Sveučilište U Zadru
StoryEditor
Predavanje "AI se educiraj"

Botunac: Umjetna inteligencija je u osnovi "samo" množenje milijardi parametara koje daje neki zaključak

Ive Botunac, AI Research Scientist i doktorand, specijaliziran za primjenu umjetne inteligencije u stvarnom svijetu, sinoć je u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru održao predavanje o umjetnoj inteligenciji "AI se educiraj". Događaj koji je organizirala Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) organiziran je kako bi zainteresirani dobili uvid u etičnu primjenu umjetne inteligencije, s posebnim fokusom na obrazovni sektor

Nazočni su mogli naučiti osnovne koncepte umjetne inteligencije i njezinu primjenu, dobiti uvid u praktične primjere primjene AI u obrazovanju i šire te dobiti popis preporučenih AI alata koji se mogu koristiti u obrazovnim, kulturnim, poslovnim i drugim okruženjima.

- Jednako kao što vi možete zaključiti je li vani dan i noć, to može zaključiti i računalo. Ako ono može pronaći nekakve obrasce i temeljem njih donijeti zaključak, to smatramo vrstom inteligencije. Računala još uvijek nisu uspjela naučiti sposobnost snalaženja u novim situacijama, ali to je neki cilj, rekao je Botunac.

Sama umjetna inteligencija u principu je množenje velikog broja matrica, odnosno velikih skupova brojeva koji se puno puta množe i daju nam nekakav konačni rezultat.

- Kod velikih jezičnih modela imamo npr. deset milijardi parametara te još barem deset puta više operacija koje se događaju u tim parametrima. Možete zamisliti koja je to količina operacija množenja koje računalo mora napraviti da bi dobilo izlazni podatak. Zato mi kažemo da je umjetna inteligencija množenje velikog broja matrica, sposobnost računala da razumije podatke koje smo mu dali i na temelju njih donese zaključak.

Botunac je govorio i o povijesnom razvoju AI, koji započinje Alanom Turingom i testom u kojem se pokušava odrediti ima li neki robotski sustav inteligenciju, a ponekad se i danas primjenjuje.

Organizator događanja, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) okuplja stručnjake i entuzijaste s ciljem promicanja pozitivnih promjena kroz AI. Edukacija se provodi u okviru Tematske sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u tematskom području "Umjetna inteligencija i društveni razvoj".

image
Sveučilište U Zadru
image
Sveučilište U Zadru
18.09.2024., 11:43h
19. rujan 2024 04:30