41464
Hrvatska Turistička Zajednica
StoryEditor
Predviđanja za sezonu

U Ninu održan koordinacijski sastanak s turističkim zajednicama Zadarske županije

Danas je u Ninu održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Zadarske županije. Uvodnu riječ imao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, a sastanku su prisustvovali Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije te predstavnici 19 turističkih zajednica gradova i općina s područja županije

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavio je dosadašnji tijek turističke sezone s naglaskom na ostvarene rezultate turističkog prometa i očekivane trendove do kraja godine.

- Ulazimo u samu špicu turističke sezone. Malo smo analizirali dosadašnje rezultate koji su, u smislu ostvarenja turističkog prometa, dolaska i noćenja,  generalno pozitivni. Dotakli smo se i nekih zajedničkih aktivnosti u smislu promocije i promidžbe u dosadašnjem dijelu godine a informirali smo kolege i kolegice o nizu promotivnih aktivnosti na inozemnom i domaćem turističkom tržištu u drugom dijelu godine. Na ovaj način najavljujemo sljedeću turističku godinu, rekao je Staničić.

- Dotakli smo se i nekih izazova koj nas tište već godinama, kao što je naplata turističke pristrojbe. Izvijestili smo kolege i kolegice o mogućnosti zajedničke naplate na temelju ovršnih postupaka. A to smo, zajedno s ministarstvom turizma i sporta, dogovorili s državnim inspektoratom na jednom zajedničkom sastanku, otkrio je Staničić.

- Ja vjerujem da ćemo, uvažavajući sve specifičnosti naših destinacija u pojedinim turističkim regijama i županijama te uz sve izazove koji su pred nama i s kojima se suočavamo svakodnevno, godinu uspješno privesti do kraja. Ipak, idemo korak po korak. Trenutno smo u špici sezone. Brojke se povećavaju iz dana u dan, s obzirom na intenzitet putovanja koji se pojačava na eminentnim tržištima kao što su Njemačka i Austrija. Mislim da ćemo vrlo skoro dosegnuti milijun gostiju na dnevnoj bazi. Ja očekujem, na temelju dosadašnjih rezultata u predsezoni, isto tako i uspješnu podsezonu. Naš cilj je kontinuirano zadržavanje kvalitete ponude, odnosno usluge, koja mora biti usklađena s visinom cijena, naglašava Staničić

- Što se tiče usporedbe s prošlom sezonom, nisam pridavao pozornost brojkama jer je to besmisleno u špici, iako ćemo ih dosegnuti sljedeći vikend. Nije nam cilj rušiti rekorde. Na nama je da zadržimo kvalitetnu uslugu, da imamo sadržaj u destinaciji,  da gosti koji borave u Hrvatskoj budu što zadovoljniji te da se odmorni vrate kućama.

- Što se tiče bookinga od strane hotelijera, kampova, iznajmljivača i svih koji pružaju usluge smještaja u turizmu, oni očekuju da će svi kapaciteti biti popunjeni. Naravno da će biti nekih oscilacija ovisno o destinaciji. Sve u svemu, treba pričekati kraj godine, ali očekujemo još jednu uspješnu turističku sezonu.

22 do 30 tisuća više novih kreveta u odnosu na lani

- Radili smo analizu privatnog smještaja i razliku u odnosu na prošlu godinu. Ima 22 do 30 tisuća novih kreveta više nego tad, i to nije nešto čime se možemo pohvaliti. Na temelju toga ćemo i u budućnosti morati poduzeti neke mjere, na tragu novog zakona o turizmu, koji će ići u primjenu, te na temelju podzakonskih akata koji su u pripremi, napominje Staničić.

Također, Staničić ne misli da je sezona slabija: Obišao sam u zadnja 2-3 dana puno naših obalnih i otočnih destinacija, ali se i po prometu može vidjeti da je puno ljudi na cestama. Izvještaj HAC-a to potvrđuje, jer je ušlo više od 10% automobila u zemlju nego prošle godine. Naši podatci iz eVisitora pokazuju da je godina nešto bolja nego lani iako se stječe dojam da su neki kapaciteti prazni, ali, kao što sam već rekao, povećao se i broj postelja. 

- Po pitanju masovnog turizma, mislim da je Hrvatska donijela odgovarajuće strateške dokumente i zakonske akte koji će omogućiti jedan pravac kvalitete i održivosti, zaključuje Staničić.

Mihaela Kadija, direktorica TZŽ-a, naglasila je da je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 900.000 dolazaka i preko pet milijuna noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine te predstavlja rast od 8% u dolascima i 1% u noćenjima; rast od 3% u noćenjima ako se gleda samo komercijalni segment. Što se tiče vrste smještaja, najviše noćenja ostvareno je u domaćinstvima, kampovima i hotelima. 

Osim toga, tema sastanka su bile i otvorene prijave za godišnje hrvatske turističke nagrade koje će biti dodijeljene na Danima hrvatskog turizma (DHT), a koji će se održati 21. i 22. studenog u Opatiji.

 

15.07.2024., 16:21h
16. rujan 2024 21:26