Pakoštane Rivijera, nakon predsezonskih događanja poput Manifestacije mladih maslinovih ulja, Karnevala, Čudinovog dana, Hajdemo do Vrane, Pakoštane traila, Uskršnje marende i Dana branitelja, dugogodišnjom eko-gastro manifestacijom Mirisi Dalmacije tradicionalno je otvorila glavnu turističku sezonu na području TZO Pakoštane.
Bogatstvo bilja pakoškog kraja
- Cilj manifestacije je isticanje bogatstva ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u pakoškom kraju, poput lovora, lavande, smilja, ružmarina, timijana, bosiljka, metvice, kantariona i nevena, kazala je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.
Eko i gastro manifestaciju, u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, tradicionalno na Rivi organizira etno udruga Dan.
- Želja nam je upoznati goste s prirodnim bogatstvima i ljepotama njihova zavičaja i pružiti im nezaboravnu večer u kojoj će moći uživati u domaćim i autohtonim dalmatinskim mirisima i okusima, istaknula je Dijana Vukoja iz etno udruge Dan, koju su osnovale pakoške učiteljice Dijana Vukoja i Nives Marić te Ankica Kovačić.
Ovo događanje nastavak je uspješne suradnje Turističke zajednice s etno udrugom Dan kao i s mještanima koji se sa zadovoljstvom uključuju u tematske projekte poput ovog.
Kreativni i vrijedni
- Izlagači na manifestaciji Mirisi Dalmacije su ujedno i domaćini iz Pakoštana, kreativni i vrijedni ljudi koji uz svoje poslove i svakodnevne brige uvijek rado nađu vremena za sudjelovanje na svim manifestacijama u organizaciji Etno udruge Dan i TZO Pakoštane, pohvalila se Vukoja.
Najzanimljiviji dio ovog događanja svakako je gastronomija, pa turisti mogu uživati u delicijama poput torte i kolača s okusom lavande i slanih recepata s okusom ružmarina ili lovora.
- Naše pakoške domaćice prezentiraju pripremu slanih delicija po tradicionalnim recepturama poput brudeta od ribe, dagnji na buzaru, sušene hobotnice i salate od plodova mora, dakle sve je u znaku mora, ističe Danijela, prva dama pakoškog turizma.
Osim brudeta, buzare, fritula, pecipaja i slastica, u ponudi su bili i kozmetički proizvodi, buketi ili vrećice od ljekovitog bilja, a održana je i radionica pletenja košarica od lavande i izrade vjenčića od mirisnog škrebuta.
Marina i Mate Rašin
Uz zvuke domaće, dalmatinske pjesme folkloraša iz KUD-a Pakoštane te boja, mirisa i okuse Dalmacije, posjetitelji su uživali do kasnih večernjih sati.
Gurmani i ljubitelji domaće pisme druženje su nastavili kod gostoljubivog i radišnog mladog bračnog para, Marine i Mate Rašina, koji su didovinu u Bužaku, staroj pitoresknoj jezgri Pakoštana, pretvorili u restoran s pogledom na zvijezde i Mjesec, vidno zadovoljni poručuju pakoški folkloraši, kojima se u pjesmi pridružio gradonačelnik gradića Velbrembo kod Bergama u talijanskoj Lombardiji.
Gosti će nakon Mirisa Dalmacije uživati i u brojnim drugim ljetnim događanjima poput Fešte od pamidora, Dragarskim bumbetama, Materinim užancama, Danima vitezova Vranskih, Plesom pod zvjezdama, Litnjim pričinjožama, Iz babine kužine, Pakoškom zlatu i brojnim drugim.