Kuhinja ilustracija  Pixabay
StoryEditor
DANIJELA SKORIĆ O IZAZOVIMA TRŽIŠTA RADA

Upitno je koliko mladi po završetku strukovnih škola žele raditi u struci...

Situacija na tržištu rada može se prepoznati kao prilika za rast, razvoj i napredovanje, a može se, nažalost, i propustiti, upozorava Skorić...

Danijela Skorić (49) diplomirana je turistička komunikologinja s dugogodišnjim radnim iskustvom u turizmu. Nakon 18 godina rada u hotelima i turističkoj agenciji odlučila je promijeniti smjer u karijeri i krenula u vlastiti posao. Otvorila je agenciju za posredovanje radne snage, Actum koja posluje na tržištu od 2018.

Radno iskustvo u turizmu

Ključ uspjeha je otvorena i iskrena komunikacija između uključenih strana, jasno iskomunicirati potrebe, ponudu i očekivanja jedne i druge strane (poslodavca i posloprimca/radnika)...

- Ideju o otvaranju agencije za posredovanje dobila sam dok sam radila u Heritage Hotelu Maškovića Han u Vrani kao voditeljica objekta. Jedna od funkcija voditelja bila je regrutacija i selekcija radne snage, a koja je već tada bila problem poslodavcima. I prije 5-6 godina bilo je teško pronaći adekvatnu radnu snagu te su se i ostale moje kolege u hotelima suočavale s istim problemom. Upravo mi je ta situaciju dala ideju za potencijalni budući posao. A moje radno iskustvo u turizmu odredilo je, manje-više, smjer da posredujem radnu snagu u turizmu i ugostiteljstvu što smatram prirodnim jer mi je ta grana najbliža i najbolje je poznajem, započinje Skorić.

Radi se, dakle, nastavlja Skorić, o potrebi jedne i druge strane: poslodavca za radnikom, a radnik za poslom, odnosno adekvatno plaćenim poslom.

- Tržište rada već dugo godina nije onakvo kako ga poznaje moja generacija kada smo krenuli nakon završenih fakulteta u potragu za poslom. Tada nismo dolazili tako lako do poslova, pa čak ni onda kada si nakon školovanja stekao diplomu i htio raditi besplatno samo da bi stekao neku praksu. Tada je poslodavac bio u prednosti i mogao je birati kako želi i koga želi, kao i dugo godina nakon toga. Danas se situacija promijenila i radnik je taj koji može birati posao, ne samo u Hrvatskoj, već su se ulaskom u EU otvorile velike i brojne mogućnosti za bolje plaćene poslove izvan Lijepe Naše te je došlo do migracije stanovništva i nedostatka radne snage u Hrvatskoj, priča Skorić i dodaje da je jako veseli što dobivaju sve više prijava kandidata koji su na privremenom radu u inozemstvu, a koji se žele vratiti natrag u Hrvatsku.

Prijava radnika

Prijava radnika funkcionira na način da kandidat kontaktira agenciju ili se prijavi putem obrasca ili brze prijave u oglasima koje objavljuju.

"Ono što je bitno, a što se zaboravlja, jer se uvijek uglavnom vrti oko očekivanog financijskog aspekta, je atmosfera u radnom kolektivu neke tvrtke ili obrta. Radniku je, osim uvjeta i financijske naknade koju poslodavac nudi, vrlo bitna i radna atmosfera u koju dolazi. Novac je potreban za život, bez sumnje ćemo se svi složiti, ali zadovoljstvo koje nam nešto, a u ovom slučaju posao, pruža je ne manje bitna stvar zbog koje će radnik ostati ili ne na nekom poslu"- Danijela Skorić...

