Kreativna gospođa VesnaLace by Herenda
StoryEditor
Vesna i Jelena Herenda

Ukrasi s paškom čipkom postali omiljeni diljem svijeta

Sretni smo što su naši proizvodi prepoznati, prvotni cilj nam je svima približiti ljepotu i vrijednost paške čipke, ali kroz inovativniji način koji se uklapa u moderan stil života, zaključuje Jelena

Paška čipka predstavlja vrhunac ručnog rada i umijeća, iznimna je po svojoj sofisticiranosti, preciznosti i prepoznatljivim uzorcima. U svaku nit paške čipke utkane su povijest, vještina i strast vrijednih generacija.

Umijeće čipkanja prenosi se s koljena na koljeno, kao dragocjeni dio kulturnog identiteta. Međutim, čipka nije samo simbol tradicije - ona je živa umjetnost koja se prilagođava vremenima. Suvremeni dizajneri i čipkarice nadahnuti tradicijom stvaraju nove, inovativne komade koji spajaju prošlost i sadašnjost.

image
Lace by Herenda

Razne domaće i inozemne izložbe

Upravo takve komade prije 15-ak godina počela je stvarati Vesna Herenda s Paga, a nastavila je njena kćer Jelena, zajedno sa zaručnikom.

Razgovarali smo s Jelenom o tijeku ove lijepe emotivne priče, razvoju brenda Lace by Herenda, načinu stvaranja i posebnosti radova isprepletenih tradicijom, suvremenosti, ali i praktičnosti.

Naime, priča Lace by Herenda započela je prije 15-ak godina kada je njena majka Vesna Herenda došla na ideju ručnog oslikavanja unikatnih svijeća motivima paške čipke. Nedugo nakon toga, koristeći se raznim medijima poput keramike i stakla kao izvrsnom podlogom za ocrtavanje čipke, uslijedili su jako dobri rezultati.

- U sklopu svoje poklon galerije u gradu Pagu izlagala je svoje radove koji su jako dobro prihvaćeni kao inovativan rad na tragu tradicionalnog i modernog. Vrlo brzo uslijedile su razne domaće i inozemne izložbe i sudjelovanja na festivalima čipkarstva, govori Jelena i dodaje da je njenoj majci posebno draga izložba u New Yorku u poznatoj galeriji MC u organizaciji "Hrvatske burze suvenira" koja je u to vrijeme djelovala na našim prostorima.

Svaki je crtež originalan

image
Lace by Herenda

Posebnost Vesninih radova je u tome što se poštivala izvornost likovnosti te je svojim crtežom tradicijski kod paške čipke prenosila u novi medij. Na taj način nit postaje linija, a šivanje postaje crtež koji na novoj podlozi dobiva prepoznatljivi oblik motiva paške čipke.

- Ono što je vrlo važno u samoj tehnici moje majke je to da je svaki crtež originalan, rađen bez nacrtanog predloška, baš kao što je i svaki primjerak šivane paške čipke originalana kreacija pojedine čipkarice, ističe Jelena.

Mnogi njeni radovi i kreacije nastali na tragu tradicijske baštine postali su dio suvenirske ponude, kao i ukrasa interijera. Od nedavno se na tržištu istaknuo i prekrasan Lykke medaljon s paškom čipkom rađen u tri varijante (gold, gold rose, silver) po nacrtu gospođe Vesne.

image
Lace by Herenda

Nove tehnologije i tradicija

- Nakon toliko godina minucioznog rada koji zahtjeva vrijeme, jako dobar vid i sigurnu ruku, moj zaručnik i ja odlučili smo da sami pokušamo stvoriti nove trendove, s novom tehnologijom izrade, pritom zadržavajući izvornost i prepoznatljivost koristeći originalne predloške šivane čipke i originalne nacrte moje majke. Ono što je odjeknulo među kupcima su božićni ukrasi s motivom paške čipke uz mogućnost personalizacije, što postaje vrijedan poklon zbog same paške čipke, ali i dodatka personaliziranih natpisa. Ponosni smo što su naši ukrasi postali dio Božića mnogih domova, a samim time što se dodatno njeguje tradicija i van granice RH. Tako su naši radovi ovog Božića putovali i do New Yorka i dojmovi su i više nego pozitivni, ponosna je Jelena.

Osim božićnog asortimana, kupci su pokazali interes za njihove ukrase u vidu zahvalnica za razne prigode što svakako planiraju i dalje raditi.

- Čeka nas sezona vjenčanja, pričesti, krizmi i krštenja i u tom smislu ćemo kupcima ponuditi spomenute zahvalnice, ali i prigodne poklone kao što su čaše, satovi i slične dekoracije s paškom čipkom. U tome nam dosta pomažu društvene mreže koje su odličan alat da ljudima pokažemo svoje radove. Sretni smo što su naši proizvodi prepoznati i što se razlikujemo od konvencionalnih ukrasa i dekoracija jer nam je prvotni cilj svima približiti ljepotu i vrijednost paške čipke, ali kroz jedan inovativniji način koji se uklapa u moderan stil života, zaključuje Jelena.

13.01.2024., 09:56h
19. rujan 2024 18:30