Snijeg na prometnicamaHina
StoryEditor
METEO HRVATSKA U PONEDJELJAK

DALMACIJA I DANAS ODSJEČENA, ALI IPAK... OSOBNI AUTOMOBILI PREKO SENJA KONAČNO MOGU U SMJERU - ZAGREBA! ZIMSKI UVJETI I ORKANSKA BURA OTEŽAVAJU PROMET NA MORU I CESTAMA Evo i aktualnih detalnijih informacija...

U tijeku je čišćenje cesta, korisnike molimo za strpljenje, poručuju iz HAK-a...

NOVO-20:00

Autocesta A1 otvorena je samo za osobna vozila između čvorova Sveti Rok i Posedarje, u smjeru Dubrovnika (za sav promet ostaje zatvorena u smjeru Zagreba).

Nakon otvaranja Jadranske magistrale osobna vozila mogu prometovati iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti Jadranskom magistralom (DC8) do Senja, zatim državnom cestom Senj-Žuta Lokva (DC23) i na čvoru Žuta Lokva uključiti se na autocestu A1 u smjeru Zagreba.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno je prekinuta prometna komunikacija iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno.

Molimo vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisane zimske opreme, poručili su iz HAK-a.

 

14:00

Nakon propuštenog određenog broja osobnih vozila s autoceste A1 iz smjera Like prema Dalmaciji preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (DC50 i DC27), a uslijed pogoršanja vremenskih uvjeta koji znatno utječu na sigurnost cestovnog prometa, privremeno se obustavlja formiranje konvoja. Čim se vremenski uvjeti smire i stvore se uvjeti, ponovno će se propuštati osobna vozila prema Dalmaciji.

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

U tijeku je, naime, povremeno - ovisno o aktualnim meteo prilikama- formiranje konvoja osobnih vozila koja će se kretati od autoceste A1 čvor Sveti Rok- DC50 prema Gračacu - DC27 prema Zatonu Obrovačkom, kako bi se prepratila ta vozila koja su na autocesti A1 iz smjera Like u smjeru Dalmacije, javlja Hrvatski autoklub (HAK).

Vozače se moli za strpljenje i razumijevanje jer dežurni djelatnici Hrvatskih cesta čine sve kako bi omogućili prolaz isključivo za osobna vozila.

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca ni za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije te se vozače moli za strpljenje.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega): autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; DC1 Udbina-Klapavice; Gračac-Knin; DC8 Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene; DC27 Gračac-Obrovac; DC42 u mjestu Poljanak; DC50 Sveti Rok-Gospić (zbog vijavice),  DC25 Gospić-Karlobag; DC218 Bjelopolje-Donji Lapac; DC 429 Selište Drežničko-Prijeboj; ŽC5217 Dobroselo-Mazin; ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo); ŽC5062 Lič-Lukovo; ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na DC3 teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke, te na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I. skupinu vozila).

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca ni   iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Vozače se poziva da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Sljemenska cesta zatvorena je sa zagrebačke strane od Blizneca prema vrhu.

Zbog vjetra, u prekidu su: trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Pula-Zadar, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split; brodske linije: Zadar-Preko, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

8:55

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom, povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, i dalje nema slobodnog cestovnog pravca ni za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava da je u tijeku zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije te vozače moli za strpljenje.

Državna cesta DC50 Gračac-Sveti Rok otvorena ja samo za osobna vozila radi  izvlačenja vozila iz Gračaca i dalje uključenje na autocestu A1 u smjeru Zagreba.

ZADARSKA ŽUPANIJA: VAŽNA OBAVIJEST, ALTERNATIVNIH PRAVACA NEMA!

Zbog snježnih padalina i orkanske bure došlo je do prometnog zastoja na području općine Gračac i grada Obrovca te su tamošnji Stožeri civilne zaštite organizirali prihvat i okrjepu svim putnicima koji su se zatekli na tim područjima.

Prihvat je organiziran:

U Gračacu u prostorijama KIC NAPREDAK, Ulica Nikole Tesle 37 (kod mosta u centru Gračaca).

U Obrovcu u dječjem vrtiću, Ulica Ivane Mažuranić 4. Prostor je grijan i može primiti do 100 osoba.

Iz HAK-.a upozoravaju da se na put ne kreće, jer alternativnih otvorenih pravaca prema unutrašnjiosti zemlje- nema!

