Stanove kupuju uglavnom domaći ljudi, oni su 80 % kupacaDino Stanin/PIXSELL
StoryEditor
Nikica Begonja

Cijena kvadrata stare gradnje je 2300, dok novogradnja ide preko 2600 eura

Premda, kako kaže Begonja, ne želi ulaziti u politiku, prokomentirao je zahtjev vijećnika Nezavisne liste Enija Meštrovića za neizdavanjem građevinskih dozvola

Od prošle godine bilježi se stagnacija na tržištu nekretninama. Naime, povećanje kamatnih stopa, kao sredstvo borbe protiv inflacije, dodatno je smanjilo potražnju kredita, kako od strane investitora, tako i kupaca. No, unatoč tim izazovima, posljednjih mjeseci primjećuje se blagi oporavak tržišta, dok cijene zasad ostaju - stabilne.

O ovom fenomenu, kao i prosječnoj cijeni kvadrata u Zadru, najtraženijim lokacijama i drugim temama, razgovarali smo s Nikicom Begonjom, predsjednikom Strukovnog udruženja agencija za promet nekretnina za Zadarsku županiju i članom Vijeća Udruženja agencija za promet nekretnina na nacionalnom nivou u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Stagnacija građevinskog sektora

- Prošle godine bila je svojevrsna stanka u prometu nekretnina, jednostavno je to bio proces u Eurozoni, počevši od Njemačke, Slovačke, Poljske i Češke. Dogodila se stagnacija u potražnji nekretnina na tržištu. Međutim, paradoks je što su se, bez obzira na stagnaciju potražnje od 10 do 20 posto te ujedno manji promet nekretninama, cijene održale. Očekivao sam da će cijene starijh nekretnina koje trebaju adaptaciju ići prema dolje, tumači Begonja i napominje da su tražena i postignuta cijena dvije različite stvari s obzirom na mogućnosti pregovaranja.

U Europi je prošle godine došlo do stagnacije građevinskog sektora, a samim time, naravno, stagniralo je i tržište nekretnina. A osim toga, zabilježen je rast kamatnih stopa koje su banke podizale s ciljem suzbijanja inflacije zbog čega je došlo do pada potražnje kredita, kako investitora, tako i kupaca. Uz nesigurnu situaciju u svijetu, rat u Ukrajini i Gazi, krizu tržišta zbog djelomičnog zatvaranja Sueza..., zaista je za očekivati i pad potražnje i prometa nekretnina.

Međutim, zadnjih mjesec dana tržište se počelo oporavljati, a cijene su, ističe Begonja, ostale otprilike iste, bez obzira na navedene faktore.

- Najbolji pokazatelj bit će drugi i treći kvartal, zaista je još rano govoriti o potpunom oporavku.

image

Nikica Begonja je i član Vijeća Udruženja agencija za promet nekretnina na nacionalnom nivou u Hrvatskoj gospodarskoj komori

Osobni album

Cijena kvadrata

Cijena kvadrata u Zadru varira, u prosjeku stara gradnja iznosi od 2 300 eura do 3 100 eura, ovisno o lokaciji. Najtraženije lokacije su Borik, Diklo, Voštarnica, Plovanija, Stanovi..., grad se širi, centrom se više ne smatra samo Poluotok kao prije 30, 40 godina.

S druge strane, kvadrat novogradnje iznosi prosječno između 2600 i 3400 eura, a na posebnijim lokacijama kvadrat ćete platiti čak 4000 eura i više.

Begonja je objasnio različite kategorije kupaca, ali i prokomentirao sve češće spominjan moratorij na izdavanje građevinskih dozvola u gradu Zadru.

- Kupcima nekretnina u ovakvim kriznim vremenima značajnu ulogu igra tzv. ulog novca, vrijednost novca pada i oni koji ga imaju žele ga sačuvati jer kamata na štednju nema, čak se mora plaćati ležarina novca, te je najsigurniji ulog uvijek kupnja nekretnine. Druga su kategorija mlade obitelji, ili starije koje silom neprilika nisu uspjele prije osigurati krov nad glavom. Njima će država, siguran sam, ponuditi neke svoje programe mjera kako bi bili stambeno zbrinuti. Treća su kategorija stranci koji žele ili sačuvati svoj novac investiranjem ili žele osigurati svoje mjesto za odmor. Oni imaju daleko veći kapital od nas, međutim oni kupuju vile, kuće, zemljište za izgradnju... Stanove kupuju uglavnom domaći ljudi, oni su 80 % kupaca, govori Begonja.

Gradsko vijeće ne može biti iznad zakona

Na koncu, premda, kako kaže Begonja, ne želi ulaziti u politiku, prokomentirao je zahtjev vijećnika Nezavisne liste Enija Meštrovića za neizdavanjem građevinskih dozvola.

- Hipotetski, ako bi se smanjila gradnja nekretnina, zasigurno bi to uzrokovalo povećanje cijena. Konkurencija na tržištu bi se smanjila, ponuda stambenog fonda bila bi manja i to bi automatski podizalo cijene nekretnina. Koliko čujem, država priprema mjere za pomoć mladima pri kupnji nekretnine, prije smo imali APN pa se govorilo da je to uzrok poskupljenja s čim se ja ne slažem. Svaka pomoć dobro dođe, primjerice sudjelovanje u plaćanju kredita, stimulans, oslobađanje od poreza..., objašnjava Begonja i ističe da je neizdavanje građevinskih dozvola apsurd.

- Tko može nekome oduzeti njegova prava? Zadarsko gradsko vijeće ne može biti iznad zakona i zabraniti nešto što je zakonom regulirano. Takva bi odluka bila nezakonita i kršila bi naša Ustavna prava. Svaka jedinica lokalne samouprave može prostornim planom uvesti određena ograničenja, kao npr. postotak zelenila, to zakon dozvoljava. Mi imamo Ustav koji nas štiti, ako ćemo raditi bez zakona, onda ne trebamo imati ni državu. Zakon se može mijenjati ako nije dobar, ali u ovom momentu zabraniti izdavanje građevinskih dozvola nema nikakvog smisla ni osnove. Mi u agencijama za nekretnine, a ima nas preko sto u Zadarskoj županiji, pozdravljamo svaku mjeru za podizanje kvalitete života naših građana te kvalitetne izmjene i dopune prostornih planova koje treba donositi radi razvoja sredine u kojoj živimo, na stručan i profesionalan način, imajući u vidu dugoročno planiranje svih zona, gradnje škola, vrtića, sportskih zona, zdravstvenih ustanova i sl. Na taj ćemo način stvoriti preduvjete za život i posao mladim obiteljima koje će ostati na svojoj rodnoj grudi ako imaju sve navedeno, ili pak nadu da će uskoro sve to imati, zaključuje Begonja.

25.05.2024., 08:05h
20. rujan 2024 04:35