39784
Vinfest Benkovac
StoryEditor
Vinfest Benkovac 2024.

Udruga vinara Zadarske županije: "Došlo je do grešaka u ocjenjivanju pojedinih vina, pa time i nagrađivanju"

Nakon provedene detaljne analize rezultata ovogodišnje manifestacije Udruga je utvrdila nekoliko grešaka i zbog toga su se morali obratiti javnosti priopćenjem kojeg donosimo u cijelosti

"U udruzi vinara Zadarske županije, kao organizatoru Vinfesta Benkovac 2024., zajedno sa suorganizatorima Gradom Benkovcem i Turističkom zajednicom Ravnih kotara, nakon provedene detaljne analize rezultata ovogodišnje manifestacija utvrdili smo nekoliko grešaka zbog kojih smatramo svojom dužnošću obavijestiti javnost.

Najvažnije je istaći kako imamo tri šampionska vina koja nisu takvu nagradu primili na samoj manifestaciji, a zbog grešaka koje smo analizom utvrdili.

Stoga ističemo:

ŠAMPION VINFESTA, nagrada "ŽELJKO KATUŠA"

- CABERNET SAUVIGNON, OPG ŠIME ŠKAULJ, 89 bodova

ŠAMPION CRNIH VINA NA TRŽIŠTU:

- CABERNET SAUVIGNON, OPG ŠIME ŠKAULJ, 89 bodova

ŠAMPION BIJELIH VINA NA TRŽIŠTU:

DEGARRA MARAŠTINA,MARAŠTINA, DEGARRA VINARIJA, 86 bodova.

ŠAMPION CRNIH VINA U POSTUPKU PROIZVODNJE:

- MERLOT, VUČEMILOVIĆ STJEPAN, 88 bodova.

Ostale šampionske titule pravilno su dodijeljene.

Smatramo svojom obvezom o ovom obavijestiti javnost tim prije što kao Udruga, ali i po općem mišljenju, ne samo na našem prostoru već i u cijeloj zemlji, ovu manifestaciju držimo krunskom vinskom smotrom Zadarske županije, a što je višestruko potvrđeno ocjenama ovdje nagrađenih vina na svjetskim smotrama.

Upravo u nastojanju da takvu razinu manifestacije i zadržimo i unaprjeđujemo poduzeli smo temeljitu analizu. Utvrdili smo da je do grešaka u ocjenjivanju pojedinih vina, pa time i nagrađivanju, došlo zbog: pogrešnog kategoriziranja, odnosno svrstavanjem vina u postupku proizvodnje u vina na tržištu i obrnuto; zbog propusta samih vinara nedovoljno upoznatih sa pravilnikom u kojem je ograničeno ili zabranjeno opetovano prijavljivanje već prethodno na smotri ocjenjivanih vina, te grešaka u zbrajanju bodova-ocjena za pojedina vina.

Svi su učesnici upoznati s greškama i ispravljenim rezultatima.

Također smo poduzeli mjere i usvojili rješenja koja će u budućnosti eliminirati mogućnosti ponavljanja ovakvih grešaka, a sve u cilju osiguranja digniteta manifestacije koju smatramo i gradimo kao vinski i vinarski ponos Zadarske županije, što ćemo i nastaviti."

05.10.2024., 16:13h
05. listopad 2024 16:57