50. obljetnica smrti Blaža JurišićaOŠ PakoŠtane
StoryEditor
NA VRGADI

Znanstvenici prigodno obilježili 50. godišnjicu smrti Blaža Jurišića

U veljači ove godine navršila se pedeseta godišnjica smrti uglednoga hrvatskog znanstvenika i rodoljuba Blaža Jurišića

Vrgada je u četvrtak 14. ožujka 2024. godine nakratko postala stjecište znanstvenika koji svojim znanstvenim radom umnogome doprinose širenju kulture hrvatskoga jezika, promiču ga i skrbe o njemu. Povod dolaska profesora s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, obilježavanje je pedesete godišnjica smrti njihova kolege Blaža Jurišića.

U veljači ove godine navršila se pedeseta godišnjica smrti uglednoga hrvatskog znanstvenika i rodoljuba Blaža Jurišića. Tim povodom Alumni klub Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, Općina Pakoštane, Osnovna škola Pakoštane i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predvidjeli su i organizirali niz događanja kojim će se odužili tom velikanu hrvatske znanosti.

image

50. obljetnica smrti Blaža Jurišića

OŠ PakoŠtane

Prošlog je mjeseca obnovljena i osvježena spomen ploča na rodnoj kući ovoga velikog sina otoka Vrgade, koju su povodom stote godišnjice Jurišićeva rođenja 1991. godine podigli Povjerenstvo Matice Hrvatske Biograd na Moru i mještani otoka Vrgade. Na spomen ploču predstavnici su spomenutih znanstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova položili prigodni vijenac.

Većini predviđenih događanja domaćin je Područna škola "dr. Blaž Jurišić" na Vrgadi. U ovom ciklusu 13. veljače u prostorijama škole održana je radionica "Glagoljanje na Vrgadi". Radionicu namijenjenu učenicima 6. i 8.r. područne škole pripremila je i održala prof. hrvatskoga jezika Nives Marić. Na radionici su učenici upoznati s postankom, razvojem i obilježjima glagoljice te najstarijim glagoljičnim zapisima. Nakon završenom predavanja o glagoljici učenici su se okušali u pisanju na glagoljičnoj azbuci.

image

50. obljetnica smrti Blaža Jurišića

OŠ PakoŠtane

U četvrtak 14. veljače u prostorijama Područne škole "dr. Blaž Juršić" na Vrgadi znanstvenici su upriličili prigodna predavanja za učenike i djelatnike Osnovne škole Pakoštane, kao i za okupljene mještane Vrgade. Prisutne je pozdravio organizator i koordinator događanja izv. prof. dr. sc. Josip Miletić, voditelj Alumni kluba Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, te održao predavanje o životu i radu profesora Blaža Jurišića osvjetljavajući povijesni kontekst njegova znanstvenog i društvenog djelovanja.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik dr. sc. Željko Jozić i dr. sc. Ivana Kurtović Budja, voditeljica Odjela za dijalektologiju, govorili su o životu i radu profesora Blaža Jurišića s posebnim naglaskom na njegov angažman u toj znanstvenoj ustanovi. Domaćine su upoznali i s brojnim publikacijama koje je objavio njihov slavni sumještanin. Dr. sc. Kurtović Budja prezentirala je rezultate znanstvenoistraživačkoga projekta Hrvatski zvučni atlas te izrazila želju da se u njemu uskoro nađe i mjesni govor Vrgade, što su domaćini oduševljeno prihvatili.

image

50. obljetnica smrti Blaža Jurišića

OŠ PakoŠtane
21.03.2024., 09:15h
02. svibanj 2024 03:50