Predavači i govornici na javnoj tribiniVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
VELEBITSKI ŠKAMP

U Ražancu predstavljena jedinstvena ribarska tradicija i zadruga Velebitski škampioni

Na konferenciji o ribolovu škampa vršama na stručan i edukativ način doznalo se sve o toj slasnoj morskoj deliciji i o novoosnovanoj Ribarskoj zadruzi Velebitski škampioni sa sjedištem u Ražancu, a degustirale su se i delicije od škampa

U Ražancu na Trgu kod crkve Gospe od Ružarija održana je konferencija o ribolovu škampa vršama na području Velebitskog kanala na kojoj je na stručan i edukativ način predstavljena slasna morska delicija, ali i novoosnovana Ribarska zadruga Velebitski škampioni sa sjedištem u Ražancu. Ovaj događaj sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

- Cilj manifestacije "Velebitski škamp - neispričana priča" predstaviti je ovu jedinstvenu ribarsku tradiciju široj javnosti te nadograditi turističku ponudu Općine Ražanac, kao i okolnih mjesta na području Velebitskog kanala, s održivim korištenjem prirodnih resursa, kazao je Ante Miletić, direktor TZO Ražanac.

Mali gospodarski ribolov važan je izvor prihoda i hrane na području Velebitskog kanala te samo zajedničkim snagama mogu pravilno gospodariti morskim vrstama.

image

Javna tribina ispred crkve Gospe od Ružarija

VELIMIR BRKIĆ

Model održivog ribarstva

- Ribarska zadruga Velebitski škampioni rezultat je zajedničkog truda i predanosti ribara koji su odlučili promovirati održivo ribolovstvo. Udružili smo se kako bismo zajedno radili na očuvanju našeg mora i morskih plodova, u ovom slučaju - podvelebitskog škampa, naglasio je Šime Barić iz Barić Drage, upravitelj RZ Velebitski škampioni.

Osnivanjem Zadruge žele stvoriti model održivog ribarstva kojim će služiti kao primjer drugim ribarima i zajednicama.

- Zadruga trenutno obuhvaća devet ribara iz Podvelebitskog kanala, od Senja do Novigrada, kako bi dijelili resurse i znanja za osiguranje čuvanja ribljega ekosustava na dobrobit na naših potomaka i ostalih morskih ekosustava, naglasio je Barić.

Ovom prigodom zahvalio se direktoru Turističke zajednice Općine Ražanac Anti Miletiću i načelniku Općine Ražanac Damiru Jordanu, koji su zaslužni što se središte Zadruge nalazi upravo u Ražancu, gdje svakako planiraju smjestiti i logistički centar zadruge.

image

Šime Barić, predsjednik RZ Velebitski škampioni

VELIMIR BRKIĆ

Spoj surovosti prirode

- Također, želimo certificirati i brendirati velebitski škamp kao proizvod iz održivog razvoja i otvoriti vrata novim tržištima, poručio je Barić te je pozvao sve da podrže njihovu inicijativu.

Ražanac je područje tri mora, sa svojim velikim potencijalom koji treba postati primjer i drugim državama.

- Imamo sreću da škampi vole živjeti tu kod nas. Tu sreću ima još samo nekoliko lokacija na Jadranu, a kažu da su naši škampi najukusniji na svijetu, što daje izuzetnu prigodu Ražancu i okolnim mjestima da to iskoriste u gospodarskom i turističkom smislu, naglasio je načelnik Damir Jordan.

Ražanac postaje sve zanimljiviji i privlačniji radi čistog zraka, zdravih i skromnih ljudi i bogatstva mora.

- To su posebnosti satkane spojem surovosti prirode koja svojim ljepotom kreira pogled na Velebit i Velebitski kanal koji nerijetko oduzima dah čak i nama koji imamo privilegiju da svakodnevno upijamo tu ljepotu, istaknuo je Jordan, poručivši kako im je zadaća djelovati skupno, javno i privatno te čuvati prirodu i morske resurse za buduće generacije.

image

Bogatstvo morskih delicija

VELIMIR BRKIĆ

Gastronomija lokalnih ribara i kuhara

Moderator događaja bio je Danijel Kanski, a stručna predavanja održali su Hrvoje Čeprnja, voditelj Projekta za ribarstvo i vodenu kulturu u WWF-u Adria, Marina Mašanović, znanstveni konzultant, Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje (ZEF), Tibor Janči s Prehrambeno-biotehnološki fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PBF) i Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

U sklopu manifestacije, a nakon održanih predavanja, uslijedio je i gastro-zabavni program za koji se pobrinuo "Hook and Cook", čime je prezentiran novi pristup, koncept održive gastronomije lokalnih ribara i kuhara na kojem su nazočni uz glazbu DJ-a besplatno degustirali delicije od škampa, sardine i dagnji.

17.10.2023., 09:16h
19. rujan 2024 23:52