16965
Tz Nin
StoryEditor
Ninska šokolijada 2025.

Za titulu najboljeg šokolara bori se 41 natjecatelj, evo popisa

U okviru Ninske šokolijade ove godine se uz natjecanje i očuvanje kulturne baštine priprema upis nematerijalnog dobra – vještine izrade šokola u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

U gradu Ninu i mjestima koja su povijesno i zemljopisno s njime povezana čuva se tajanstveni recept prema kojemu se rade najbolji domaći šokoli – unikatni proizvodi od svinjske vratine i vrlo rijetka delikatesa sada već prepoznatljivog imena na hrvatskom prostoru. Potraga za domaćim proizvodima je izuzetno velika te ga se može kušati od svibnja do kraja rujna tekuće godine. Gotovo da nema osobe u Zadarskoj županiji, a da nije kušala znameniti Ninski šokol ili šokol koji će susjedi nazvati po svom mjestu. Navedena rijetka delicija izaziva pažnju gurmana i javnosti jer je izuzetno cijenjena, a budući da je prema originalnim obiteljskim receptima ponuda ograničena time je potražnja za jedinstvenom delicijom prilično velika.

Iako je Ninski šokol delicija karakteristična samo za područje Nina i okolnog priobalja, njegov neodoljivi i autohtoni okus nadaleko je poznat.

Šokol je izvorni suhomesnati proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima od mesa svinjske vratine. Početak pripreme je sličan kao i kod drugih suhomesnatih delicija jer mu je prva faza posvećena odležavanju mesa u ninskoj soli. Razlikovni elementi su što je šokol obogaćenim raznovrsnim mirodijama te opet uz utjecaj dima i velebitske bure ovaj specijalitet dobiva svoj cijenjeni prepoznatjivi okus.

Ovo autohtono jelo stoljećima je bilo neizostavni dio na stolu mnogih obitelji ninskog kraja, a od zaborava je sačuvano zahvaljujući vrijednim čuvarima baštine – šokolarima koji neumorno održavaju tradiciju izrade šokola u svojim domovima, a obiteljsku recepturu pomno prenose na svoje najmlađe – djecu i unuke.

Razlike između Ninskog šokola i šokola iz ostalih mjesta su minimalne jer se radi o različitim omjerima mirodija. Mladi izrađivači šokola će vam reći da možete kušati tzv. strong i light verziju šokola. U ovom slučaju riječ je o tome da neke obitelji vole šokol začiniti s više mirodija kako su to radili njihovi stariji, dok neke obitelji koriste sve mirodije ali u manjoj količini jer su njihovi najmlađi utjecali na smanjivanje omjera jakih začina.

I ove godine čuvari baštine koji se nadmeću za titulu najboljeg šokolara natječu se u kategoriji Šokolari iz Nina i Šokolari iz ostalih mjesta.

Od početka pokretanja Ninske šokolijade 2003. do 2025. godine ukupno je sudjelovalo 350 osoba koje brižno čuvaju kulturnu baštinu.

Na ovogodišnjoj Ninskoj šokolijadi za titulu najukusnijeg šokola natjecati će se čak 41 šokolar i šokolarica, brižljivo izrađen rukama vrijednih majstora iz ukupno 12 mjesta:

  • Nin (17): Branko Sjauš, Verica Sjauš, Lucija Sjauš Dujmović, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Šime Burela, Marin Dejanović, Marko Oltran, Šime Ljubičić Zdenkov, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov,  Šime Skočić, Tanja Skočić, Danijel Striguljica, Ive Ljubičić, Josip Parazajder, Nevenka Laić.
  • Ninski Stanovi (3): Ivan Matešić, Ante Jurkin, Nada Jurkin
  • Poljica Brig (1): Zoran Zekanović
  • Zaton (2): Stipe Pavlović, Florida Pavlović
  • Žerava (1): Romeo Beram
  • Privlaka (6): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja, Matilda Grbić, Marina Skoblar
  • Vrsi (3): Šime Stojak, Vesna Perinić, Ante Perinić,
  • Briševo (1): Ante Butić
  • Petrčane (1): Zoran Lisica
  • Kožino (1): Mate Stručić
  • Zadar (4): Marko Genda, Milan Čolak, Petra Rončević, Tomislav Rončević
  • Pakoštane (1): Marica Vučkov

Kuriozitet Ninske šokolijade je u tome što privlači jako mlade natjecatelje kod kojih se javlja interes i ljubav da se nadmeću i pobjede na Fešti od šokola, pa dolaze u Turistički ured iako su još malodobne osobe. Prema dogovorenim pravilima samo se odrasle osobe mogu natjecati. Najmlađi šokolar ove godine još nije punoljetan no on nastavlja tradiciju, a za najtecateljski program je svoj šokol prijavio pod imenom svoga djeda. Kolika je ljubav i strast tog mladog šokolara govori i činjenica da je i protekle godine na isti način sudjelovao. Pokazao je veliku radost što će tijekom ljeta ove godine postati punoljetan pa će steći mogućnost da se natječe pod svojim imenom.

Briga oko očuvanja recepta je zajamčena, a prijenos znanja na mlađe članove obitelji generacijski se nastavlja. To je ujedno garancija da će šokola biti i dalje, doduše malo, ali visoke kakvoće, pa će se šokol pronalaziti na meniju restorana kao premium gastro ponuda.

Čitave godine dolaze upiti u ninsku turističku zajednicu kako doći do šokola te ih se upućuje u restorane grada Nina i okolnih mjesta.

Šokol je simbol svake trpeze u ninskom kraju, cjenjeniji je od pršuta, a poslužuje se samostalno ili uz paški sir. Prvi šokoli sada već lijepo zriju u konobama jer su napravljeni u prosincu prošle godine. Radi klimatskih promjena i zakašnjelih burnih dana kojih ima više u veljači i početkom ožujka izrada šokola protegla se od siječnja do sredine ožujka. Naravno da svaki šokolar ima svoje obiteljske načine i uređene pušnice u kojima dimi šokole, brine o korištenju svježeg zraka i vjetra te da vrijedna delicija na pravilan način sazrijeva.

Prvi šokoli se prema tradiciji načinju 5. svibnja na Spomendan Gospinog Prikazanja i hodočašća na otočić Zečevo pa će čuvari kulturne baštine svoje prve šokole načeti upravo prema drevnoj tradiciji. No ti su se šokoli radili u prosincu protekle godine pa iako klimatski faktori nisu naklonjeni proizvodnji naši šokolari su uporni i nastavljaju svoju tradiciju.

Vrhunac ove gastro prepoznatljive manifestacije održati će se 20. srpnja u Ninu na tradicionalnoj Fešti od šokola. Osim proglašenja pobjednika u izradi najukusnijih šokola, posjetitelji će moći degustirati proizvod. Uz navedeno se priprema i sajamska priredba sa ekološkim poljoprivrednim proizvodima iz regije, kontinenta i inozemstva. Također će se uživati u prigodnom kulturnom programu, glazbi i ugodnoj atmosferi tople ljetne večeri u najstarijem kraljevskom gradu Ninu. (Marija Dejanović)

31.03.2025., 14:45h
02. travanj 2025 02:46