<p>Prometna policija</p>
Prometna policijaPu Zadarska
StoryEditor
Vozač automobila kazneno prijavljen

U prometnoj nesreći na Pagu teže ozlijeđen motociklist

Do nesreče je došllo kada je 71-godišnji vozač automobila pri skretanju udario u motocikl kojim je upravljao 56-godišnjak

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave zadarske evidentirano je krivotvorenje isprave, prijevara u gospodarskom poslovanju, 1 krađa, 1 narušavanje javnog reda i mira te 12 prometnih nesreća u kojima su jedna osoba teže i jedna osoba lakše ozlijeđene

Preinačili svoje osobne iskaznice i koristili ih kao prave 

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva maloljetna državljanina Španjolske koje se sumnjiči za krivotvorenje isprave.Naime, 11. srpnja 2023. godine u 02.28 sati u objektu Zračne luke Zadar policijski službenici su tijekom provođenja mjera i drugih operativnih postupanja u cilju zaštite državne granice, zatekli dva strana državljanina kod kojih su tijekom kontrole posumnjali u vjerodostojnost njihovih isprava. Zbog sumnje da su preinačili svoje osobne iskaznice te ih pred nadležnim tijelima uporabili kao prave, nad obojicom maloljetnika u prostorijama policije provedeno je kriminalističko istraživanje tijekom kojeg su bile uključene i druge nadležne službe. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave, protiv osumnjičenika se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru u redovnom postupku. 

Prijevara u gospodarskom poslovanju

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52- godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. Naime, sumnjiči ga se da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Zadru, tijekom prosinca 2021. godine s dvoje državljana Češke u dobi od 23 godine sklopio ugovor o opremanju stanova na području Paga s određenim vremenskim rokom, temeljem čega mu je na račun društva uplaćen novčani iznos kao predujam ugovorene cijene. Dio opreme je nakon toga isporučen i ugrađen, dok ostatak nije isporučio, već je cijelo vrijeme oštećene držao u zabludi kako će dovršiti opremanje i na taj način oštetio ih zaukupan iznos od 12 tisuća eura, a za koji iznos je svom društvu pribavio protupravnu imovinsku korist. Protiv 52-godišnjaka, kao odgovorne osobe trgovačkog društva, nadležnom državnom odvjetništvu je podnesena kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskom poslovanju. 

Krađa

U utorak, 11. srpnja na predjelu Poluotoka u Zadru nepoznati počinitelj je otuđio ruksak 50-godišnjem hrvatskom državljaninu. Materijalna šteta iznosi oko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava.

Teže ozlijeđen u prometnoj nesreći na Pagu

Jučer, 12. srpnja oko 09.50 sati u Pagu, na predje u Prosike došlo je do prometne nesreće u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena. Prema rezultatima očevida, sumnja se da je do nesreće došlo na način kada je 71-godišnji vozač automobila zadarskih registracijskih oznaka, obavljao radnju skretanja, ne uvjerivši se prethodno da tu radnju može obaviti bez opasnosti za druge sudionike u prometu i pri tom prednjim dijelom automobila udara u motocikl zagrebačkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 56-godišnji hrvatski državljanin. Vozač motocikla je uslijed pada ozlijeđen te je liječničkim pregledom u zadarskoj bolnici utvrđeno da je zadobio teže ozlijede, dok vozač automobila nije ozlijeđen. Protiv 71-godišnjeg vozača automobila, slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.  

Prije stjecanja prava na upravljanje vozio automobil bez tehničkog pregleda i osiguranja

Jučer je uz optužni prijedlog na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru prepraćen 31-godišnji hrvatski državljanin, kojeg su policijski službenici Policijske postaje Zadar zaustavili jučer, 12. srpnja u 10.20 sati u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru, dok je upravljao automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka kojem je isteklo važenje prometne dozvole te police osiguranja vozila. Daljnjim postupanjem utvrđeno je i kako je 31-godišnjak upravljao automobilom prije stjecanja prava na upravljanje, tj. bez položenog vozačkog ispita.

Izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola

Policijski službenici Policijske postaje Biograd jučer su uz Optužni prijedlog, na nadležni odjel Općinskog suda u Zadru prepratili 32-godišnjeg državljanina Indije koji je u utorak, 11. srpnja oko 22.45 sati u Raštanima Gornjim upravljajući automobilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,17 g/kg izazvao prometnu nesreću. U prometnoj nesreći je nastupila materijalna šteta, a vozač je uhićen te smješten u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Također je utvrđeno i kako je počinio prekršaj iz Zakona o strancima, odnosno da je nezakonito boravio na području Hrvatske, radi čega je proveden upravni postupak te mu je izdano rješenje o protjerivanju.

13.07.2023., 10:21h
20. rujan 2024 21:54