<p>Brod za krstarenje Atena</p>
Brod za krstarenje AtenaAndrea Kršlović
StoryEditor
Pismo čitatelja

Čitatelj upozorava da se zagrađuje javno dobro na Liburnskoj obali, LUZ odgovara da je to dio luke

Preko puta ceste postoji nogostup koji služi upravo toj svrsi - neometanom kretanju pješaka, odgovorio je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja

Jutros nam se požalio zabrinuti čitatelj kojem smeta ograđeni dio Liburnske obale istaknuvši da on smatra da je riječ o javnom dobru. Upozorio je da pješaci nemaju kuda prolaziti, posebice invalidi i roditelji s dječjim kolicima.

S obzirom na to da je nogostup svojevrsno parkiralište, nastaje, govori čitatelj, potencijalno opasna situacija za građane, stoga smo provjerili u Lučkoj upravi Zadar o čemu je riječ, je li zatečena situacija u skladu s važećim zakonskim propisima, dokad će biti ograđeno te hoće li takvo što opet ponavljati.

- Na području gradske luke, između ostalog, pristaju brodovi na kružnim putovanjima u međunarodnom prometu koji podliježu ISPS Code-u, odnosno sigurnosnim mjerama propisanima u Planu sigurnosti Lučke uprave Zadar, a koji je zakonska obveza svih luka otvorenih za međunarodni promet na temelju Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka. Predmetno područje nije šetalište, već dio luke otvorene za javni promet te su ograde i zaštitar obvezni kod svakog međunarodnog dolaska. Napomenimo da šetati djecu pored zategnutih brodskih konopa od većih brodova koji su vezani na bitvu nikad nije dobra ideja te bi takve radnje valjalo izbjegavati i biti svjestan potencijalne opasnosti. Ograde i zaštitar će biti tamo svaki put kad je brod u međunarodnom prometu na području gradske luke, dakle, vrlo često. Preko puta ceste postoji nogostup koji služi upravo toj svrsi - neometanom kretanju pješaka, odgovorio je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja.

05.04.2024., 13:19h
06. svibanj 2024 13:33