<p>ANTE SJAUŠ, županijski pročelnik za gospodarstvo i turizam</p>
ANTE SJAUŠ, županijski pročelnik za gospodarstvo i turizamD B
StoryEditor
RAZGOVOR S Antom Sjaušem

Županija subvencionira registrirane iznajmljivače, a pojačat će se nadzor nad ilegalnim iznajmljivanjem u turizmu

Radi ostvarivanja ciljeva iz razvojnih i strateških dokumenata Zadarske županije koji se odnose na razvoj turizma planira se, putem javnog natječaja, pružanje financijske potpore onim subjektima čije aktivnosti dovode do ostvarenja ciljeva definiranih natječajem i čije će ostvarenje povećati turističku ponudu

S ciljem poticanja gospodarskog razvoja i unaprjeđenja konkurentske sposobnosti poduzetnika na području Zadarske županije, Upravni odjel za gospodarstvo i turizam provodi niz programa i inicijativa usmjerenih prema poticanju investicija i podrške ključnim sektorima o čemu smo razgovarali s pročelnikom Antom Sjaušem.

U okviru programa “Kreditom do uspjeha” objavili su Javni poziv za subvencioniranje kamata na kredite namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva, a Županija će u ovom Programu subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2,00 % godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja otplate kredita čime se potiče ulaganje u kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te nabavu opreme.

Fokus je i na području informacijskih tehnologija s novim Programom poticanja IT poduzetništva. Dodjelom bespovratnih potpora Županija želi potaknuti poduzetnike u IT sektoru na razvoj proizvoda i usluga, jačanje konkurentnosti te podizanje razine znanja i vještina. S 13 potpisanih ugovora o sufinanciranju iznos potpore iznosi 40.200,00 eura.

Kako bi se unaprijedila turistička ponuda, planira se, između ostalog, izrada nove Strategije razvoja turizma Zadarske županije.

Bez investicija nema razvoja

Sjauš naglašava potrebu za pojačanim nadzorom nad ilegalnim iznajmljivačima u turizmu kako bi se osiguralo poštivanje zakona, suzbijanje sive ekonomije te zaštita urednih iznajmljivača.

Ove inicijative čine integralni dio ambicioznog plana Zadarske županije usmjerenog ka održivom gospodarskom rastu i unapređenju života zajednice.

- Bez investicija nema razvoja. Kako bismo potaknuli naše poduzetnike da investiraju i tako podižu svoju konkurentnu sposobnost, Upravni odjel za gospodarstvo i turizam je u svibnju prošle godine objavio novi Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju kamate sukladno programu “Kreditom do uspjeha” putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Pravo na potporu mogu ostvariti mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji ulažu na području Zadarske županije. Potpora se odobrava putem subvencioniranja kamata na kredite, a može se ostvariti isključivo za kredite sljedeće namjene: kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata; kupnja nove opreme ili novog dijela opreme. Županija će za odobrene kredite prema Programu subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2,00 % godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita (razdoblje korištenja, počeka i otplate). Visina kredita može biti od 30.000,00 do 400.000,00 eura (najviše jedan kredit po korisniku), govori Sjauš i dodaje da su se potrudili i od poslovnih banaka dobili vrlo povoljne ponude tako da poduzetnici imaju priliku realizirati svoje investicijske projekte po vrlo povoljnim uvjetima.

Poticanje IT poduzetništva

U rujnu 2023. godine Upravni odjel za gospodarstvo i turizam objavio je novi Program poticanja IT poduzetništva na području Zadarske županije. Program je namijenjen poduzetnicima koji stvaranjem dodatnih vrijednosti iz područja informacijskih tehnologija i povećanjem ponude IT proizvoda i usluga ostvaruju pozitivan učinak na gospodarski razvoj Zadarske županije. Cilj Programa je potaknuti nove IT poslovne projekte.

