Stalno se unaprjeđuje infrastrukturaOpćina Poličnik/Ćorić/Adžić
StoryEditor
DAN OPĆINE POLIČNIK

U Općini Poličnik razvoj u prvom planu, a Hrvatske ceste otežu s ključnim projektima prometne infrastrukture

Na ljestvici 20 hrvatskih općina s najvećim ukupnim prihodima poduzetnika u 2023., Općina Poličnik se nalazi na šestom mjestu, što je veliki uspjeh zajedničkog rada. U Općini je registrirano 145 poduzetnika s ukupno 1 747 zaposlenih. Ukupni su im prihodi 353 milijuna eura, dobit oko 8 milijuna eura, neto dobit 3 milijuna eura,a prosječna neto plaća je 1 200 eura

Općina Poličnik, koja danas slavi svoj Dan, nalazi se 14 km sjeveroistočno od Zadra. Čine je naselja Briševo, Dračevac Ninski, Lovinac, Gornji Poličnik, Poličnik, Murvica, Rupalj, Suhovare i Visočane. Smještena je u središnjoj zoni Ravnih kotara.Općina Poličnik osnovana je 13. travnja 1993. godine, u sklopu upravno-teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske i sve se brže razvija. Otkad je osnovana, mnogo se uložilo u infrastrukturu i izgled same općine, odnosno, ravnomjernim ulaganjima, u svih deset naselja.

Sređene zemljišne knjige - jedinstveni slučaj u Hrvatskoj

Pokazatelji razvoja su više nego dobri.

- U godinu dana izdano je više od 120 građevinskih dozvola, od toga je 80 posto investitora već prijavilo početak gradnje. Dozvole su, uglavnom, izdane za gradnju stambenih objekata, ali i dvadesetak za gradnju gospodarskih subjekata. Tako na području Općine imamo povećanje broja stanovnika za oko tisuću novih ljudi, povećanje broja stambenih objekata, kao i povećanje investicija, ističe načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.

To je rezultat dobrog prostorno-planskog planiranja i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa postupkom katastarske izmjene i sređivanjem zemljišnih knjiga. Općina nastavlja s katastarskim izmjerama za k.o. Rupalj i Visočane, što će predstavljati završetak katastarskih izmjera u svih deset naselja, što je, kaže načelnik Lončar, jedinstveni slučaj u Hrvatskoj. Općina zatvara i zemljišnu knjigu za k.o. Poličnik te nastavlja s ispravkom upisa za ko.o. Murvica i Briševo.

- Uvijek trebamo imati pripremljene projekte,a suradnja na svim razinama je ključ našeg uspjeha. Primjerice, od prošle godine do danas, što iz općinskih sredstava, što iz sredstava EU fondova, Zadarske županije i Vlade RH, ugovoreno je projekata u ukupnoj vrijednosti od oko 15 milijuna eura. Svi ugovoreni projekti koji će se, naravno i realizirati, donose nova radna mjesta, povećavaju nam financijsku stabilnost i stvaraju nove dugotrajne kapitalne vrijednosti.

image

Otvaranje društvenog doma i sportskog centra u Dračevcu Ninskom

Velimir Brkić
image

Načelnik Davor Lončar

Velimir Brkić
image

U stambenoj zoni Grabi sve više kuća

Velimir Brkić

“Hrvatske ceste moraju hitno početi raditi na ovom problemu, prvenstveno izgradnjom rotora na križanju Murvica, jer tu nema nikakvih imovinsko-pravnih problema, iako u HC-u tvrde suprotno, pa to navode kao opravdanje”

Davor Lončar

Što se tiče komunalne infrastrukture, Općina Poličnik je asfaltirala četiri kilometra novih nerazvrstanih cesta, izgradila kilometar novog vodovoda, postavila novu javnu rasvjetu, izgradila 50 grobnica i dva autobusna stajališta. U tijeku je izgradnja trga u Briševu i 1. faze županijske ceste u dužini od oko 6 i pol kilometara, prema Centru za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim. Općina je financirala i postavljanje novih vanjskih i unutarnjih fasada na crkvama u Poličniku, Suhovarama i Briševu.

U segmentu društvene, demografske i socijalne infrastrukture, izgrađenni su Društveni domovi u Lovincu i Dračevcu Ninskom, a sve je spremno i za gradnju Doma za starije i nemoćne u Poličniku. Pri završetku je izgradnja cjelokupne komunalne infrastrukture stambene zone Poličnik ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura koju sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Izgrađeno je novih stotinjka objekata za stanovanje i iznajmljivanje,a u tijeku je i gradnja dva dječja igrališta u Poličniku i Lovincu.

Općina Poličnik šesta u Hrvatskoj po prema prihodima poduzetnika

Općina nije mirovala ni kad su gospodarski projekt u pitanju.

