Odavanje počasti
StoryEditor
SJEĆANJA NE BLIJEDE

Uoči Božića upali u selo i ubili 10 civila

Rane su svježe kao da je kalvarija bila jučer, ali i zato što su počinitelji ostali nekažnjeni, s tugom u očima govore Marinovići

Subota prije 32 godina, 21. prosinca 1991., ostala je upisana u trajno sjećanje Bruške, postojbini starohrvatskog plemena Poletčića u samom srcu krševite Bukovice. Uoči Božića cijela Bruška zavijena je u crno. U Gornjim Marinovićima, jednom od osam zaselaka ovog pitoresknog bukovičkog sela pripadnici tzv. milicije SAO Krajine imali su krvavi pir, ubili su 10 nedužnih i golorukih civila, devet hrvatske i jednog srpske nacionalnosti, najviše u Hrvatskoj s obzirom na broj stanovnika.

- Bruška i danas boluje od tuge. Ni uniformi, ni vojske i rata oko nas, a pucali na nas i ubijali nas civile. Ne može se zaboraviti, a i sve je do temelja porušeno, kažu Marinovići.

Bezosjećajnost

Te stravične večeri u njihovim domovima, ispred kućnih pragova u Gornjim Marinovićima ubijeno je devetoro Marinovića - Krste (65), Draginja (61), Petar (68), Roko (61), Dušan (35), Dragana (24), Stana (65), Manda (64) i Ika (53) te Svetozar Drača (35), dok su Ante Marinović (31) i Jasna Martinović (15) bili teško ranjeni. U godini koja je slijedila smrtno je stradao i Joso Marinović (50).

Srbočetničke “vojničine” u Gornjim Marinovićima pokazale su “hrabrost”, poremećeni um i bezosjećajnost na nedužnim i nenaoružanim civilima ubijajući ih životinjskim, neljudskim porivom.

- Rane su svježe kao da je kalvarija bila jučer, ali i zato što su počinitelji ostali nekažnjeni. Umorni smo, i često ojađeni i razočarani, s tugom u očima govori Marinović, očekujući pravdu.

Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je hrvatski državljanin Aleksandar Olujić (1969.) zvani Aco u odsutnosti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Bruška i danas boluje od tuge

- Mala, nikakva je to utjeha obiteljima. Bruška i danas boluje od tuge, jer još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana, iako je jedan počinitelj prepoznat, rekao je Ante Zrilić, predsjednik MO Bruška.

Poštovanje prema žrtvama Domovinskog rata koje je Bruška dala za slobodnu i neovisnu Hrvatsku odano je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Izaslanstvo županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata predvodila je predsjednica Ljubica Krcić, MO Bruška predsjednik Ante Zrilić, Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić, UHDDR-a Benkovac predsjednik Nedjeljko Genda. Žrtvama su se poklonili i zapalili svijeću Udruga 9. gardijske brigade Vukovi Benkovac, Udruga dragovoljaca HOS-a, benkovačka policija, rodbina i mještani.

Molitvu odrješenja kod spomen-obilježja u Gornjim Marinovićima i svetu misu u crkvi Materinstva BDM je predvodio župnik don Anđelko Buljat.

22.12.2023., 13:00h
VELIMIR BRKIĆ
06. listopad 2024 16:25