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega): dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; državna cesta DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin; dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene (zbog vjetra); državna cesta DC25 Korenica-Lički Osik; državna cesta DC27 Gračac-Obrovac; državna cesta DC42 u mjestu Poljanak; državna cesta DC50 Gračac-Gospić; (zbog snježne vijavice), državna cesta DC52 Špilnik-Korenica; državna cesta DC25 Gospić-Karlobag; državna cesta DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; državna cesta DC218 Bjelopolje-Donji Lapac; državna cesta DC 429 Selište Drežničko-Prijeboj; državna cesta DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin; županijska cesta ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo); ŽC5062 Lič-Lukovo; ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće, lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I.skupinu vozila).

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Moli vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Sljemenska cesta zatvorena je sa zagrebačke strane od Blizneca prema vrhu.

OLUJNI I ORKANSKI UDARI VJETRA

U unutrašnjosti prevladava oblačno, povremeno uz slab snijeg, češći u gorju. Na Jadranu će i kroz ostatak dana biti promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu, većinom podno Velebita, može biti snijega nošenog jakim vjetrom, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare i orkanska, a na krajnjem jugu umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 6 na sjeveru do 13 Celzijevih stupnjeva na jugu RH.

Zbog vjetra, u prekidu su: trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Pula-Zadar, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split; brodske linije: Zadar-Preko, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar.

Na graničnom prijelazu Tovarnik čeka se u teretnom prometu 4 sata na ulazak u zemlju.

HAK- PROHODNOST CESTA

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje! Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

DC1 Gračac-Knin;

DC8 Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene;

DC27 Gračac-Obrovac;

DC42 u mjestu Poljanak;

DC50 Gračac-Gospić; (zbog vijavice)

DC25 Gospić-Karlobag;

DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;

DC 429 Selište Drežničko-Prijeboj;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin;

ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);

ŽC5062 Lič-Lukovo;

ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;

LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Samo za osobna vozila otvorene su:

dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na DC3 teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke, te na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba);

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

Paški most.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I. skupinu vozila).

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama:

trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto;

trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Molimo vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisne zimske opreme...

Detaljan popis cesta na kojima su zimski uvjeti nalazi se na interaktivnoj karti HAK-a.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na cestama:

DHMZ: 

U unutrašnjosti oblačno, povremeno uz slab snijeg, češći u gorju. Na Jadranu promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu, većinom podno Velebita, može biti snijega nošenog jakim vjetrom, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare i orkanska, a na krajnjem jugu umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 6 na sjeveru do 13 Celzijevih stupnjeva na jugu.(Hina)

NEDJELJA 21:40

I dalje traje zastoj na autocesti A1, na kojoj je iz smjera Rijeke, od Kikovice do Delnica, cesta i dalje zatvorena za sav promet zbog snijega i nevremena.

Osim snijega, vozačima zadaje nevolje i jaka bura, koja puše oko 150 kilometara na sat te je na mahove prava mećava.

Temperatura se spustila ispod ništice, a vozači se upućuju u prihvatne centre u Gospiću i Gračacu.

Na području stare ceste prometuje veliki broj automobila, autobusa i kamiona, voze u kolonama.

Dio vozila se kod Delnica uključio na autocestu A1. Do 18 sati je bila i velika kolona iz smjera Splita do Zagreba zbog čega su, po svjedočenjima putnika, u vozilima u koloni čekali i šest sati. 

Kako se doznaje od nadležnih cestarskih službi, na delničkom području palo je pola metra snijega, a prognoza govori da se stanje sigurno neće popraviti do jutra.

Na cesti su brojne ralice koje ne prestaju čistiti snijeg, a dio putnika vrijeme krate radeći snjegoviće i. Duh putnika nije nestao jer se grudaju, rade snijegovića i piju dosta čaja. Nadaju se da će na svoja odredišta stići kad tad.

16:30

Do daljnjega NEMA slobodnog cestovnog pravca za SVE skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto (meteorološki uvjeti). Zbog većeg broja vozila koja su već isključena iz prometa na odmorištima i parking mjestima savjetujemo da se ne kreće na put na navedenoj relaciji.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje!

