<p>Ured komunalnog poduzeća Vodovod Vir</p>
Ured komunalnog poduzeća Vodovod VirKaŽimir ŠkrbiĆ
StoryEditor
VIRSKA AGLOMERACIJA

Vodovod Vir prijavit će se za dobivanje EU sredstava za kompletnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu

U uredu komunalnog poduzeća Vodovod Vir sprema se prijava na pretpoziv Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja, projekt je vrijedan 145 milijuna eura bez PDV-a

Virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir sprema prijavu na pretpoziv Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja za dobivanje EU sredstava iz programskog razdoblja 2021. – 2027.

Projekt komunalnog poduzeća Vodovod Vir za podizanje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, odnosno cijelog sustava za sva naselja na otoku koja još nemaju vodu i kanalizaciju, spreman je već gotovo tri godine u ladicama državne tvrtke Hrvatske vode, a uskoro će se poslati na adresu Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja.

– Imamo sve građevinske dozvole i sve glavne projekte, kao što smo imovinski-pravno riješili gotovo sto posto trase projekta. Onih 0,15 posto trase koji nisu riješeni, nikako ne utječu na samo izvođenje ili prijavu projekta, ističe direktor virske vodovodne tvrtke Hrvoje Bašić, najavljujući prijavu na pretpoziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na taj pretpoziv – raspisan sredinom siječnja s trajanjem do sredine ožujka – sve aglomeracije u Republici Hrvatskoj mogu kandidirati svoje projekte koji će se evaluirati u Ministarstvu. Iako je za te projekte predviđeno 600 milijuna eura (programsko razdoblje 2021. – 2027.), sredstva će ipak biti ograničena na nešto manje 300 milijuna eura, jer će druga polovica iznosa otići na nezavršene projekte iz prethodnog programskog razdoblja.

Po novim procjenama virski projekt košta 145 milijuna eura bez PDV-a (ranije oko 100 milijuna eura), ili nešto više od 180 milijuna eura ukupno, a uključuje podizanje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok (ono što još nije napravljeno), potom uređaj za pročišćavanje za 53.000 ekvivalent stanovnika, opremu, mehanizaciju, vozni park, rezervne pumpe, troškove nadzora, otkupa zemljišta te troškove promidžbe i vidljivosti projekta. Od tog iznosa 109 milijuna eura pokriva EU, dok bi ostatak od 36 milijuna eura ravnomjerno podijelili (po 12 milijuna eura) Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, državna tvrtka Hrvatske vode i jedinica lokalne samouprave, odnosno Općina Vir. Kako su za rok građenja predviđene četiri godine, to znači da bi Općina Vir godišnje morala izdvajati 3 milijuna eura za ovaj projekt.

– Procjena vrijednosti projekta napravljena je vrlo realno, ali ćemo pravu cijenu ipak znati tek nakon procesa javne nabave. Očekujem ipak da bi ponude bile nešto manje, jer procjena od 145 milijuna eura uključuje i 10 posto nepredviđenih troškova – ističe direktor Bašić. Iako se ne zna pouzdano kada bi odluke o financiranju aglomeracija mogle biti donesene u Ministarstvu, očekuje se da bi u razdoblju od svibnja do srpnja trebale biti javno objavljene.

– Ako uzmemo u obzir sredstva koja su na raspolaganju, naš je projekt značajno skup. No optimist sam i nadam se najboljem, jer ako prođemo, imat ćemo riješenu kompletnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu na otoku. Bit će tu još puno posla na provedbi projekta, odnosno provođenju javnih nabavi koji su postupci za sebe. Mogu završiti relativno lako i brzo, ali mogu potrajati jako dugo. Tek nakon toga dolazi gradnja s rokom od četiri godine. Nadam se najboljem, poručuje direktor Bašić.      

22.02.2024., 10:10h
02. svibanj 2024 20:41