Suradnja s Vladom RH je ključna za razvoj OpćineŠime Erlić Facebook
StoryEditor
Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik

U Poličniku demografija cvjeta, rade se projekti za mlade obitelji

Općine mogu ponuditi određeni postotak svojih zemljišta mlađoj generaciji, no problem nastaje kod državnog zemljišta. Predložio sam Ivanu Šipiću, ministru demografije i useljeništva, da okupi sve općine i gradove kako bi zajednički pronašli model za izgradnju stambenih zona na državnim zemljištima, s ciljem osiguranja ostanka mladih na tim područjima, kaže Lončar

Općina Poličnik je u razdoblju intenzivnog razvoja, s nizom ključnih projekata koji će značajno utjecati na njezinu budućnost. Dovršetak naselja namijenjenog mladim obiteljima očekuje se do kraja ove godine, dok su u planu izgradnja novog vrtića, osnovne škole te Centra za starije i nemoćne

Razgovarali smo s načelnikom Općine Poličnik, Davorom Lončarom o ključnim aspektima koji oblikuju budućnost općine, pri čemu je istaknuta važnost suradnje s lokalnim i državnim institucijama te podrška koju Općina dobiva putem različitih projekata i EU fondova.

Dom i dnevni boravci za starije i nemoćne

U Centru za razvoj i edukaciju Poličnik nedavno je potpisan ugovor kojim Zadarska nadbiskupija ustupa teren u za gradnju budućeg Centra za starije i nemoćne.

- Za izgradnju novog doma, kao podružnice doma u Zemuniku, osigurano je oko pet milijuna eura nacionalnih sredstava, a planira se da će dom moći primiti oko 60 korisnika te da će se zaposliti između 20 do 25 ljudi. Pratimo situaciju i nastojimo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pružili pomoć starijima i nemoćnima, započinje Lončar.

Izgradnjom doma ostvarit će se planovi i za dnevne boravke za starije osobe, što će značajno unaprijediti kvalitetu života starijih građana.

- Pokušat ćemo pronaći odgovarajuće prostore kako bismo u svih deset naselja omogućili ljudima da imaju dnevni boravak, gdje će im biti osigurani obroci i razne društvene aktivnosti. Cilj nam je stvoriti uvjete koji će starijim stanovnicima svakog sela omogućiti kvalitetan svakodnevni život i društvenu interakciju, objašnjava Lončar.

image

Svečano potpisivanje ugovora za za gradnju budućeg Centra za starije i nemoćne

Zadarska županija

Uskoro novi vrtić

Trenutno u Općini postoje tri vrtića, ali su njihovi kapaciteti popunjeni. Zbog toga postoji potreba za izgradnjom novih vrtićkih objekata kako bi se zadovoljile rastuće potrebe stanovništva.

- Po izvješću ravnateljice, trenutno je upisano oko 180 djece u vrtiće, no ostalo je neupisano još 20-ak djece. Ovo je dobro, ako gledamo demografski rast na području Općine, ali naravno da je loša vijest to što su neka djeca ostala bez vrtićke skrbi. Uskoro krećemo u projektiranje novog dječjeg vrtića, koji bi se trebao nalaziti u budućoj stambenoj zoni u Poličniku, što će pomoći rješavanju nedostatka mjesta u vrtićima i osigurati bolju skrb za djecu u lokalnoj zajednici, ističe Lončar.

image

Načelnik Lončar i ministar Šipić

Općina Poličnik
Općina Poličnik trudi se raznim inicijativama poticati ostanak mladih obitelji na području Općine, a najbolji primjer je novo naselje za mlade obitelji.

- Radovi napreduju po planu, struja i voda su dovedeni, intenzivno se radi na komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi, dok se odvodnja privodi kraju. Trenutno je u tijeku izgradnja oborinskih voda i telekomunikacija. Do sada je izgrađeno šest stambenih objekata, planira se izgradnja još 70-ak, dok je u fazi nastajanja još 20-ak stambenih jedinica, kaže Lončar.

Zemljište za ovaj projekt dodijeljeno je Općini 2018. godine od strane države, a prema projekcijama, stambena zona trebala bi biti dovršena do kraja ove godine.

- Sve ovo postalo je moguće zahvaljujući poticajnim mjerama Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te suradnji Vlade RH, što je omogućilo dobivanje značajnih financijskih sredstava i brz završetak ovako velikog projekta, osobito kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi, naglašava Lončar.

"Trenutačno je u tijeku izgradnja oborinskih voda i telekomunikacija. Do sada je izgrađeno šest stambenih objekata, planira se izgradnja još 70-ak, dok je u fazi nastajanja još 20-ak stambenih jedinica"

Davor Lončar

Ostanak mladih na području Općine

Svi dionici, od jedinica lokalne samouprave do Vlade, trebali bi se uključiti u ovakve modele kako bi se napravio značajan iskorak po pitanju demografije.

- Općine mogu ponuditi određeni postotak svojih zemljišta mlađoj generaciji, no problem nastaje kod državnog zemljišta. Predložio sam Ivanu Šipiću, ministru demografije i useljeništva, da okupi sve općine i gradove kako bi zajednički pronašli model za izgradnju stambenih zona na državnim zemljištima, s ciljem osiguranja ostanka mladih na tim područjima, kaže Lončar.

Ako ministar Šipić postigne dogovor, ključno je da se ubrza procedura dobivanja državnog zemljišta.

- Bit će potrebno riješiti da se planirano zemljište, koje je prema prostornim planovima namijenjeno isključivo za stambenu ili gospodarsku namjenu, hitno prenese u trajno vlasništvo općinama i gradovima, te da se koristi isključivo u te svrhe, naglašava Lončar.

Nova OŠ Murvica - Briševo

Općina Poličnik obuhvaća deset naselja, tri matične osnovne škole i sedam područnih škola, ali planiraju izgradnju još jedne osnovne škole.

- Trenutno aktivno razrađujemo idejni projekt za OŠ Murvica - Briševo, dok čekamo suglasnost resornog ministarstva, kako bismo nastavili s projektiranjem. Nova osnovna škola bit će namijenjena naseljima Briševo, Murvica Gornja i Dračevac Ninski, te će funkcionirati po jednosmjenskom radu, najavljuje Lončar.

Više od 230 djece s navedenih područja trenutno pohađa osnovne škole Smiljevac i Bartol Kašić u Zadru.

- Izgradnjom nove škole oslobodit će se prostori i kapaciteti u školama u Gradu Zadru, a djeca s naših područja više neće morati putovati i "gubiti vrijeme" na čekanje prijevoza, ističe Lončar.

"Nova osnovna škola bit će namijenjena naseljima Briševo, Murvica Gornja i Dračevac Ninski, te će funkcionirati po jednosmjenskom radu"

Davor Lončar

29.06.2024., 13:41h
03. srpanj 2024 02:25