Privlački ulignja šouVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
PRIVLAČKA 12. GOLUŽA ULIGNJA

U Privlaci ulovljeno 207 liganja teških ukupno 45 kg

Najtežu lignju ulovila je ekipa Parioti, a najviše, 33 komada ekipa Torpedo. Prvo mjesto s osvojila je ekipa Panula, slijede Sika i Avatar

Privlaka je bila istinski epicentar liganja na Jadranu. Riječ je o najvećem športsko-zabavnom i gastro događanju ususret Došašću ili Adventu, 12. po redu tradicionalnoj športsko-humanitarnoj (s)kosavici pod nazivom "Goluža ulignja 2023."

U organizaciji privlačke Udruge za promicanje tradicijskih vrijednosti "Šijavoga", a pod pokroviteljstvom Općine Privlaka i TZO Privlaka, te uz sponzorstvo trgovine za ribolovnu i ronilačku opremu Nevico Zadar i svesrdnu pripomoć vjernih domaćih ljubitelja mora i zabave, usprkos levantu i oblacima okupilo se čak 31 posada s 92 ribolovaca i ribolovki, mladih i starih, profesionalaca i rekreativaca.

image

I najmanja lignja se važe

VELIMIR BRKIĆ

Sipa, lignja ili noga, svi smo mi Šijavoga

- Ocjenjivački sud je objavio kako je ulovljeno ukupno 207 liganja teških točno 45 kg, što je do sada među najboljim ulovima, kazao je Šime Begonja, predsjednik Udruge Šijavoga.

Nemaju ograničen broj članova u ekipi, uopće nema ni kotizacije. Program se održavao pod motom Udruge Šijavoga: "Sipa, lignja ili noga, svi smo mi Šijavoga".

- Najveću lignju tešku 0,479 kilograma ulovila je ekipa Parioti, a najviši broj liganja, čak 33 razdragana ekipa Torpedo, objavio je Begonja, predsjednik Organizacijskog odbora te nastavio:

- Prvo mjesto s 4,8 kg ulovljenih liganja osvojila je ekipa Panula. Drugo mjesto s 3,9 kg liganja osvojila je ekipa Sika, a treće s 3,7 kg ekipa Avatar, u jednom će dahu Begonja, predsjednik nadasve uspješne, ako ne i najbolje udruge u Zadarskoj županiji.

image

A kome reći

VELIMIR BRKIĆ

Sav prihod za obnovu zvonika

Kako i ne bi kad su sav prihod od bogate tombole namijenili obnovi zvonika na privlačkoj crkvi Rođenja BDM, Male Gospe iz 1836. godine.

- Love se i boduju jedino lignje, a tehnika je lov liganja iz barke panulom, peškafonda i skosavica ili kosavica, objašnjava Begonja.

Unatoč ne baš povoljnim uvjetima, sudionici su se sa svojim batelama i kaićima rano poslijepodne okupili na moru kod Bove, na Punti Rokinici.

- Ponajprije treba čestitati i zahvaliti svim sudionicima koji su vođeni športskim i natjecateljskim duhom svojim sudjelovanjem očuvali nastavak ove tradicije. Privlački ribari željni međusobnog dokazivanja, a puni dišpeta tko će biti bolji, dali su se punim gasom prema otvorenom akvatoriju i samo njima poznatim ribolovnim poštama gdje je počeo lov na lignje, ponosno će Begonja.

image

Pobjednička ekipa Panula ćapala bon 100 eura

VELIMIR BRKIĆ

Adrenalinsko-spektakularna fešta

Mirisi liganja i drugih jela širili su se mjestom i privlačili znatiželjnike pa je prema procjenama feštu posjetilo nekoliko stotina gostiju. Kako je jugo padalo, fešta u šatoru je jačala.

A kako i ne bi, kaže Begonja, kad je spektakularnu feštu od liganja na Muja Mostini začinila besplatna spiza, lutrija i urnebesna svirka Ritma, koja je svojim biranima repertoarom dalmatinskih pjesama okupljene držala na nogama u veselom i raspjevanom raspoloženju.

- Na kraju, svi su bili zadovoljni, i oni s većim ulovom i oni s manjim, čak i oni bez ulova, naročito gurmani i partijaneri, zaključio je Šime Begonja.

31.10.2023., 10:45h
VELIMIR BRKIĆ
16. rujan 2024 21:25