Fotografija za uspomenu s traktoromVelimir Brkić
StoryEditor
KOMUNALNI POGON PO EU STANDARDIMA

Višenamjenski traktor “težak” 140 tisuća eura

Moderni višenamjenski traktor marke Lamborghini Spark R 135 DT s opremom kupljen je putem operativnog leasinga na 60 mjeseci u Općini Sv. Filip i Jakov

Komunalni pogon Općine Sv. Filip i Jakov broji 12 djelatnika, na čelu s voditeljem Franom Mrvičićem. Skrbe o komunalnoj infrastrukturi u sedam općinska naselja (Babac, Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) u kojima živi oko 4.500 stanovnika.

- Komunalci osim što brinu o čistoći i športskim terenima, stalno su u ispomoći Dječjem vrtiću Cvit, Turističkoj zajednici, osnovnoj školi. U ljetnoj sezoni nemaju radno vrijeme, odrade svaku manifestaciju, brinu za ljetne pozornice, o priobalnom prometu u Turnju i Sv. Filip i Jakovu, komunalnom redu, parkiralištima i drugo, nabrojio je Frane Mrvičić, voditelj Odsjeka za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i prostorno planiranje.

Učinkovitiji i jeftiniji rad

- U cilju učinkovitijeg i znatno jeftinijeg rada, velikih ušteda i u konačnici osnivanja komunalnog poduzeća kupili smo novu mehanizaciju i obnovili vozni park, kazao je načelnik Zoran Pelicarić-Peco.

Nakon kupnje kombija Dacia, kamiona Renault, kopača-utovarivača, tzv. kombinirku, traktora Zetor s malčerom, traktorske četke za čišćenje pločnika, cesta i staza, kao i prikolice od 11 tona nosivosti, te dizalicu s košarom s podvozjem IVECO i nadogradnjom Hidraulike Kurelja d.o.o., putem operativnog leasinga ovih dana kupljen je i moderni traktor proizveden u Italiji marke Lamborghini Spark R 135 DT s ugrađenom opremom domaće tvrtke RASCO.

Kupljen putem leasinga

- Višenamjenski traktor je kupljen putem operativnog leasinga, u svijetu najzastupljeniji model financiranja kupovine vozila. Erste operativni leasing je na 60 mjeseci, a ukupna vrijednost je 140 tisuća eura, objašnjava Darko Mikas, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti.

Podsjetimo, prije sedam ili osam godina Općinska uprava raspolagala je starijim vozilima osobnim automobilom Fiat te manjim kamionom Volkswagen.

Na redu je solarni putnički brod

-Želja nam je bila nastaviti s obnovom našeg voznog parka, odnosno strojeva unutar komunalnog pogona. Uz poštivanje trenutačne ekonomske situacije, odlučili smo se na ovaj potez, budući da se prostor Općine rasprostire na 47,3 kilometara četvornih, kazao je načelnik Pelicarić, te nastavlja:

- Predstoji još kupnja energetski neovisnog solarnoga putničkoga broda koji će moći primiti do 100 putnika, a za što je namjenjen iznos od milijun eura. Brod će biti u funkciji povezivanja s otokom-naseljem Babac, ali isto tako i s komercijalnom brodskom linijom Turanj – Pašman, otkrio nam je načelnik Zoran Pelicarić.

06.08.2023., 09:21h
VELIMIR BRKIĆ
07. svibanj 2024 11:55