Anto Zubak, sudionik kašićkog pakla
StoryEditor
HEROJI NAJSTRAŠNIJE I NAJKRVAVIJE BITKE U KAŠIĆU

U jednom danu i noći 23 Slavonca životima obranili Zadar

Gorjela je zemlja i nebo, na prijelazu siječnja u veljaču 1993. poginula su 23 pripadnika 3. gardijske brigade Kune, brodske 3. bojne Kobre, sveukupno 32 pripadnika...

Bitke za Kašić bile su nadljudske, jedne od najžešćih, najstrašnijih i najkrvavijih bitaka u Domovinskom ratu. Vođene su nadljudske borbe za očuvanje oslobođenog dijela zadarskog zaleđa u Vojno-redastvenoj akciji Maslenica.

”U tim borbama brodske Kobre, ne žaleći svoje živote obranili su Kašić, a time vjerojatno i sam Zadar”, u jednom od razgovora prisjećao se nekad Anto Zubak, umirovljeni satnik iz Slavonskog Broda s prebivalištem u Karinu Gornjem.

Dva ‘tamića’ upala u zasjedu

Sve je manje heroja Domovinskog rata, Anto Zubak je u prosincu 2022. nažalost prerano preminuo u 51. godini života.

image

Spomen obilježje u Kašiću

U povijesti stvaranja samostalne Hrvatske ostali su zapamćeni jedan dan i noć na prijelazu siječnja u veljaču 1993. Poginulo je 23 hrvatskih vitezova, pripadnika 3. gardijske brigade Kune, brodske 3. bojne Kobre. Gorjela je zemlja i nebo. Sveukupno je poginulo 32 pripadnika 3. gardijske brigade.Kune...

”U predvečerje 1. veljače 1993. nedaleko od crkve u Kašiću, u srbočetničku zasjedu upala su dva ‘tamića’, poginulo je 17 mojih suboraca, pripadnika brodske Kobre. Nitko nije imao prigodu boriti se, braniti se" - Anto Zubak...

”U predvečerje 1. veljače 1993. nedaleko od crkve u Kašiću, u srbočetničku zasjedu upala su dva ‘tamića’, poginulo je 17 mojih suboraca, pripadnika brodske Kobre. Nitko nije imao prigodu boriti se, braniti se”, rekao je Anto Zubak, koji je bio veliki ratnik, jedan od trojice preživjelih slavonskih Kobri iz kobnih kamiona te zime u Kašiću.

Heroj Anto proživio je ratni pakao Kašića iako je bio višestruko ranjen, s ukupno 15 metaka u tijelu, a od toga 12 metaka u nogama, dva u leđima i jednim u ruci. Iako teško ranjen Anto je spas pronašao u groblju. Potom se pod okriljem noći, puzeći uspio izvući iz ratnog pakla Kašića u kojem su mnogi položili svoje živote u obrani domovine.

Preminuo heroj, otac četvero djece

Anto Zubak koji je prostrijeljen s 15 metaka zbog ozljeda je umirovljen, no svoj je san ostvario. Oženio je Zdenku s kojom je dobio četvero djece, a cijela se obitelj skrasila u Karinu Gornjem.

Anto Zubak, jedan od hrvatskih junaka Domovinskog rata, otišao je u tišini. Gotovo 30 godina od krvave slavonske noći u dalmatinsko-ravnokotarskom Kašiću pokopan je 20. prosinca 2022. na mjesnom groblju Gornji Karin.

Počivao u miru Božjem i laka mu bila hrvatska gruda za koju se tako nesebično borio.

30.01.2023., 18:00h
VELIMIR BRKIĆ
26. travanj 2024 22:49