Općinski laureati s općinskim čelništvomVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
30. ROĐENDAN OPĆINE SUKOŠAN

U Sukošanu nema novih općinskih nameta, ni povećanja postojećih obveza

Sjetite se razdoblja života u bivšoj državi s onim što danas imamo u sva četiri općinska naselja, to je razlika poput zemlje i neba, kazao je načelnik Martinac

Prisjećanjem na poginule branitelje i civile iz Domovinskog rata, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, svetom misom u crkvi sv. Kasijana koju je predvodio don Marinko Duvnjak, župnik Sukošana i Debeljaka, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu mladeži obilježen je 30. rođendan Općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica), Dan općine i Dan obrane.

Nakon poticajnih riječi zajedništva i prisjećanja na dane ponosa predsjednika OV-a Tomislava Dražića, načelnik Ante Martinac je napravio 30-godišnju inventuru rada i projektnih uspjeha u Općini Sukošan.

- Četiri općinska naselja su jedna cjelina od 1993. godine kad je prvi načelnik bio Šime Rogoznica, zamjenik Josip Bepo Krešan i predsjednik OV-a sad pok. Marijan Banić. Od 1997. godine do danas smo Tomislav Dražić i ja sa suradnicima. Sjetite se razdoblja života u bivšoj državi s onim što sada imamo u sva četiri općinska naselja. Trebalo bi vremena da učinjeno i nabrojimo, jednostavno to je razlika poput zemlje i neba, kazao je Martinac.

image

Svečana sjednica u Domu mladeži

VELIMIR BRKIĆ

Općina za primjer

U prvih četiri godine spojen je cjevovod Pruga – Jadranska magistrala.

- Iako mnogi nisu vjerovali potom je uslijedila vodovodizacija naselja Debeljak, Gorica i Debeljak te zaselaka Vrljica i Goleša. Izgrađena su nogometna igrališta u Debeljaku, Gorici i Glavici, velebna športska dvorana u Sukošanu, nabrajao je Martinac.

Izgrađene su, kaže on, i mrtvačnice na grobljima u Sukošanu i Gorici.

- Kontinuitetom vlasti i uspješnom senergijom od općine i županije do Vlade RH izgradila se Riva do Glave porte i uredila obala s privezištem brodova, sa šetnicom i parkiralištem od SC Sukošan do Ždralovca, nadomak Škvera, ističe Martinac.

Završena je obnova katastra, uspostavljena nova zemljišna, digitalna knjiga. Asfaltirane su ceste, izgrađeni nogostupi i vanjska rasvjeta. Izgrađena je moderna tržnica i ribarnica-peškarija.

- Izgrađeni su dječji vrtići u Sukošanu i Gorici te proširen vrtić u Debeljaku, općinskom naselju gdje se priprema dokumentacija za novi vrtić. Rekonstrukcija Jadranske ceste u Sukošanu s obostranim nogostupom i pothodnikom je pred izdavanjem građevinske dozvole, navodi načelnik.

Ishođeno je 12,1 milijun eura (91 milijun kuna) za nastavak izgradnje kanalizacije s promjenom vodovodnih cijevi, dok je pri kraju izgradnja širokopojasne, optičke infrastrukture vrijedne oko 7 milijuna eura (50 milijuna kuna).

- Za projekt regulacije Sukošanskog potoka i lijevog pritoka Debeljak, ishođena je lokacijska dok je u tijeku izrada parcelizacijskog elaborata za izvlaštenje, između ostalog je kazao Martinac.

image

Sveta misa u župnoj crkvi sv. Kasijana

VELIMIR BRKIĆ

Turističke brojke premašile rekordnu 2019.

Turističke brojke na području Općine Sukošan su jako dobre, kaže župan Božidar Longin, zasad su premašile rekordnu 2019. godinu.

- Na području vaše općine sufinancirali smo sanaciju pomorskoga dobra, a Županijska lučka uprava ove je godine dovršila oko 1,3 milijuna eura (10 milijuna kuna) vrijedan projekt rekonstrukcije obalnog pojasa u mjesnoj luci Sukošan, podsjetio je Longin, te je nastavio:

Između ostalog mogu najaviti i da ćemo sredstvima iz NPOO-a dograditi školu u Sukošanu s 8 dodatnih učionica, za što smo već ishodili građevinsku dozvolu, objavio je Longin te istaknuo kako su u prošloj godini isplatili naknadu za 44 novorođene djece na području Općine Sukošan, a ove godine već za njih 25 Sukošan te su na 3. mjestu po broju novorođenih među općinama u županiji.

Hrvatska se danas uzima kao primjer razvoja i uspjeha na svom europskom putu. A taj EU put nam je, kaže ministar Šime Erlić, omogućio da se razvijamo bolje i brže i da naše općine danas imaju razvojne prilike veće nego ikada u povijesti.

- Pametno korištenje EU fondova, stabilnost eura, i efekti Schengena naš su zalog za dodatni razvoj u godinama pred nama. Dodatno mjere Vlade RH kao odgovor na krize prema ocjeni međunarodne rejting agencije Standard&Poor’s izravno su doprinijele bržim izlascima iz krize i iznadprosječnom rastu Hrvatske, tvrdi Erlić.

image

Izaslantva na odavanju počasti braniteljima i civilima

VELIMIR BRKIĆ

Dobrodošao novi paket mjera

Novi, kaže on, pola milijarde eura vrijedan paket mjera ponovo pomaže svim pogođenim slojevima građana. Zadržavanje troškove računa za struju svim građanima dva puta jeftinije nego što je realna cijena. Dodatno, preko 700 tisuća umirovljenika, 120 tisuća djece korisnike doplatka i nezaposleni dobivaju jednokratne potpore.

Uz to za 30 artikala osnovnih kućnih potrepština ograničava se cijena, baš kako bi se ublažio efekt rasta cijena s porukom tržištu da se cijene moraju obuzdati.

- Hrvatski građanin može biti siguran da će država biti prva uz njega u trenutcima bilo kakve krize i to je odlika moderne hrvatske države, poručio je Šime Erlić, izaslanik premijera Plenkovića.

Osim navedenih nazočili su Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade Tome Medveda, državni tajnik Josip Bilaver, saborski zastupnik Rade Šimičević, te drugi uzvanici i gosti. Voditeljica je bila Branka Pelicarić, novinarka u BnM radio, dok se za veseli štimung brinula klapa Žurnata.

Fascinantna, veličanstvena svečanost je završila na trgu Gornja vrata koncertom tamburaškog sastava Najbolji hrvatski tamburaši.

Devetero općinskih laureata

Javna priznanja Općine Sukošan dodijeljene su: ribaru Anti Paviću Pauku, opravdano odsutnom Anti Nadiniću Bacalji koji je na usluzi cijelom Sukošanu; opravdano odsutnom pomorcu Anti Deviću Antikinom za spašavanje 92 brodolomca (priznanje preuzeo brat Tomislav Dević); legendarnom travaru Ivanu Paviću iz Debeljaka; hit Sportskom centru Torba u Debeljaku obitelji Brune Torbarine; Malonogometnom klubu Sv. Kasijan Sukošan predsjednika Ivana Sudinje; Moto klubu Sv. Kasijan predsjednika Ante Raše; papalinama NŠK Zlatna luka Sukošan trenera Ante Drobnaka za 1. mjesto u 2. međužupanijskoj nogometnoj ligi; mlađim pionirima NŠK Zlatna luka trenera Marina Devića za 1. mjesto u 2. međužupanijskoj nogometnoj ligi.

23.09.2023., 10:13h
VELIMIR BRKIĆ
05. srpanj 2024 17:34