- Doveli smo spojnu vodovodnu mrežu do zone Mazija i izgradili vodovod unutar te zone. U tijeku je izgradnja osam gospodarskih objekata različitih tvrtki koje ukupno u te projekte ulažu oko 40 milijuna eura. Pri završetku je i trafostanica Poličnik od 110 KW, koju jedva čekamo. Ujedno smo proveli 65 postupaka javne nabave u vrijednosti od oko 2,5 milijuna eura.

Na ljestvici 20 hrvatskih općina s najvećim ukupnim prihodima poduzetnika u 2023., Općina Poličnik se nalazi na šestom mjestu, što je veliki uspjeh zajedničkog rada. U Općini je registrirano 145 poduzetnika s ukupno 1 747 zaposlenih. Ukupni su im prihodi 353 milijuna eura, dobit oko 8 milijuna eura, neto dobit 3 milijuna eura,a prosječna neto plaća je 1 200 eura.

U turističkoj djelatnosti povećao se broj kuća za odmor, pa ih Općina Poličnik trenutačno ima 167 s oko tisuću ležajeva.

Što se tiče prostorno-planske dokumentacije, u tijeku su 9. izmjene PPU-a Općine Poličnik, izrada UPU-a za novo stambeno naselje Murvica kod tzv. Karaule, izrada UPU-a kod Grgeča i groblja u Murvici, a prihvaćen je UPU Murvica istok. Projektira se vodosprema u Murvici i oko 20 kilometara vodovodnih mreža po naseljima, nova osnovna škola Murvica-Briševo, novi dječji vrtić i dvorane za boće i kuglanje u Poličniku. Dvorana za boće u Ruplju i Društveni dom u Visočanima čekaju na ispisivanje dozvole. Dozvole su izdane za rekonstrukciju velikog nogometnog igrališta u Poličniku, a dozvola je izdana i za 2. fazu ceste prema Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

- Ovom prigodom mogu najaviti i nove projekte za razdoblje pred nama, izgradnju aglomeracije, 2. faze županijske ceste do Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, dijela četverotračne prometnice D8 do zone Grabi-Poličnik i preostalog dijela predviđenog za rekonstrukciju do čvora Zadar 1, novog ulaza na D8 Gornji Poličnik-Rupalj, spojne ceste Briševo-Dračevac Ninski, parkirališta na groblju u Briševu i izgradnju novog groblja u Gornjem Poličniku.

- Planiramo proširenje gospodarskih zona Poličnik-Murvica-Mazija, opremanje zone Murvica zapad i ostatka Mazije, dio stambene zone Suhovare, rekonstrukciju stare Gradine s pozornicom u poličniku te sadnju novog maslinika u Murvici Gornjoj na deset hektara.

image

Crna točka, raskrižje u Murvici

image

Djeca su oko četvrtine ukupnog broja stanovnika na području općine

Vrtić Zvončići Poličnik

Problem s D8 - ‘Nećemo više trpjeti izvlačenje HAC-a‘

Da ne bi sve bilo bajkovito, načelnik Lončar ističe i tri velika problema koja muče lokalno stanovništvo. Prvi je gustoća prometa na D8 i njezine crne točke. Samo u dva ljetna mjeseca, ove je godine ondje bilo 11 prometnih nesreća, srećom bez smrtnih posljedica.

- Nema šanse da to više trpimo. Nikakva izvlačenja od strane Hrvatskih cesta više ne dolaze u obzir. Oni moraju hitno početi raditi na ovom problemu, prvenstveno izgradnjom rotora na križanju Murvica, jer tu nema nikakvih imovinsko-pravnih problema, iako u HC-u tvrde suprotno, pa to navode kao opravdanje. Što se tiče studije, koju izrađuju više od dvije godine, pozivam ih da je bace u koš za smeće. Nisu Poličnik i Zemunik krivi što su postali prometna čvorišta Zadarske županije, gdje je prometna infrastruktura zastarjela i treba je mijenjati. Drugi nam je problem vodoopskrba ljeti te električni napon i niskonaponske mreže. Potrošnja struje nam je dosegnula vrh, a postojeće mreže to ne mogu pratiti, pa ljudi s pravom negoduju, istaknuo je Davor Lončar, jedan od najdugovječnijih lokalnih načelnika.

Demografske mjere Općine Poličnik u vrijednosti milijun eura

Općina Poličnik je isplatila novčane naknade za 51 novorođenu bebu, 51 stipendiju studentima, financira pokazne karte za 265 srednjoškolaca i pomoćni radni materijal za 420 osnovnoškolaca, sufinancira dječji vrtić s 200 djece. Djeca su oko četvrtine ukupnog broja stanovnika na području općine. Iz proračuna financira i 20 različitih udruga.

30.08.2024., 20:09h
19. rujan 2024 01:31