PRAZNIK RADA NA OTOKU VIRUKaŽimir ŠkrbiĆ
StoryEditor
PRAZNIK RADA

Uz više od tisuću porcija pašte-fažola zapjevalo se i zaplesalo kolo na Viru

Tradicionalno slavimo Praznik rada, ali smo također htjeli za naše brojne i vjerne goste pripremiti feštu i zabavu, ističe direktor Liverić

Više od 1.000 porcija pašte-fažola podijeljeno je jutros na prvomajskoj fešti kakvu otok Vir ne pamti. Više tisuća Virana, virskih vikendaša, izletnika, gostiju otoka i turista okupiralo je virsku rivu i Trg svetog Jure od 10 sati, kada je počela proslava Međunarodnog praznika rada. Obilježavanje Praznika rada na otoku je tradicionalno, posebno i uvijek masovno. Nigdje se u Zadarskoj županiji 1. svibnja ne obilježava kao na otoku koji u ovom trenutku, prema slobodnoj procjeni, broji od 9 do 10.000 ljudi. Najmanje trećina njih bila je na jutrošnjoj fešti.

image

PRAZNIK RADA NA OTOKU VIRU

KaŽimir ŠkrbiĆ

– Mi smo iz srca Moslavine, došli smo iz Kutine kod rodbine provesti praznik i biti cijeli tjedan na moru – kažu nam supružnici Kuharić koji su s dvoje djece svratili do rive. Istim povodom došli su i Najdiči iz Slovenije, no oni borave u svom obiteljskom domu na otoku.

– Često dolazimo, a uvijek kada su biciklijade i blagdani. Uživamo na moru i u lijepom vremenu – govori France, nekadašnji slovenski jedriličarski olimpijac. Domaći ljudi iz cijele Hrvatske, potom Slovenci, Bosanci i Hercegovci, Mađari, Austrijanci, Česi, Poljaci, Slovaci i Nijemci, uglavnom vlasnici objekata na otoku, ali i oko 2.500 turista koliko ih na Viru trenutno boravi, ispunili su prostor rive i centralnog trga te okolne ugostiteljske objekte. Kuhari restorana Kotarina kuhali su i donosili porcije pašte-fažola u tri navrata, a dijelili su ih načelnik Općine Vir Marino Radović, direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i direktor destinacijske menadžment kompanije Vir turizam Kristijan Bašić.

image

PRAZNIK RADA NA OTOKU VIRU

KaŽimir ŠkrbiĆ

– Najjača smo turistička destinacija u Zadarskoj županiji u ovom trenutku predsezone, ali i od početka godine. Tradicionalno slavimo Praznik rada, ali smo također htjeli za naše brojne i vjerne goste pripremiti feštu i zabavu – ističe direktor Liverić. A da se Virani i gosti otoka znaju zabavljati, vidjelo se i na jutrošnjoj fešti kada je veća skupina veselih gospođa uz svirku sjajne zadarske grupe Prvi plan zapjevala i po dobrom običaju – zaplesala kolo. U fotogaleriji pogledajte kako je bilo i tko je sve došao.

02.05.2024., 08:57h
17. svibanj 2024 06:09