Završna konferencija u Domu mladeži SukošanVelimir Brkić
StoryEditor
BRZINOM SVJETLOSTI - OPĆINE SV. FILIP I JAKOV, GALOVAC, ŠKABRNJA I SUKOŠAN

U Sukošanu održana završna konferencija projekta izgradnje širokopojasne mreže

U veljači 2024. je završna provjera, a od Uskrsa u kućama i javnim objektima započinje instalacija svjetlovodne mreže

U Domu mladeži u Sukošanu održana je završna konferencija projekta izgradnje širokopojasne mreže sljedeće generacije, ambiciozno osmišljenog i gotovo u potpunosti zgotovljenog ulaganja u gradnju svjetlovodne pristupne mreže na područjima općina Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan.

- Ukupna vrijednost projekta je 51.257.449 kuna (6,8 milijuna eura) i sufinancira se sa 75 posto sredstava iz EU fondova, kazao je konzultant Tomislav Majnarić.

Općina Sukošan je nositelj ovog mega projekta, a izvođači radova su Konektor d.o.o. Sukošan i GVO d.o.o. Slovenija.

Prvi uopće projekt u Hrvatskoj

- Riječ je o znatno kvalitetnijem i pouzdanijem surfanju internetom s turbo brzinom od 140 do 200 megabajta, rekao je Martin Rogoznica, predstavnik izvođačem radova, Konektor d.o.o. Sukošan i GVO d.o.o.

Predstavnicima navedenih lokalnih jedinica i Kotar net d.o.o., koji će upravljati svjetlovodnom mrežom, Majnarić i Rogoznica prezentirani su tijek i sva dosadašnja ostvarenja velikog i i vrijednog ulaganja sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

- Prvi je to uopće ovakav projekt u Hrvatskoj čiji su nositelji jedinice lokalne samouprave, istaknuo je Rogoznica.

Izgrađena su dva glavna čvora, u Sukošanu i Galovcu, te 12 uličnih kabinetskih, manjih čvorova. Izgrađeno je i oko 300 kilometara svjetlonosnih kabela, podzemnih i zračnih.

- Širokopojasna mreža može značajno pridonijeti gospodarskom i socijalnom razvoju ovih četiri dobrosusjednih općina. Brzi internet će pozitivno utjecati na napredak u svim aspektima te će biti dostupan svim generacijama, a izrazito je važan i za ostanak mladih, mišljenja su općinski načelnici: Ante Martinac, Zoran Pelicarić - Peco, Marin Gulan i Ivan Škara.

Ultra brzi internet za 10.000 korisnika

Navedene općine bit će vlasnici mreže, a ne operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati značajne prihode,, rečeno je u Domu mladeži. Kotar net d.o.o. sa svim operaterima će potpisati ugovor, pod jednakim uvjetima. Već od Uskrsa započet će priključak u objekte, novog modema i instalacijskih priključaka.

- Time će za preko 10 tisuća korisnika, bilo privatnih, poslovnih ili javnih s područja općina Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan, bit će omogućen pristup internetu s ultra brzinom, zaključio je Filip Dražić, direktor Kotar net d.o.o., poručivši kako će svjetlovodna mreža ostati u trajnom vlasništvu općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac.

22.12.2023., 09:40h
VELIMIR BRKIĆ
19. svibanj 2024 10:20