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autoceste A1 između čvorova Gospić i Maslenica (Rovanjska), A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državnu cestu DC3 Karlovac-Vrbovsko-Delnice-Kikovica (stara cesta kroz Gorski kotar). Prometna policija će povremeno isključivati vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Detaljan popis cesta na kojima su zimski uvjeti nalazi se na interaktivnoj karti HAK-a.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama:

trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto;

trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

državna cesta DC1 Udbina-Gračac-Knin;

dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene (zbog vjetra);

državna cesta DC50 Sveti Rok-Gračac;

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

državna cesta DC25 Gospić-Karlobag;

državna cesta DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;

županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin;

županijska cesta ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);

LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;

dionica riječke obilaznice (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica (obilazak je kroz grad Rijeku);

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

Krčki most.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće, lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog prometnih nesreća:

prekinut je promet na državnoj cesti Obrovac-Gračac (DC27) - (prepriječeno teretno vozilo);

vozi se jednim trakom, naizmjence, na dionici Kistanje-Knin u mjestu Radučić (DC59).

Sljemenska cesta: zatvorena je sa zagrebačke strane od Blizneca prema vrhu.

Na širem području Pule i Labina pozivamo vozače na pojačan oprez, zbog stabala na kolniku i granja (srušeni jakim vjetrom).

Zbog izvođenja radova i odvijanja prometa jednom trakom na km 78.+700 km između čvora POPOVAČA i čvora KRIŽ u smjeru Bregane stvara se kolona vozila. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Kolona vozila proteže se oko 1 km.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na cestama:

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA:

A1 Zagreb-Ploče-Karamatići

do 3. ožujka, zbog radova, kroz tunel Sveti Rok vozi se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno;

02. i 03. ožiujka od 13:00 do 15:00 višekratno će se prekidati promet po dva puta u smjeru Zagreba i Dubrovnika na maksimalno 15 minuta;

do 30. travnja zbog radova između 17.+400 km i 18.+300 km u smjeru Dubrovnika zatvoreno je odmorište Desinec u smjeru Dubrovnika/Rijeke;

do 31. ožujka zbog radova u tunelu Konjsko vozi se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno, a zbog miniranja kratkotrajno u maksimalnom trajanju do 15 minuta prekida se promet u oba smjera u 4 navrata u dnevnim terminima od ponedjeljka do petka te u 3 navrata subotom.

A3 Bregana-Lipovac

do 30.ožujka zbog radova između čvorova Križ i Popovača (od 76. do 78. km) u oba smjera, uključujući odmorišta Križ-jug i Križ-sjever, vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine;

zbog sanacije Jadranskog mosta te pojačanog priljeva vozila u prilazu čvora Jankomir i dalje prema gradu Zagrebu, postavljena je privremena regulacija prometa na čvoru Jankomir gdje je zatvoren vozni trak u dužini od 700 m. Prometna signalizacija postavljena je dok traje sanacija Jadranskog mosta;

A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva

do 27. veljače zbog zbog posljedica miniranja i rasutog materijala na čvoru Učka za sav promet zatvoren je ulazni krak iz smjera Opatije i Pule u smjeru GP Rupa, promet je preusmjeren na čvor Rijeka zapad.

do 6. travnja zbog radova na čvoru Učka zatvoren je izlazni krak iz smjera GP Rupa u smjeru Opatije i Pule. Obilazak: čvor Jurdani (A7) - DC8 - kružno raskrižje Matulji - Opatija/Pula;

do 7. ožujka zatvoren je krak čvora Učka iz smjera Križišća u smjeru Opatije i Pule. Obilazak: čvor Rijeka zapad (A7) - ŽC5018 - kružno raskrižje Rubeši i Tometići - ŽC5047 - raskrižje Kastavska - Kvarnerska cesta - DC8 - kružno raskrižje Matulji - Opatija/Pula;

A9/A8 Istarski ipsilon

DC8 DC674 Pelješki most

ZIMSKA OPREMA U HRVATSKOJ OD 15. STUDENOG DO 15. TRAVNJA:

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

četiri zimska pneumatika (M+S) ili

četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, izvijestili su iz HAK-a... (HIna/HAK/PL)

POMORSKA SITUACIJA I PLOVIDBA

Zbog vjetra, u prekidu su:

trajektne linije: Valbiska-merag, Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ;

katamaranske linije: Pula-Zadar, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Šibenik-Kaprije-Žirje, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli;

brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar. 

Katamaranska linija 9403 Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist plovi bez pristajanja u luku Zapuntel.
Trajektna linija Šibenik-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje...