- Poslodavac nas također može kontaktirati putem obrasca koji se nalazi na našoj mrežnoj stranici. Iz mog iskustva, većina poslodavaca uglavnom je došla do nas putem usmene predaje i preporuke prijatelja, poznanika, bivših kolega i sl. Dugogodišnji rad u turizmu ostavio je dobre i čvrste kontakte s mojim nekadašnjim kolegama i na tome im puno hvala. Također, želim napomenuti da imam jako dobro suradnju sa specijaliziranim portalom za zapošljavanje Posao u turizmu putem kojeg nam dolazi jako puno prijava kandidata, ali i prijava poslodavaca, govori Skorić.

Actum se uglavnom bavi posredovanjem radne snage u turizmu i ugostiteljstvu, otprilike 80 % posredovanja odnosi se na turizam, a ostatak se odnosi na trgovinu, proizvodnju i manji dio na administrativne poslove.

Zatim, uvoz stranih radnika i potreba za njima je jako velika i raste iz dana u dan.

- Pod strane radnike podrazumijevamo radnike iz naše regije (BiH, Srbija, Makedonija i Crna Gora), kao i radnike iz Indije, Nepala, Tajlanda, Filipina i sl. Radnici iz regije u Hrvatsku na sezonu dolaze već godinama i većina poslodavaca računa na njih iz sezone u sezonu. Trend zapošljavanja radnika iz Indije, Nepala, a posebno iz Filipina relativno je nov kod nas, možda posljednjih par godina. Rekla bih da ih ima najviše u proizvodnji, ali sve se više zapošljavaju i u ugostiteljstvu i to kao sushi majstori, kuhari azijske kuhinje te kao pomoćno osoblje u kuhinji. Svi oni govore engleski jezik, netko više, netko manje, ali komunikacija je moguća, saznajemo od Skorić.

Nedostaje educiranog i osposobljenog kadra

Naša sredina ima problema s pronalaskom radne snage, potvrđuje Skorić, posebice educiranog i osposobljenog kadra.

- Upitno je koliko mladi po završetku strukovnih škola žele raditi u struci i dalje se razvijati. Ovo je vrlo izazovno vrijeme. Izazovna je i situacija na tržištu rada koja se može prepoznati kao prilika za rast, razvoj i napredovanje, a može se, nažalost, i propustiti, upozorava Skorić.

Na koncu, provjerili smo što je ključno za gradnju profesionalnog odnosa i kako agencija kao posrednik utječe na to.

ACTUM ZADAR

Kontakt broj: 099 649 3842

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.actum.hr

- Prema mom iskustvu, ključ uspjeha je otvorena i iskrena komunikacija između uključenih strana, jasno iskomunicirati potrebe, ponudu i očekivanja jedne i druge strane (poslodavca i posloprimca/radnika). Uloga posrednika je napraviti “matchmake”, odnosno spojiti potrebe poslodavca i onoga što on nudi i što mu treba s adekvatnom kvalificiranom ponudom radnika i njegovih očekivanja, tumači Skorić i napominje da problem nastaje kada su zahtjevi jedne i druge strane nerealni.

Valja napomenuti da su usluge agencije za posredovanje besplatne za one koji traže posao (kandidate/posloprimce)...

image

Ugostiteljstvo ilustracija

Pixabay

- Na nas, agencije za posredovanje, možete gledati kao na vanjsku kadrovsku službu koja ima ulogu za poslodavca pronaći pravog radnika za određeni posao, a kandidatu koji je u potrazi za poslom pronaći odgovarajući posao sukladno njegovim kvalifikacijama, sposobnostima, želji za napredovanjem i razvijanjem. Ono što je bitno, a što se zaboravlja, jer se uvijek uglavnom vrti oko očekivanog financijskog aspekta, je atmosfera u radnom kolektivu neke tvrtke ili obrta. Radniku je, osim uvjeta i financijske naknade koju poslodavac nudi, vrlo bitna i radna atmosfera u koju dolazi. Novac je potreban za život, bez sumnje ćemo se svi složiti, ali zadovoljstvo koje nam nešto, a u ovom slučaju posao, pruža je ne manje bitna stvar zbog koje će radnik ostati ili ne na nekom poslu, zaključuje Skorić.

21.02.2023., 12:26h
19. rujan 2024 04:14