42688
Đani Iglić
StoryEditor
OTKRIĆE U VRSIMA

U moru pronađena periska Živka, plemenita morska ljepotica

Na predjelu Zečevo ju je fotografirao Đani Iglić, koji je tamo otišao na poziv prijatelja. Fotografije je jučer podijelio na svom Facebook profilu, a napisao je kako su je odlučili nazvati Živka

Ovako glasi njegova objava:

Na dojavu kolege i prijatelja Igora Miailovića otišao sam u Vrsi predio Zečevo gdje je Igor našao ovu odraslu losturu Pinna nobilis, dosada najveća koju sam vidio od kada su počele nestajati. Dubina 2,2m, temperatura mora 26 a njena dužina 24cm iznad dna. Raste lagano nakošena jer na tom dijelu sloj pijeska ispod trave nije dubok tako pretpostavljam da je našla neku pukotinu pa je zato nakošena. Pipao sam dno oko nje i zaista pijesak nije dubok. Igor je predložio da se zove Živka jer je živa a i u čast njegove profesorice koja se zvala Živka. Vrlo je zdrava i brzo reagira na podražaj. Dao joj Bog dug život i puno potomaka a Igoru veliko hvala jer mu nije bilo teško nekoliko puta iz Zadra potegnuti do Vrsi da mi je pokaže! E da je više takvih Igora!

Podsjetimo, periska je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta, a Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije putem akcije „Jeste li ih vidjeli“,i ove godine poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su uočene žive jedinke plemenite periske.

Živki, ali i ostalim periskama, želimo dug i sretan život. 

 

21.08.2024., 13:24h
12. rujan 2024 15:50