočenost učenika

Ravnatelji splitskih osnovnih škola, podsjetimo, donijeli su početkom mjeseca odluku da učenici više neće smjeti koristiti mobitele unutar školskih prostora i Split je tako postao prvi grad u Hrvatskoj koji je zajedničkom odlukom ravnatelja potpuno izbacio mobitele iz svih osnovnih škola.

Uređaji isključeni i spremljeni

Razgovarali smo s Ivanom Šimunićem, pročelnikom županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, o zabranama i ograničenjima u županijskim osnovnim i srednjim školama.

U gotovo svim osnovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija, započinje Šimunić, zabranjena je upotreba mobitela, na način da ih ne smiju koristiti u prostoru škole ili ih ne smiju koristiti tijekom nastave.

- Osnovne škole regulirale su korištenje mobilnih uređaja Pravilnikom o kućnom redu. Radi neometanog odvijanja nastave mobilni telefoni i drugi tehnički uređaji moraju biti isključeni i spremljeni u učeničku torbu ili za to predviđeno mjesto. Mobitel se iznimno smije koristiti samo u obrazovne svrhe tijekom sata uz odobrenje predmetnog nastavnika ili u hitnim slučajevima, kaže Šimunić.

Prema podatcima srednjih škola Zadarske županije, postoje određena ograničenja u korištenju mobilnih uređaja tijekom nastave sukladno Pravilniku o kućnom redu škole. Pravilnik o kućnom redu redovito se prezentira učenicima posebno na početku svake školske godine tijekom prvog sata razrednika. Korištenje uređaja dodatno je regulirano i Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Ograničenja u srednjim školama

- Srednje škole nisu za potpunu zabranu korištenja mobitela u nastavi, ali svakako podržavaju i provode ograničenja u korištenju mobitela, posebice tijekom nastave. Smatraju da je mobitel danas postao nezaobilazan alat i da ga se treba koristiti razumno i svrhovito u obrazovanju, naglašava Šimunić.

Međutim, također ističu da, ukoliko se pojavi inicijativa od strane roditelja i/ili učenika za potpunu zabranu korištenja mobitela u školi, spremni su razmotriti navedene argumente te će nakon temeljite analize recentnih istraživanja i prakse donijeti odluku koja će najbolje služiti interesima učenika i društva.

No, trenutno, prema saznanjima od škola, roditelji podržavaju navedene pristupe škola prema mobilnim uređajima, nema negativnih reakcija.

- Prednosti zabrane korištenja mobitela ili ograničenja u korištenju mobilnih uređaja odnose se ponajprije na nesmetano odvijanje nastavnog sata, bolju usredotočenost učenika u praćenju nastave, bolju radnu produktivnost, povećana je pozornost učenika, ali je primijećeno da i učenici međusobno više komuniciraju i da su neposredniji, zaključuje pročelnik.

02.11.2023., 11:19h
20. rujan 2024 02:13