Zadarska županija
StoryEditor
Ukupno 100.000,00 eura

Župan Božidar Longin uručio 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana

Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura

Obraćajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

"Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata. Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.", rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

image
Zadarska županija

 

11.07.2024., 13:16h
16. rujan 2024 21:14