Dašak Jadranskog mora i Dalmacije. Miris brudeta širio se u ljetnoj noći u Sukošanu na 15. po redu “Brudetijadi 2025.” koju su organizirali i financirali Općina Sukošan i Turistička zajednica, uz potporu Komunalnog društva Zlatna luka. Tisuće domaćeg i fureštog svita na obali, šetnici i parkiralištu na Labudovom jazu, u pitomoj uvali Zlatna luka, moglo je vidjeti meštre od brudeta i uživati u brudet okusima.
- U brudet je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara koje se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana, kazao je hrvatski masterchef Renato Kraljev iz Zadra, koji je pripremio oko 250 litara gregade, morske spize za prste polizat s najboljom ribom od grdobine, brancina, liganja i sipa te 40-ak kilograma pečenih fileta brancina i tuna posluženih s povrćem.
Žiri na ježevim mukama
Kako god bilo, šesteročlanom žiriju (Renato Kraljev, radio voditelj Umberto Piasevoli, vrsna kuharica Miluška Zelantov iz Sv. Filip i Jakova te domaće snage: Božidar Dijan pok. Tona, Mojmir Torbarina, Vele Brkić) nije bilo lako ocijeniti 15 brudeta. Radilo se o nijansama, a samo je jedan mogao pobijediti. Ocjenjivali su se okus, miris, gustoća, prezentacija i izgled. Iskreno, bili su na ježevim mukama.
Ovogodišnji šampioni s osvojenih 269 od mogućih 300 bodova su ekipa dama bar cafea Kasijan s glavnom kuharicom Lidijom Kero, rođ. Gaparović. Iako su se porcije žiriju nosile bez naziva ekipa, ipak ni on nije mogao odoljeti “najseksi brudetu” i pitalici “od kud se čisti riba...”. Najšarmantnija brudet ekipa svih Brudetijada je osvojile srca nepreglednog mnoštva puka.
Neodoljivi okusi i mirisi
Drugoplasirana ekipa su Tramontana s 261 bodova, a trećeplasirana Žuta jaketa iz Kali s 233 boda. Najveselija ekipa su Drkmar predvođena Andrijom Smolićem Smoljom.
- Ukus i miris brudeta je neodoljiv, a najviše volim škampe i zabavu. Svi su otkačeni, samo su po pitanju žena mladići nešto sramežljivi, kazala je Ukrajinka Svetlana u društvu Olge, miss Nepala i Miluške.
Osim navednih natjecale su se i ekipe: Feralić, Hepi, Ajla takač, Papaline, Mare nostrum, Bruderi, Sukošan&Kali, Moto klub Kasijan, Texsas, Eto’me i Dječji vrtić Zlatna luka. Majčina je, uz suport načelnika Andrije, spremala kroštule i frite, Kalićka i Sudinjnjka bubice, Feranija kolače, Kraljev gregadu.
Kada je napokon došlo vrijeme za degustaciju brudeta, sve je pucalo od finih mirisa, sočnog šuga, palente, prava gozbu. Za pismu je bila zadužena klapa Kontrada, sve za 10.
- A kakva bi to fešta bila bez dobre zabave, domaće kapljice i vrhunskog brudeta koji se kuha na obali mora na otvorenoj vatri pred očima dobro raspoloženih posjetitelja, poručila je Dobrila Dević, direktorica TZO Sukošan.