Obilježavanje obljetnice smrti Blaža JurišićaOš Pakoštane
StoryEditor
ODAVANJE POČASTI

Započelo obilježavanje 50. godišnjice smrti Blaža Jurišića

U suradnji s Općinom Pakoštane obnovljena je i osvježena spomen ploča na rodnoj kući ovoga velikog sina otoka Vrgade

Ove godine navršava se pedeseta godišnjica smrti uglednoga hrvatskog znanstvenika i rodoljuba Blaža Jurišića. Tim povodom Alumni klub Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, Osnovna škola Pakoštane i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predvidjeli su niz događanja kojim će se odužili tom velikanu hrvatske pisane riječi.

image

Obilježavanje obljetnice smrti Blaža Jurišića

Oš Pakoštane

U suradnji s Općinom Pakoštane obnovljena je i osvježena spomen ploča na rodnoj kući ovoga velikog sina otoka Vrgade, koju su povodom stote godišnjice Jurišićeva rođenja 1991. godine podigli Povjerenstvo Matice Hrvatske Biograd na Moru i mještani otoka Vrgade. U četvrtak, 15. veljače 2024. započelo JE obilježavanje pedesete godišnjice smrti Blaža Jurišića. Na spomen ploču predstavnici znanstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova (dr. sc. Ivana Kurtović Budja i izv. prof. dr. sc. Josip Miletić) položili su prigodni vijenac.

Uz ravnatelja osnovne škole Ivu Ćirka, učiteljicu Hrvatskoga jezika Nives Marić te ostale učiteljice i učitelje PŠ "dr. Blaž Jurišić", događaju su prisustvovali i učenici područne škole u Vrgadi. Obučene u tradicionalne narodne nošnje otoka Vrgade, svojom su nazočnošću polaganje vijenaca uveličale i članice KUD-a Skuti materini Vrgada.

image

Obilježavanje obljetnice smrti Blaža Jurišića

Oš Pakoštane

U prigodno uređenom prostoru Područne škole u Vrgadi izložene su publikacije Blaža Jurišića.

Blaž Jurišić rođen je u Vrgadi 1891. godine. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru, a pravo i filozofiju studirao je u Zagrebu. Doktorirao je obje znanosti. Radio je kao srednjoškolski profesor, ali ga je režim Kraljevine Jugoslavije smatrao nepodobnim i uklonio ga iz škole. U razdoblju od 1930. do 1941. godine uređivao je Hrvatsku reviju. Bio je ravnatelj Hrvatskoga državnog ureda za jezik. Od 1950. godine nadalje radio u Institutu za jezik JAZU (danas HAZU). Autor je niza vrijednih publikacija. Izdvojit ćemo samo neke od njih: Nacrt hrvatske slovnice, Rječnik govora otoka Vrgade, Opažanja o govornim osobinama zapadne Istre s otocima, Starohrvatska imena dvaju naših otoka, Pomorski izrazi u Vitezovićevom rječniku, Izabrani spisi/Ante Starčević (priredio).

19.02.2024., 08:50h
12. svibanj 2024 13:33