- Dodjelom bespovratnih potpora Zadarska županija želi potaknuti poduzetnike IT sektora u razvoju IT proizvoda, jačati konkurentnost nastupa postojećih poduzetnika na tržištu i podignuti razine poduzetničkih znanja i vještina. Na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije pristigle su 32 prijave kojima se od Zadarske županije traži potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije. Korisnicima, njih 13, koji su sa Zadarskom županijom potpisali Ugovor o sufinanciranju IT poduzetništva iz Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu isplaćena su sredstva potpore za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije u ukupnom iznosu od 40.200,00 eura, saznajemo od pročelnika.

Promidžba turizma

Kada je riječ o promidžbi turizma tijekom 2024. godine, radi ostvarivanja ciljeva iz razvojnih i strateških dokumenata Zadarske županije koji se odnose na razvoj turizma planira se, putem javnog natječaja, pružanje financijske potpore onim subjektima čije aktivnosti dovode do ostvarenja ciljeva definiranih natječajem i čije će ostvarenje povećati turističku ponudu na području županije.

- Ovom mjerom planira se potpora manifestacijama koje se provode s ciljem davanja dodatne ponude na području županije, a mogu biti sportske, kulturne, zabavne, eno-gastronomske i druge, zatim događajima čija aktivnost doprinosi unapređenju turističke ponude i razvoju sadržaja koji omogućavaju produženje turističke sezone i stvaranju prepoznatljivog imidža turizma Zadarske županije, kazuje Sjauš i ističe i da tijekom 2024. godine planiraju dodijeliti nagrade za najbolje iznajmljivače u 2024. godini.

Zadarska županija će 2024. izraditi novu Strategiju razvoja turizma Zadarske županije.

- Taj dokument treba dati odgovor na tri ključna pitanja: Gdje smo sada?, Kamo želimo stići? te Kako do tamo doći?, govori Sjauš.

U listopadu 2023. godine odjel je osmislio novi Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije. Cilj je unaprijediti promidžbu obiteljskog smještaja na području županije i pomoći pružateljima usluga u povećanju kvalitete usluge i konkurentnosti.

- Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih segmenata u razvoju županije te je i za ovu kategoriju izradila model Programa u cilju unapređenja usluge i podizanja kvalitete smještaja u objektima u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu na području Zadarske županije. Županija će za odobrene kredite prema Programu subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2,00 % godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita (razdoblje korištenja, počeka i otplate). Visina kredita može biti od 10.000,00 do 30.000,00 eura a rok otplate kredita može biti do šest godina, kaže Sjauš.

Ilegalni iznajmljivači

Na nedavnom radnom sastanku župana s gradovima i općinama naglašena je potreba za pojačanim nadzorom nad ilegalnim iznajmljivačima u turizmu s ciljem poštivanja zakona i suzbijanja sive ekonomije u turizmu, zaštite iznajmljivača koji uredno izvršavaju svoje obaveze.

- Sveobuhvatnim djelovanjem inspekcijskih nadzora turističkog poslovanja, dodatno usklađenih s terenskim djelovanjem komunalnih redara jedinica lokalne samouprave, kao i obvezom prijave boravka za sve koji na destinaciji nemaju prebivalište – treba suzbiti sivu ekonomiju i poslovanje na crno u turizmu te zaštititi sve one iznajmljivače koji ispunjavaju svoje zakonske obaveze. Ilegalni iznajmljivači te neprijavljivanje gostiju predstavlja također i vrlo veliki sigurnosni problem iz razloga što nemamo potpunu kontrolu i informaciju tko sve boravi na području Zadarske županije te također i nepreciznu brojku ukupnog broja turista, a koja je nužna zbog planiranja infrastrukturnih projekata i ostalih usluga, tumači Sjauš.

Zaključkom je na sastanku dogovoreno kako će se zajedničkom inicijativom načelnika i gradonačelnika prema nadležnim ministarstvima zatražiti izmjenu zakonskih i podzakonskih propisa kako bi se proširile ovlasti komunalnih redara u smislu pregleda, nadziranja, i kažnjavanja ilegalnih iznajmljivača.

13.01.2024., 09:50h
04. svibanj 2024 08:20