<p>Ideja za osnivanje došla je na jednom druženju uz kavu</p>
Ideja za osnivanje došla je na jednom druženju uz kavuRobert Novak
StoryEditor
Osnivačka Skupština Udruge Žene za otok Pag

Žene su kreativne, pune znanja i potencijala, a ipak nedovoljno vidljive i prepoznate u društvu

Posebno valja naglasiti kako žele promovirati i zagovarati ženska ljudska prava, promicati društvo nenasilja i solidarnosti, poticati aktivnije uključivanje žena u sva područja društvenog života, educirati i osnaživati žene

Uoči Dana žena, 6. ožujka 2024. godine, u Kneževom dvoru u Pagu održana je osnivačka Skupština Udruge Žene za otok Pag. Na Skupštini je predstavljen inicijativni odbor te su izabrane osobe za za zastupanje Udruge: Marija Pećirko, predsjednica, Ana Žunić, potpredsjednica i Željka Zubović, tajnica udruge. Inicijativni odbor uz njih čine Sabina Gligora Sabalić, Tea Vidas i Martina Pernar Škunca.

Razgovarali smo s Marijom Pećirko o tome što ih je potaknulo na osnivanje Udruge, provjerili smo koliko je članica već pristupilo Udruzi te kakve sve aktivnosti planiraju provesti. Za one koje dijele istu strast prema promjenama, otkrivamo i kako se mogu pridružiti ovoj inspirativnoj inicijativi.

Od kave do ostvarenja velikog cilja

Ideja za osnivanje ove Udruge došla je, naravno, na jednom druženju uz kavu.

- Naime, moje prijateljice Martina Pernar Škunca, Sabina Gligora Sabalić i ja već duže vrijeme pratimo rad udruge “Žene za otok” s Krka. Nakon što smo upoznale njihovu predsjednicu Jovanu Čutul i prisustvovale nekim događanjima koje je ta udruga organizirala, našle smo se u Pagu kako bismo prokomentirale njihov rad i ostalo je povijest, započinje Pećirko.

Zaključile su kako žene otoka Paga trebaju takvu udrugu jer svaka od njih poznaje jako puno žena koje su kreativne, pune znanja i potencijala, a opet - nisu dovoljno vidljive i prepoznate u društvu.

- Pozvale smo Jovanu da dođe na Pag predstaviti svoju udrugu. To se zgodno “poklopilo” s aktivnostima projekta “Na pola puta” koji “Žene za otok” radi u partnerstvu s Udrugom proizvođača paškog sira s Paga i udrugom Modus vivendi s Pašmana. Polovinom veljače ove godine Jovana je pred 30-ak žena predstavila rad svoje udruge, njihove ciljeve i rezultate i tada je spontano odlučeno da se što prije osnuje slična udruga i na otoku Pagu. Tada su se Martini, Sabini i meni, u osnivačkom odboru pridružile Ana Žunić, Željka Zubović i Tea Vidas te smo započele s pripremama za osnivanje udruge, prepričava Pećirko i dodaje da su si zadale, s obzirom na kratko vrijeme, optimističan cilj - osnovati udrugu, prigodno, uoči Međunarodnog dana žena kako bi na taj način dale svoj doprinos proslavi ovog dana važnog za emancipaciju žena.

Jačanje i razvijanje socijalnog kapitala

I naravno da su uspjele u tome jer kao što je, između ostalog, rečeno na Osnivačkoj skupštini:, fenomenalne stvari se događaju kad žene pomažu ženama.

- Na Osnivačkoj skupštini moje kolegice i ja pripremile smo 50-ak pristupnica Udruzi s nadom da će se učlaniti barem 20-ak žena. Međutim, nakon pola sata nije više bilo dovoljno pristupnica za sve zainteresirane tako da smo trenutno u postupku dodatnog učlanjivanja. O pravom broju članica moći ćemo govoriti kad završi postupak registracije pri nadležnom uredu u Županiji, ali trenutno imamo ispunjeno 70-ak pristupnica, otkriva ponosno Pećirko koja vjeruje da je mnoge privukao poziv na Osnivačku skupštinu koji je glasio: “… ako se želiš povezati sa ženama koje možeš podučavati ili od kojih možeš učiti, ako želiš imati mjesto za pružanje i dobivanje podrške ili se samo želiš družiti - dođi!”.

Ciljevi djelovanja Udruge detaljno su navedeni u Statutu Udruge, ali posebno valja naglasiti kako žele promovirati i zagovarati ženska ljudska prava, promicati društvo nenasilja i solidarnosti, poticati aktivnije uključivanje žena u sva područja društvenog života, educirati i osnaživati žene te povećati društveno-socijalnu uključenost marginaliziranih grupa i afirmirati vrijednosti i položaj civilnog društva te njegovo jačanje i razvijanje socijalnog kapitala na otoku Pagu.

Podrška lokalnih samouprava

Osim obveznih proceduralnih postupaka, na Osnivačkoj skupštini je odlučeno da predsjednica Udruge, s mandatom od četiri godine, bude Marija Pećirko, tajnica udruge Željka Zubović, a kao trećeg člana uprave Skupština je odabrala Anu Žunić.

Osim toga, predsjedavajuća je predložila plan aktivnosti koji se odnosi na prijavu udruge na natječaje gradova Pag i Novalja te općina Kolan i Povljana, kao i natječaje Zadarske i Ličko-senjske županije. Isto tako, predloženo je da se napravi plan aktivnosti za 2024. godinu i da se Udruga prijavi na natječaje koji budu u skladu s njenim ciljevima.

- Na osnivačkoj skupštini, kao “domaćin”, bio je prisutan gradonačelnik grada Paga Ante Fabijanić koji je pozdravio udruživanje žena otoka Paga s ciljem njihova osnaživanja i povezivanja radi osobnog i društvenog napretka. Skupštinu je pozdravila i direktorica TZ Grada Paga Vesna Karavanić koja je najavila podršku radu Udruge budući da su udruge civilnog društva važan segment u razvijanju kvalitetnog života svake zajednice. Ostali čelnici lokalnih samouprava na cijelom otoku također pozdravljaju osnivanje ove udruge koja će svojim djelovanjem obogatiti scenu civilnog društva koja je na nekim dijelovima otoka Paga itekako aktivna, zaključuje Pećirko.

Sve žene zainteresirane za pridruživanje Udruzi mogu se javiti na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. gdje će dobiti pristupnicu i sve podatke koji ih zanimaju.

22.03.2024., 10:56h
20. rujan 2024 01:37