Dom kulture, nadinski BingoVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
15. CVITARIJADA U NADINU

Uz cvitare zaboraviš na inflaciju i krizu

Dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica na je veliko oduševljenje nazočnog mnoštva jubilarnu Cvitarijadu otvorio sviranjem na cvitarama

Velika, spektakularna manifestacija u Ravnim kotarima. U organizaciji KUD-a Sveti Ante Nadin, a pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, Zavičajnog muzeja Benkovac, Turističke zajednice Ravni kotari i hvalevrijednih sponzora u Nadinu je održana jubilarna 15. Cvitarijada od Nina do Knina - Nadin 2023., jedinstveni festival etnocvitaraša u Lijepoj Našoj koji je po prvi puta upriličen u novom Domu kulture.

- Ovo je jubilarna, 15. Cvitarijada, a da nije korone bila bi 17. Jako smo sretni što imamo novi Društveni dom, ovo divno i prekrasno zdanje mjesto za društvena, kulturna, zabavna i svekolika događanja, kazao je Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca.

image

Zna osvojiti simpatije, dogradonačelnik Tomislav Klarica

VELIMIR BRKIĆ

Najsviraniji glazbeni instrument u svijetu

Klarica je nakon prigodnih riječi dobrodošlice na veliko oduševljenje nazočnog mnoštva jubilarnu Cvitarijadu otvorio ne bilo kako već jedinstveno i nadasve orginalno, vještim sviranjem na cvitarama ili usnoj harmonici.

- Radi se o natjecanju u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici, na ovom prostoru poznatijoj pod nazivom "cvitare", objašnjava poznati vinar Željko Vrsaljko, predsjednik KUD-a Nadin.

Na popularnoj Cvitarijadi, koju je vodio vješti, izuzetno duhoviti animator Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca, nastupilo je 22 cvitaraša te 6 KUD-ova iz Hrvatske i dijaspore, guslar, zdravičar i recitator vlastitih pjesma domoljubnih sadržaja.

- Ovaj festival je prigoda za dodatnu promociju cvitara i etno baštinu ovog prostora uopće, poručio je Željko Vrsaljko, koji je kao vinski vitez nosio svečano viteško odijelo.

Nekad se u selima Ravnih kotara i Bukovice, ali i u priobalju družilo drukčije nego danas. Nedjeljom i velikim blagdanima nakon mise momci i cure bi se okupili ispred crkve i uz cvitare ili cvintare bi zaigrali kolo.

- Cvitare su bile popularne jer su bile jeftinije, dostupnije i praktičnije za većinu stanovništva u Ravnim kotarima i Bukovici od bilo kojeg drugog instrumenta, rekla je Mirjana Vrsaljko, alfa i omega organizacije.

image

Najstarija cvitariašica, 83-godšnja baka Danica

VELIMIR BRKIĆ

Znaju kako razgaliti srce

U Nadinu, najekološkijem mjestu u Republici Hrvatskoj koje broji oko 450 stanovnika, izmjenjivali su se cvitaraši mladi i stari, muški i ženski, svi od reda samouki amateri, svaki od njih unoseći s puno ljubavi i entuzijazma svoj duh u izvedbu.

-Znaju kako razgaliti srce, u ritmu iskonske etno glazbe, pjesama, kola i igara zaboraviš i na inflaciju, krizu i na dospjele račune, kaže Mirjana Vrsaljko, prva dama Cvitarijade.

Uz druženje, svirku, pjesmu i kolanje do mile volje su se na bogatom stolu kušavale odlična domaća jela i vrhunska nadinska vina, sve dok pred zoru nisu zakukurikali ovdašnji pivci.

image

Domaćini, KUD Sv. Ante Nadin

VELIMIR BRKIĆ

Sudionici

Cvitaraši: Danica Smolić Ročak, Ana Orlović, Živko Vinketa, Josip Sakić, Milan Odžaković, Mile Nimac, Viktor Baljak, Stanko Vrsaljko, Vlado Knežević, Paško Bašić, Ive Grubić, Lovre Lerga, Roko Grgas, Ante Pinčić, Mile Ivković, Marko Alić, Dane Jurić, Branko Narančić – Baćo, Marko Mikulić – Maćo, Joso Jurjević, Slavko Kokić, Mile Vrsaljko.

Ostali: KUD Kukljica iz Kukljice na otoku Ugljana, KUD Vinac iz Stankovca, KUD Primorski Dolac iz istimenog naselja u Dalmatinskoj zagori, HKUD Linđo iz Neuma, HKUD Luke iz Višića kod Čapljine, KUD Sv. Ante iz Nadina, guslar Dane Jurić, zdravičar Mile Nimac, pjesnik Jakov Vržina.

06.12.2023., 13:05h
VELIMIR BRKIĆ
16. svibanj 2024 01:34