27349
Zvonko Kucelin/Hina
StoryEditor
Izdvojeno 100 000 eura iz proračuna

Zadarska županija sufinancira gradnju sunčanih elektrana za 29 kućanstava

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije u srijedu je dodijeljeno 29 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu, za što je iz proračuna županije izdvojeno 100.000 eura

Na javni poziv za sufinanciranje gradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju stigla je 61 prijava, a uvjete iz poziva zadovoljilo je 29 prijavljenih. Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, a maksimalno do 4.000 eura po kućanstvu.

- Iz proračuna Zadarske županije za sufinanciranje gradnje sunčane elektrane odobrit ćemo 100.000 eura, odnosno maksimalno do 4.000 eura po kućanstvu, rekao je prilikom dodjele ugovora zadarski župan Božidar Longin.

Longin je dodao kako je rat u Ukrajini izazvao globalnu energetsku krizu, a sunčeva je energija ekonomski i ekološki prihvatljiva, iako se u Hrvatskoj nedovoljno koristi.

- Činjenica je da kao mediteranska zemlja imamo jaku insolaciju, a proizvodimo tek 0,5 posto energije iz Sunca, dok je europski prosjek deset puta veći. Porazni su to podaci, ustvrdio je župan Longin.

Županijski pročelnik za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš rekao je da sada, nakon potpisivanja ugovora o sufinanciranju, građani mogu započeti gradnju s odabranim izvođačima. - Novac građani neće dobiti odjednom nego po dostavi računa, a rok za to je 15. studenoga ove godine, podsjetio je Sjauš. (Hina)

21.07.2023., 08:46h
19. rujan 2024 18:46