Zbog održavanja manifestacije Škraping Tkon 2023 na otoku Pašmanu na liniji Biograd-Tkon uvedena su dodatna putovanja: 3. ožujka (petak) s polascima iz luke Tkon u 21:00 sat, iz luke Biograd u 21:20 sati; 4. ožujka (subota) s polascima iz luke Biograd u 06:00 sati, iz luke Tkon u 06:30 sati; 4. ožujka (subota) s polascima iz luke Tkon u 21:00 sat, iz luke Biograd u 21:20 sati; 5. ožujka (nedjelja) s polaskom iz luke Tkon u 11:30 sati, iz luke Biograd u 12:30 sati.

Od 01.veljače 2023. na liniji 602 Split-Vis s polaskom iz Splita u 11:00 h plovi trajekt "LASTOVO" kojem je max visina garaže 3.80 m, stoga molimo obratite pažnju na visinu kamiona.

Jadrolinijin red plovidbe za 2023. godinu - OVDJE 

Državne trajektne, brodske i brzobrodske linije (redovi plovidbe s cjenicima za 2023. godinu) - OVDJE...

Prema Uredbi o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske od 2. siječnja 2023. »Stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba u pomorskom prometu su: Rijeka, Ploče, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik i Raša-Bršica, a stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu su: Umag, Pula, Mali Lošinj, Vis, Ubli i Cavtat.

NA SNAZI CRVENI ALARM!

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za ponedjeljak, 27. veljače, crveno upozorenje za Kvarner i područje Velebitskog kanala.

Područje Kvarnera zahvatit će jaka i vrlo jaka, u prvom dijelu dana mjestimice olujna bura, s najjačim udarima vjetra do 130 kilometara na sat.

Vrlo jaka, mjestimice olujna, u noći i orkanska bura zahvatit će i područje Velebitskog kanala, gdje se očekuju udari vjetra do 150 kilometara na sat, izvijestili su.

Iz DHMZ-a su također naglasili da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, kažu, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

"Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", istaknuli su iz DHMZ-a.

Narančasto upozorenje je za ponedjeljak izdano za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju, zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra do 100 kilometara na sat.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova", stoji u priopćenju.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručili su nam...

ZA PUTNIKE ORGANIZIRANA 4 PRIHVATNA CENTRA!

Zbog snježnih padalina i orkanske bure koji su u nedjelju prouzročili prometni zastoj na cestama iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto, za putnike koji su zapeli u prometu organizirana su četiri prihvatna centra – u Gračacu, Obrovcu, Gospiću i Kninu.

U Gračacu je prihvatni centar kod mosta, Nikole Tesle 37, a svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bit će otvoreni tijekom noći, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

HGSS obilazi teren i vozila u snijegu

Prihvatni centar u Obrovcu je na adresi Ivane Brlić Mažuranić 4, a kontakt osoba je Dražen Breulj (098 973 1350). U pripravnosti je i tamošnji dječji vrtić.

U Gospiću je prihvatni centar u prostorima Gradske sportske dvorane, Ulica Miroslava Kraljevića 19.

Kasno popodne otvoren je i prihvatni centar u Kninu, u prostorijama Studentskog doma, Ulica kralja Krešimira 22.  Ondje je zasad smješteno 13 osoba.

HGSS obilazi teren jer je procjena da je 100 do 150 vozila ostalo u snijegu i ne mogu nastaviti put dalje.

Iz MUP-a su precizirali da je na DC 1, u blizini mjesta Otrić i Malovan, zaustavljena kolona od oko 100-tinjak vozila koja zbog snijega na kolniku ne mogu nastaviti put prema Gračacu.

U pomoć građanima uputili su se, kažu, policijski službenici PGP Gračac zajedno sa pripadnicima HGSS-a i Zimskom službom.

Dio navijača Hajduka smjestili se u privatnom aranžmanu, dio na odmorištima

Također su izvijestili da se dio gostujućih navijača s utakmice Dinamo-Hajduk, koji se nakon utakmice ipak uputio na autocestu, smještaj potražio u privatnom aranžmanu, dok je dio njih na odmorištima gdje su u funkciji ugostiteljski objekti.

Ravnateljstvo policije već je tijekom dana angažiralo dodatne policijske snage, a večeras je angažiran maksimalan broj policijskih službenika koji se brinu o sigurnosti te su na usluzi građanima na odmorištima i cestama, naveli su iz MUP-a u priopćenju te još jednom apelirali na građane da ne kreću na put.

Informacije o prihvatu i lokacijama putnici koji su zapeli na cesti mogu dobiti i na broju 112, naglasili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite...

image

Olujni vjetar

Hina
26.02.2023., 10:25h
ZADARSKI TJEDNIK
17. svibanj 2024 04:40